Συμβούλιο των «27»: Κοινώς αποδεκτή η ανάγκη αναθεώρησης της ΚΑΠ

Πρόεδρος του Συμβουλίου των Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας της ΕΕ: Αναθεώρηση με την παρούσα σύνθεση του Ευρωκοινοβουλίου

Ο πρόεδρος του Συμβουλίου, Βέλγος Υπουργός Γεωργίας, David Clarinval, δεσμεύτηκε η αναθεώρηση να γίνει με την παρούσα σύνθεση του Ευρωκοινοβουλίου. Τις επόμενες ημέρες η Ειδική Επιτροπή Γεωργίας πρόκειται να εξετάσει τις άμεσες διαδικασίες για την αναθεώρηση.

 

Ολοκληρώθηκε τη Δευτέρα 26/02 το Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας της ΕΕ, παρουσία του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρη Αυγενάκη. Όλα τα κράτη συμφώνησαν για την ανάγκη αναθεώρησης της τρέχουσας ΚΑΠ και υπέβαλαν τις προτάσεις τους.

Υπουργοί Γεωργίας του ΕΛΚ: Διαρθρωτικές λύσεις στην ΚΑΠ πριν από τις ευρωεκλογές

Την ανάγκη για γρήγορες διαρθρωτικές λύσεις στο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί στον αγροτικό τομέα με την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ, πριν από τις ευρωεκλογές, επισημαίνουν οι εννέα υπουργοί Γεωργίας που μετέχουν στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΡΡ) και οι οποίοι συνεδρίασαν στις 26 Φεβρουαρίου, πριν από το Συμβούλιο των «27».

Μάλιστα, με πρωτοβουλία της Ελλάδας, τις επόμενες ημέρες, θα διαμορφωθεί κοινή δήλωση των χωρών μελών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΡΡ), στο οποίο ανήκει και η ΝΔ, με στόχο την επιτάχυνση των διαδικασιών για αλλαγές στην ΚΑΠ.

Ο ΥπΑΑΤ, Λευτέρης Αυγενάκης, με τον Ιταλό ομόλογό του, Francesco Lollobrigida
Ο ΥπΑΑΤ, Λευτέρης Αυγενάκης, με τον Ιταλό ομόλογό του, Francesco Lollobrigida

Στην ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά τη συνεδρίαση του ΕΡΡ, στην οποία μετείχαν οι υπουργοί Γεωργίας της Ελλάδας, της Κροατίας, της Φινλανδίας, της Σουηδίας, της Αυστρίας, της Λιθουανίας, της Τσεχίας, του Βελγίου και του Λουξεμβούργου, αναφέρονται τα εξής:

«Οι Υπουργοί Γεωργίας του ΕΛΚ συναντήθηκαν σήμερα στις Βρυξέλλες, υπό την προεδρία της Υπουργού Γεωργίας της Κροατίας Marija VUČKOVIĆ, για να προετοιμάσουν το επερχόμενο Συμβούλιο Γεωργίας και Αλιείας. Οι Υπουργοί συζήτησαν διεξοδικά για τη συνεχιζόμενη κατάσταση κρίσης στον γεωργικό τομέα, που καταδεικνύεται έντονα από τις διαμαρτυρίες των αγροτών σε διάφορες χώρες της ΕΕ τις τελευταίες εβδομάδες. Εξέφρασαν την ανάγκη για γρήγορες και διαρθρωτικές λύσεις για την ελάφρυνση του φόρτου σε έναν τομέα που είναι κρίσιμος για την οικονομία και την κοινωνική συνοχή της ΕΕ ενόψει των ευρωπαϊκών εκλογών. Οι Υπουργοί συμφώνησαν ότι θα πρέπει να εφαρμοστούν επειγόντως τα απαραίτητα μέτρα ώστε να διασφαλιστούν:

  • Πιο ευέλικτοι όροι, ιδίως σε σχέση με τις καλές γεωργικές και περιβαλλοντικές συνθήκες (ΚΓΠΣ) 1, 6, 7 και 8.
  • Πλήρης απαλλαγή των γεωργών που υπόκεινται σε ελέγχους όρων από τους ελέγχους πολλαπλής συμμόρφωσης.
  • Πλήρης απαλλαγή των μικρών αγροτών (έως 10 εκτάρια) από ελέγχους συμμόρφωσης με τις απαιτήσεις όρων.
  • Χαλάρωση των κυρώσεων και των ποινών.
  • Καλύτερη θέση των αγροτών στην αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων.
  • Όλες οι νομικές προτάσεις που έχουν επιπτώσεις στον γεωργικό τομέα πρέπει να συνοδεύονται από επαρκή και ολοκληρωμένη εκτίμηση επιπτώσεων.

Οι συμμετέχοντες αντάλλαξαν επίσης απόψεις για άλλα θέματα, όπως η ανάγκη αντιμετώπισης των επιπτώσεων των δυσμενών κλιματικών συνθηκών στη γεωργία και η ανάγκη επαναξιολόγησης ορισμένων κανονισμών της ΕΕ σχετικά με τους πληθυσμούς των μεγάλων σαρκοφάγων.

Αυγενάκης: «Ένα πρώτο γενναίο βήμα»

Ακολουθεί η δήλωση του Έλληνα Υπουργού μετά το πέρας του συμβουλίου:

«Η σημερινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας των «27» έκανε ένα πρώτο γενναίο βήμα και μέσα από έναν ουσιαστικό διάλογο ανέδειξε την ανάγκη λήψης άμεσων μέτρων για σοβαρές τεχνικές βελτιώσεις στη λειτουργία της ΚΑΠ, υιοθετώντας, παράλληλα, πολλές από τις προτάσεις που υπέβαλε η χώρα μας.

Αποτελεί ομόφωνη θέση του Συμβουλίου ότι χρειάζεται περισσότερη απλούστευση και ευελιξία για την εφαρμογή των ΚΓΠΚ ώστε να προσαρμόζονται στις ιδιαιτερότητες κάθε κράτους μέλους.

Η βελγική προεδρία έχει κάνει ένα πρώτο μεγάλο βήμα, αλλά η προσπάθεια για βελτίωση της ΚΑΠ πρέπει να συνεχισθεί.

Η Ελλάδα θα συνεχίσει με την ίδια αποφασιστικότητα την προσπάθεια για περισσότερες τεχνικές βελτιώσεις αλλά και για δομικές αλλαγές προς όφελος των αγροτών μας.

Αξιοποιούμε όλες τις συνεργασίες, και ειδικότερα μέσα από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και στην συμμαχία των 9 ευρωπαϊκών χωρών του Νότου (EU MED 9), με μεθοδικό τρόπο, πιέζουμε ώστε να επιτύχουμε και δομικές αλλαγές στην ΚΑΠ 2023-2027».

ΠΗΓΗ: ΥπΑΑΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

You might also like