Σε μια προσωρινή συμφωνία προχώρησαν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο της ΕΕ αναφορικά με τις εκπομπές άνθρακα από τις εκμεταλλεύσεις βοοειδών. Η παρούσα συμφωνία έρχεται να αναθεωρήσει την Οδηγία Βιομηχανικών Εκπομπών (IED), βάζοντας τέλος στην πρόθεση της Επιτροπής να θέσει όρια για τις εκπομπές από τις εκμεταλλεύσεις βοοειδών μεγάλης κλίμακας.
Η Οδηγία Βιομηχανικών Εκπομπών (IED) θα θέσει όρια εκπομπών για ορισμένες βιομηχανίες, συμπεριλαμβανομένων των «βιομηχανικών» αγροκτημάτων, για να επιτύχει τους στόχους της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας για επίτευξη κλιματικής ουδετερότητας έως το 2050.
«Αυτή η συμφωνία σηματοδοτεί ένα κρίσιμο βήμα προς τα εμπρός για τη διασφάλιση ισχυρών μέτρων για την προστασία του περιβάλλοντος και της ανθρώπινης υγείας», αναφέρεται σε δήλωση του κόμματος των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών της ΕΕ.
Τα βοοειδή αφέθηκαν εκτός του πεδίου εφαρμογής του νόμου και καθορίστηκε ότι η εκτελεστική εξουσία της ΕΕ πρέπει να βρει έναν καλύτερο τρόπο αντιμετώπισης αυτών των εκπομπών έως το τέλος του 2026.
«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει (…) να επικοινωνήσει δίκαια και με διαφάνεια με τους αγρότες προτού επιστρέψει στο Κοινοβούλιο με μια νέα νομοθετική πρόταση για την ένταξη των βοοειδών», δήλωσε ο άλλος βουλευτής του ΕΛΚ Ραντάν Κάνεφ.
Η συμφωνία αυτή μείωσε περαιτέρω το πεδίο εφαρμογής της πρότασης της Επιτροπής, που υποβλήθηκε τον Απρίλιο του 2022, θέτοντας όρια που περιλαμβάνουν λιγότερες εκμεταλλεύσεις χοίρων και πουλερικών από ό,τι στόχευε αρχικά η ΕΕ.
«Όχι, οι κτηνοτρόφοι δεν είναι βιομήχανοι και οι αγελάδες δεν είναι απόβλητα!» έγραψε στο Twitter ο βουλευτής του κεντροδεξιού Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) Benoit Lutgen μετά τη συμφωνία.
Συγκεκριμένα, το ΕΚ συμφώνησε να οριστούν ως «βιομηχανικές» εκμεταλλεύσεις εκείνες που διαθέτουν πάνω από 350 μονάδες ζωικού κεφαλαίου για χοίρους, 300 μονάδες ενήλικων ζώων για πουλερικά και 280 για κοτόπουλα κρεατοπαραγωγής.
Η Ένωση Αγροτών (COPA-COGECA) της ΕΕ θεωρούσε εξ αρχής τη συγκεκριμένη οδηγία «μη συμβατή με την πραγματικότητα», ενώ εξέφρασε έντονη ανησυχία για το τι θα γίνει με τις εισαγωγές κρέατος από χώρες που δεν σέβονται και δεν συμβαδίζουν με τις οδηγίες της IED. Γι αυτό το λόγο, πρότεινε την προσθήκη μιας ρήτρας αμοιβαιότητας σε συμφωνίες με κρεατοπαραγωγούς εκτός ΕΕ. Αν και το ΕΚ υποστήριξε την πρόταση, το Συμβούλιο έδειξε διστακτικό, με αποτέλεσμα η πρόταση να μην ληφθεί υπόψιν στην τελική συμφωνία.
Από την άλλη, το Ευρωπαϊκό Γραφείο Περιβάλλοντος δήλωσε πως η ΕΕ αδυνατεί να μετατρέψει τους στόχους της για την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, Fit For 55, σε κανόνες, ενώ η Παγκόσμια οργάνωση για την καλή διαβίωση των ζώων «Four Paws» ανέφερε πως η Ευρώπη «χάνει άλλη μια ευκαιρία προσαρμογής της βιομηχανίας κτηνοτροφίας για το μέλλον».
Η προσωρινή συμφωνία θα υποβληθεί τώρα στους εκπροσώπους των κρατών μελών στο Συμβούλιο της ΕΕ και στους ευρωβουλευτές. Εάν εγκριθούν, οι νέοι κανόνες για την κτηνοτροφία θα εφαρμοστούν σταδιακά, ξεκινώντας από το 2030 από τις μεγαλύτερες εκμεταλλεύσεις.