Κωνσταντίνος Βαδεβούλης [Μέτσοβο]: «Ναι, στην αγελαδοτροφία, διότι κάτι μπορεί να συμβεί…»

Το Dairy News μιλάει με τον Ηπειρώτη κτηνοτρόφο

Αν και μετράει μόλις μια δωδεκαετία στην πρωτογενή παραγωγή, ο κτηνοτρόφος Κωνσταντίνος Βαδεβούλης από το Μέτσοβο μοιάζει να έχει πιάσει το βαθύτερο νόημα και την αξία αυτού που κάνει ενάντια σε όλες τις αντιξοότητες.
Συνέντευξη & φωτογραφίες: Θανάσης Αντωνίου

 

Εδώ και μια δωδεκαετία ο Κωνσταντίνος Βαδεβούλης μαζί με τον αδελφό του Μιχάλη ασχολούνται με την αγελαδοτροφία: εκτρέφουν περίπου 380 μικρά και μεγάλα ζώα, από αυτά  160 αρμεγόμενα. Η μονάδα τους βρίσκεται ανάμεσα στο Μέτσοβο και τα Γιάννενα και θεωρείται μια από τις πιο οργανωμένες στην Ελλάδα.

Στο πλαίσιο της Zootechnia 2023, η μονάδα τους βραβεύτηκε από την Ένωση Φυλής Χολστάϊν Ελλάδας (ΕΦΧΕ) ως μια από τις κτηνοτροφικές μονάδες με τον χαμηλότερο μέσο όρο σωματικών κυττάρων στο γάλα που παρήγαγαν το 2022 (176.000). «Η επίδοση αυτή ήρθε εξαιτίας της ενασχόλησής μας με την ΕΦΧΕ εδώ και μια διετία. Με τις συνεχείς γαλακτομετρήσεις που κάνουμε, με τα δείγματα που λαμβάνουμε από τα ζώα, έχουμε πετύχει τη σωστή διαχείριση του κοπαδιού» μας λέει ο Κ.  διευκρινίζοντας ότι χωρίς την επιστήμη δεν θα μπορούσαν να πετύχουν αυτά που έχουν πετύχει μέσα στα σχετικά λίγα χρόνια που ασχολούνται με την κτηνοτροφία.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι και τα δύο αδέλφια έχουν σπουδάσει σε τουριστικές σχολές και ξεκίνησαν την επαγγελματική τους δραστηριότητα ως εργαζόμενοι σε ξενοδοχειακές κι εστιατορικές επιχειρήσεις. «Αποφασίσαμε να κάνουμε κάτι δικό μας στο Μέτσοβο, με την προοπτική όμως ότι υπήρχε πελάτης για να αγοράσει το προϊόν μας: το γάλα το δίνουμε στο Ίδρυμα Τοσίτσα που παράγει το μετσοβόνε κι άλλα εκλεκτά τυριά…» μας λέει ο Ηπειρώτης κτηνοτρόφος.

Υπάρχει μέλλον στα γελάδια;

Πόσο μέλλον όμως μπορεί να έχει, ειδικά στην Ήπειρο, η αγελαδοτροφία; Ο συνομιλητής μας ακούγεται ψύχραιμος και αποφασισμένος: «Πρόκειται για στρατηγικές επιλογές που κάνει ή δεν κάνει ένα κράτος. Το Ισραήλ, για παράδειγμα, έχει ‘χτίσει’ όλη την πρωτογενή παραγωγή του πάνω στην αγελάδα. Εκεί θεωρούν ότι αν αύριο ή μεθαύριο συμβεί κάτι, η χώρα πρέπει να τραφεί, και ξέρετε, ένα τέτοιο σενάριο δεν είναι απίθανο, μόλις πριν τρία χρόνια το ζήσαμε με την πανδημία του κορωνοϊού. Καλά τα αιγοπρόβατα λοιπόν, καλές και οι αγελάδες όμως. Θέλω να πιστεύω πως υπάρχει μέλλον…». Σύμφωνα με τον Κ. Βαδεβούλη το μεγαλύτερο μειονέκτημα της ελληνικής κτηνοτροφίας είναι η έλλειψη οργάνωσης, καθώς στα μεγαλύτερα αγελαδοτροφικά κράτη λειτουργούν ισχυροί συνεταιρισμοί και ενώσεις παραγωγών που προασπίζουν με αποφασιστικότητα τα συμφέροντα των κτηνοτρόφων.

Τα τελευταία χρόνια ο Κωνσταντίνος Βαδεβούλης έχει ταξιδέψει στο εξωτερικό κι έχει επισκεφτεί αρκετές φάρμες σε προηγμένα κτηνοτροφικά κράτη χωρίς όμως να ‘ζηλέψει’ κάτι από την εκεί κτηνοτροφία. Όπως μας λέει, «ο Έλληνας αν και …ανάδελφος είναι έξυπνος και μπορεί να πετύχει κι αυτός αυτά που έχουν πετύχει άλλοι στο εξωτερικό» μας λέει χαμογελώντας.

Επενδύσεις κι εργαζόμενοι

Γιατί όμως η χώρα μας αλλά και οι κτηνοτρόφοι της ‘διστάζουν’ να επενδύσουν στην αγελαδοτροφία; Σύμφωνα με τον Ηπειρώτη κτηνοτρόφο το ύψος της αρχικής απαιτούμενης επένδυσης στην αγελαδοτροφία, σε σχέση με την αιγοπροβατοτροφία, είναι πολύ υψηλό, ενώ εξαιτίας της συνεχούς τεχνολογικής αναβάθμισης του κλάδου, ο σύγχρονος αγελαδοτρόφος πρέπει να γνωρίζει πλέον τον χειρισμό ηλεκτρονικών υπολογιστών και να διαθέτει λογισμικό παρακολούθησης και αξιολόγησης του κοπαδιού.

Κλείνουμε τη συζήτησή μας ζητώντας τη γνώμη τους για τα ρομποτικά συστήματα άλμεξης τα οποία έχουν γίνει πολύ της μόδας και στην ελληνική κτηνοτροφία. «Τα ρομποτικά συστήματα είναι πολύ δημοφιλή γιατί λύνουν το πρόβλημα της εξεύρεσης προσωπικού» μας λέει κι εξηγεί: «Δεν υπάρχει προσωπικό στα μέρη μας- στην φάρμα εργαζόμαστε εγώ κι ο αδελφός μου και άλλοι τέσσερις εργαζόμενοι, οι οποίοι δεν είναι Έλληνες διότι στα μέρη μας δεν βρίσκεις Έλληνες. Είναι ξένοι και είμαστε πολύ ευχαριστημένοι μαζί τους».

Για κάποιους που ίσως απορούν, ο Κωνσταντίνος Βαδεβούλης μας ενημερώνει ότι οι εργαζόμενοί του λαμβάνουν μισθό τουλάχιστον διπλάσιο από τον κατώτατο μισθό που συζητιόταν εκείνο το διάστημα (Φεβρουάριος 2023).» Δεν έρχεται κανένας στα ζώα με 700 και 800 ευρώ τον μήνα» μας λέει, «πρέπει να πληρώσεις πολύ περισσότερα για να έχεις εργαζομένους στην μονάδα σου».


Κεντρική φωτογραφία: Ο κτηνοτρόφος Κωνσταντίνος Βαδεβούλης (αριστερά) με τον αδελφό του Μιχάλη (δεξιά) κι ανάμεσά τους ο καθηγητής Γιώργος Βαλεργάκης, επιστημονικός υπεύθυνος της ΕΦΧΕ κι αναπληρωτής καθηγητής Κτηνιατρικής ΑΠΘ (εκδήλωση της ΕΦΧΕ, Zootechnia 2023, Θεσσαλονίκη).

You might also like