Κτηνοτρόφοι ΑΜ-Θ: αναπροσαρμογή της αξίας των ζώων

Ζητούν οι Κτηνοτροφικοί Σύλλογοι ΑΜ-Θ

Επιστολή προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρη Αυγενάκη, απέστειλαν οι κτηνοτροφικοί σύλλογοι της ΑΜ-Θ, ζητώντας μεγαλύτερη αποζημίωση για τα ζώα εκείνα που οδηγούνται στη σφαγή για την αποφυγή εξάπλωσης ζωονόσων.

Στην επιστολή οι κτηνοτρόφοι ΑΜ-Θ επισημαίνουν την ανάγκη άμεσης αναπροσαρμογής της αξίας αποζημίωσης των ζώων, τα οποία ο κτηνοτρόφος υποχρεώνεται να οδηγήσει προς σφαγή ή καταστροφή, έπειτα από απόφαση της κτηνιατρικής υπηρεσίας.

«Η λήψη σχετικών αποφάσεων για τη λήψη μέτρων εξυγίανσης του ζωικού κεφαλαίου, που φτάνουν μέχρι και την παραπάνω διαδικασία, είναι πολύ σημαντική για την κτηνοτροφία, αφού προστατεύει το υγιές ζωικό κεφάλαιο της πατρίδας μας από απώλειες λόγω ζωονόσων, αλλά και τους πολίτες καταναλωτές από τη μετάδοση ζωοανθρωπονόσων», αναφέρουν στην κοινή τους επιστολή οι Κτηνοτροφικοί Σύλλογοι ΑΜ-Θ.

Οι κτηνοτρόφοι τονίζουν την αναγκαιότητα άμεσης καταβολής των αποζημιώσεων, με δίκαια οικονομικά κριτήρια για κάθε κτηνοτρόφο. «Οι αξίες των ζώων που περιλαμβάνει η σχετική ΚΥΑ, η οποία εκδίδεται κάθε χρόνο, δεν ανταποκρίνονται στην πραγματική εμπορική τους αξία, με αποτέλεσμα η οικονομική ζημιά που υφίσταται ο εκάστοτε κτηνοτρόφος, από τη μερική ή ολική υποχρεωτική απώλεια του ζωικού του κεφαλαίου, να μετατρέπεται σε μη αναστρέψιμη. Πρέπει να προχωρήσετε άμεσα και με αναδρομική ισχύ σε συμπληρωματική ΚΥΑ, με νέες αυξημένες κατά 50% τουλάχιστον αποζημιώσεις.» αναφέρουν χαρακτηριστικά οι κτηνοτρόφοι στην επιστολή τους.

Στην επιστολή τους, οι Κτηνοτροφικοί Σύλλογοι ΑΜ-Θ έκαναν αναφορά στο μέγεθος της οικονομικής ζημιάς που προκαλείται τα τελευταία χρόνια στην κτηνοτροφία της χώρας, από την έλλειψη επικαιροποίησης των αποζημιώσεων στα οικονομικά δεδομένα της εποχής, όπου οι τεράστιες αυξήσεις στα κόστη εκτροφής και η αύξηση της αξίας του κρέατος, κάνουν υποχρεωτική
την αύξηση της αποζημίωσης των ζώων.

You might also like