Σλοβενία, Κροατία & Ελλάδα: πρόταση για τον πρωτογενή τομέα

Η Ελλάδα στηρίζει την κοινή πρόταση Σλοβενίας και Κροατίας για ανάγκη άμεσης δημιουργίας θεσμικών φορέων, εντός της ΕΕ, για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης

Κατά τη διάρκεια συνάντησης του ΥπΑΑΤ με τους ομολόγους του υπουργούς του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, στο περιθώριο του Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας της ΕΕ, ο Λευτέρης Αυγενάκης, επισήμανε την ανάγκη δημιουργίας θεσμικών φορέων, εντός της ΕΕ, για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης στον πρωτογενή τομέα.

 

Και στο Συμβούλιο των Υπουργών η θέση του ΥπΑΑΤ ήταν σαφής καθώς επισημάνθηκε ότι «μεταξύ των σημαντικότερων παραγόντων που πλήττουν σοβαρά τη γεωργική παραγωγή και κερδοφορία είναι αδιαμφισβήτητα η κλιματική κρίση και οι μεγάλες φυσικές καταστροφές που αυτή συνεπάγεται».

Πρόκειται για την πρόταση και που προωθείται από κοινού με την Κροατία και τη Σλοβενία, η οποία κινείται πάνω σε τρεις βασικούς άξονες:
  1. Αύξηση χρημάτων από την ΕΕ για διαχείριση κρίσεων.
  2. Η δυνατότητα χρήσης του 2% από τον προϋπολογισμό της ΚΑΠ για κάθε κράτος μέλος.
  3. Η απλοποίηση των διαδικασιών για την απορρόφηση κοινοτικών κονδυλίων.
Η Ελλάδα στηρίζει την κοινή πρόταση Σλοβενίας και Κροατίας

Με δεδομένο ότι η ΕΕ βασίζεται στους αγρότες τόσο για τη διασφάλιση της επισιτιστικής επάρκειας όσο και για τη μετάβαση σε πιο βιώσιμα συστήματα τροφίμων η ελληνική πλευρά πιστεύει ότι «οφείλουμε να αναδείξουμε τον ρόλο τους και να τους στηρίξουμε, διαφυλάσσοντας τα εισοδήματά τους».

O ΥπΑΑΤ  κατέστησε σαφές ότι «πρέπει να εργαστούμε με ολιστικό τρόπο θέτοντας υπό ενδελεχή εξέταση τις προτεραιότητές μας και αναλύοντας σε βάθος τις σωρευτικές επιπτώσεις τόσο των περιβαλλοντικών στόχων της Πράσινης Συμφωνίας όσο και των εμπορικών επιδιώξεων στις συμφωνίες με τρίτες χώρες, με γνώμονα την οικονομική βιωσιμότητα των γεωργών μας».

Σχεδόν όλα τα κράτη μέλη έχουν βιώσει τις επιπτώσεις των ακραίων καιρικών φαινομένων είτε με τη μορφή παρατεταμένης ξηρασίας και σφοδρών πλημμυρών είτε με την μορφή ασυνήθιστα υψηλών ή χαμηλών θερμοκρασιών και λειψυδρίας ή έντονων βροχοπτώσεων κατά τις ευαίσθητες χρονικές περιόδους σποράς, ανθοφορίας, καρπόδεσης και συγκομιδής.

Τα αποτελέσματα είναι μείωση της εσοδείας, αύξηση παρασίτων και παθογόνων οργανισμών και υποβάθμιση της ποιότητας των προϊόντων.

«Είναι επιτακτική ανάγκη να αρχίσουν οι συζητήσεις για εξεύρεση επαρκούς χρηματοδότησης, θέσπισης επίσημων συνεργιών με άλλες πολιτικές, πρωτοβουλίες και Ταμεία, καθώς και δημιουργίας ευέλικτων adhoc μηχανισμών αντιμετώπισης γεωργικών κρίσεων» τόνισε ο ΥπΑΑΤ, Λευτέρης Αυγενάκης, ενώ αναφέρθηκε και στα γεωπολιτικά προβλήματα, που δεν ευνοούν την δημιουργία μιας υγιούς επιχειρηματικής δραστηριότητας, με μακροπρόθεσμο ορίζοντα, στον τομέα της γεωργίας.

Μια κοινή πρόταση Σλοβενίας και Κροατίας, που στηρίζει και η Ελλάδα, για εξεύρεση επαρκούς χρηματοδότησης, θέσπισης επίσημων συνεργιών με άλλες πολιτικές, πρωτοβουλίες και Ταμεία, καθώς και δημιουργίας ευέλικτων ad hoc μηχανισμών αντιμετώπισης γεωργικών κρίσεων.

Απλούστερες διαδικασίες με μείωση της γραφειοκρατίας

Η ανάγκη για περαιτέρω ευελιξία και επικουρικότητα σε όλα τα επίπεδα αλλά και η ανάγκη για απλούστευση των διαδικασιών και μείωση της πολυπλοκότητας εφαρμογής των απαιτήσεων, πρόβαλε η ηγεσία του ΥΠΑΑΤ ως βασικά συμπεράσματα στον απολογισμό του πρώτου έτους εφαρμογής των Στρατηγικών Σχεδίων της ΚΑΠ, που συζητήθηκε στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας, στις Βρυξέλλες, με τη συμμετοχή, από ελληνικής πλευράς του αρμοδίου υπουργού, Λευτέρη Αυγενάκη.

Το αγροτικό εισόδημα παραμένει σημαντικά χαμηλότερο από τον μέσο μισθό, τη στιγμή που η αποτελεσματικότητα των στρατηγικών σχεδίων της ΚΑΠ θα εξαρτηθεί, σε μεγάλο βαθμό, από το επίπεδο συμμετοχής της αγροτικής κοινότητας.

Σχετικά με τον απολογισμό του πρώτου έτους εφαρμογής των Στρατηγικών Σχεδίων της ΚΑΠ, ο ΥπΑΑΤ αναφέρθηκε στην ανάγκη περαιτέρω ευελιξίας και επικουρικότητας σε όλα τα επίπεδα, χωρίς να θέτουν διοικητικά και τεχνικά εμπόδια στην εφαρμογή συμπληρωματικών ενισχύσεων από άλλες πολιτικές, σε μια περίοδο κρίσιμη για την επιβίωση των γεωργών.

Αναφέρθηκε επίσης στις μεγάλες προκλήσεις με τους νέους ποιοτικούς ελέγχους για το Σύστημα Γεωχωρικής Αίτησης και το Σύστημα Παρακολούθησης Αγροτεμαχίων και τις καθυστερήσεις που υπάρχουν στην παροχή οδηγιών, που ουσιαστικά επιβαρύνουν σημαντικά τους Οργανισμούς πληρωμών.

You might also like