Ολοκληρώθηκε η μονάδα για τα απόβλητα της Μπίζιος

Πρώτη εγκατάσταση επεξεργασίας υγρών αποβλήτων σε εθνικό επίπεδο

H γαλακτοβιομηχανία Μπίζιος, στην Ελασσόνα,  κατασκεύασε και λειτουργεί ήδη πρότυπη μονάδα αναερόβιας επεξεργασίας υγρών αποβλήτων της τυροκομικής μονάδας.

 

Η μονάδα αυτή αποτελεί πρωτοπόρο στον τομέα της γαλακτοβιομηχανίας, αφού πρόκειται για την πρώτη εγκατάσταση επεξεργασίας υγρών αποβλήτων σε εθνικό επίπεδο και την 20η παγκοσμίως. Στο πλαίσιο υλοποίησης των περιβαλλοντικών στόχων της Μπίζιος, η μονάδα επεξεργασίας υγρών αποβλήτων συμβάλλει στην ανάπτυξη της κυκλικής οικονομίας καθώς περιορίζει τη ρύπανση του εδάφους και των υδάτων, μέσω της λειτουργίας της, με παράλληλη οικονομική ανάπτυξη από τα οφέλη της ανταποδοτικότητας της πράσινης ενέργειας.


Η Μπίζιος  είναι η πρώτη βιομηχανία στην Ελλάδα που έχει περάσει στη χρήση φυσικού αερίου μέσω δικτύου διανομής τροφοδοσίας με CNG (συμπιεσμένο φυσικό αέριο), το οποίο είναι φιλικό προς το περιβάλλον, έχει χαμηλότερες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και είναι αξιόπιστο στον τομέα της ασφάλειας.

Συγκεκριμένα, το παραγόμενο βιοαέριο μέσω της καύσης του σε μηχανή συμπαραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και θερμότητας υψηλής απόδοσης, παρέχει σημαντικά ποσά θερμικής ενέργειας στην παραγωγική μονάδα και ηλεκτρισμού στο δίκτυο διανομής, δημιουργώντας τις κατάλληλες συνθήκες έτσι ώστε το εργοστάσιό μας να αξιοποιεί όλες τις πρακτικές της πράσινης ανάπτυξης και της  κυκλικής οικονομίας.

Όπως αναφέρεται στο σχετικό δελτίο Τύπου, «η Μπίζιος έχει υιοθετήσει στις συναλλαγές με τους πελάτες και το κοινό, πρώτες ύλες από ανακυκλώσιμα υλικά. Έχουν εγκατασταθεί φωτοβολταϊκά πάνελ οροφής  που παράγουν ήδη 450.000 KWh σε ετήσια βάση και LED φωτιστικά βιομηχανικού τύπου με υψηλή ενεργειακή απόδοση και λιγότερη θερμότητα χωρίς να είναι επιβλαβή για τον άνθρωπο και για το περιβάλλον. Παράλληλα, είναι 100% οικολογικά, ασφαλή και  ανακυκλώσιμα».

Αξίζει να αναφέρουμε πως η πρότυπη μονάδα αναερόβιας επεξεργασίας υγρών αποβλήτων με δυνατότητα παραγωγής 1,3 mW βραβεύτηκε στα Green Brands Awards 2023, λαμβάνοντας το Golden Award στην κατηγορία: Πράσινη και κυκλική οικονομία.

You might also like