Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία για τον κλάδο του γάλακτος, τα οποία παρουσίασε το ΥπΑΑΤ σε απάντησή του σε επερώτηση ομάδας βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δεν διαφαίνεται έντονη πτώση τιμών παραγωγού στο αιγοπρόβειο γάλα, καθώς εξακολουθούν να διατηρούνται σε υψηλά επίπεδα, σε όλη τη χώρα, πλην της Περιφέρειας της Κρήτης και της Περιφερειακής Ενότητας των Κυκλάδων όπου οι τιμές που λαμβάνει ο παραγωγός παρεκκλίνουν σημαντικά από τον μέσο όρο της τιμής που λαμβάνει ο παραγωγός στη χώρα (μειωμένες περίπου στο 20% στο πρόβειο γάλα και 10% στο αίγειο, αντίστοιχα).
Το υπουργείο δεν μπορεί να ερμηνεύσει τη μείωση αυτή, η οποία πάντως δεν οφείλεται στην κακοκαιρία Daniel, ενώ ο καλύτερος έλεγχος της αγοράς αναμένεται να επιτευχθεί με την ηλεκτρονική τιμολόγηση στην οποία ποντάρουν πολλά οι υπηρεσίες του Υπουργείου.
Το ΥπΑΑΤ αναφέρει στην απάντησή του πως «Η πτώση στις τιμές που παρατηρείται είναι της τάξης του 3% τον Νοέμβριο, σε σχέση με τον Οκτώβριο του 2023 και δεν μπορεί να αποδοθεί σε εισκομίσεις, καθώς παρατηρείται μικρή μείωση και αυτών, εξαιτίας πιθανότατα της απώλειας ζωικού κεφαλαίου στην περιοχή της Θεσσαλίας από την κακοκαιρία Daniel», δεν μπορεί όμως να ερμηνεύσει την πτώση αυτή. Αξίζει να σημειώσουμε πως από την πλευρά του ο κτηνοτροφικός κλάδος θεωρεί πως η μείωση αυτή, η οποία κατά τους κτηνοτρόφους συνεχίζεται ως ένα βαθμό και το πρώτο δίμηνο του 2024, οφείλεται μάλλον στη συντονισμένη πίεση που ασκούν οι γαλακτοβιομηχανίες στη ζώνη γάλακτος.
Έλεγχοι: Ελπίδες στο σύστημα ΑΡΤΕΜΙΣ
Σε ό,τι αφορά στους ελέγχους αρμοδιότητας της Διεύθυνσης Αξιοποίησης και Τεχνολογίας Τροφίμων – Τμήμα Αξιοποίησης Γάλακτος και Γαλακτοκομικών Προϊόντων του ΥπΑΑΤ (ισοζύγια εισροών/εκροών γάλακτος και κρέατος), επισημαίνεται ότι πραγματοποιούνται απρόσκοπτα και αδιάλειπτα και το ίδιο συμβαίνει με την επιβολή των σχετικών διοικητικών κυρώσεων στις περιπτώσεις των διαπιστωμένων σχετικών παραβάσεων. Τονίζεται ότι στη ψηφιακή πλατφόρμα ΑΡΤΕΜΙΣ καταγράφονται ήδη όλες οι εισροές γάλακτος και όχι μόνο το νωπό γάλα (π.χ. συμπυκνωμένο, πρωτεΐνες κ.λπ.).
Όπως αναφέρεται στην απάντηση το Υπουργείο χρησιμοποιεί κάθε πρόσφορο μέσον που προσφέρει η τεχνολογία για να ενίσχυση των ελέγχων αλλά «σε κάθε περίπτωση, βασική στόχευση του ΥπΑΑΤ είναι η σε μεγαλύτερο βαθμό στελέχωση του ελεγκτικού μηχανισμού με προσωπικό και η ενίσχυση αυτού με σύγχρονα εργαλεία ελέγχου. Ένα από αυτά είναι και η ηλεκτρονική τιμολόγηση και η διασύνδεση του ΥπΑΑΤ με αυτή, που αναμένεται να μειώσει την παραβατικότητα».