ΥπΑΑΤ: ενίσχυση των εμπορικών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας – Κίνας

Η Κινέζική πλευρά εξέφρασε την επιθυμία της για ενίσχυση της συνεργασίας με την Ελλάδα

Σε κλίμα συνεργασίας πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Λευτέρη Αυγενάκη με τον Κινέζο ομόλογό του κ. Tang Renjian στο Υπουργείο Γεωργίας και Αγροτικών Υποθέσεων της Κίνας.

 

Ο Υπουργός του ΥπΑΑΤ αναφέρθηκε σε μια σειρά από ζητήματα που αφορούν την αντιμετώπιση του χαμηλού επιπέδου εμπορικών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας – Κίνας στα αγροτικά προϊόντα.

Δεκτή η «αρχή της περιφερειοποίησης» για τις περιοχές με κρούσμα ευλογιάς

Η ελληνική αντιπροσωπεία ζήτησε να εφαρμοστεί η «αρχή της περιφερειοποίησης» από την πλευρά της Κίνας, να ισχύει δηλαδή η απαγόρευση εισαγωγών μη επεξεργασμένων και επεξεργασμένων προϊόντων, μετά από κρούσματα ευλογιάς, μόνο για τις περιοχές που εμφανίζεται κρούσμα και όχι για το σύνολο της χώρας. Η άρση των απαγορεύσεων στα ελληνικά προϊόντα αιγοπροβάτων, δερμάτων αιγοπροβάτων, βοοειδών και χοιρινών, έγινε δεκτή και συμφωνήθηκε η επιτόπια επίσκεψη κινέζικής αντιπροσωπείας σε παραγωγικές μονάδες της χώρας για τον έλεγχο των ασθενειών και ακριβή ενημέρωση από τις αρμόδιες αρχές.

Συμφωνήθηκε, ακόμη, η υιοθέτηση Σχεδίου Δράσης με συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, ως απόρροια του Μνημονίου Κατανόησης Αγροτικής Συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.

Η ελληνική πλευρά αποδέχτηκε με χαρά την πρόταση για την φιλοξενία κινηματογραφικού συνεργείου του Υπουργείου Γεωργίας της Κίνας με σκοπό την δημιουργία ντοκιμαντέρ για την προώθηση των ελληνικών προϊόντων στην κινεζική αγορά δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση, στο ελαιόλαδο, μέλι, αλιεύματα, τυροκομικά, δέρματα, κοτόπουλα και κρασί.

Αποφασίστηκε η τακτική ανταλλαγή επισκέψεων μεταξύ των δύο χωρών σε τεχνικό και επιστημονικό επίπεδο.

Η ελληνική παρουσία στο “China-Europe Forum on Beautiful Countryside’’, 15-17 Ιουλίου στην περιοχή Zhejiang

Από την κινεζική πλευρά δόθηκε μεγάλη σημασία στην παρουσία του Έλληνα Υπουργού στο “China-Europe Forum on Beautiful Countryside’’, που θα πραγματοποιηθεί από 15-17 Ιουλίου στην περιοχή Zhejiang, της Κίνας στο οποίο ο Κινέζος υπουργός Γεωργίας και Αγροτικών Υποθέσεων απεύθυνε πρόσκληση στον Έλληνα ΥπΑΑΤ να παραστεί. (Το συγκεκριμένο Forum αφορά την εμβάθυνση των κινεζικών και ευρωπαϊκών σχέσεων).

 ΥπΑΑΤ: ενίσχυση των εμπορικών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας - Κίνας

Ο Έλληνας Υπουργός δεσμεύτηκε ότι θα εξεταστεί η ελληνική παρουσία σε υψηλό επίπεδο, ενώ επισήμανε ότι θα είναι εξαιρετικά χρήσιμο να έχει προχωρήσει το «Σχέδιο Δράσης» μεταξύ Ελλάδας και Κίνας καθώς και η υπογραφή των «Πρωτοκόλλων» για την έναρξη εξαγωγών ελληνικών αλιευμάτων στην Κίνα.

Συζητήθηκε επίσης το ενδεχόμενο στη συγκεκριμένη επίσκεψη ο Έλληνας υπουργός να συνοδεύεται από αντιπροσωπεία θεσμικών εκπροσώπων παραγωγικών κλάδων όπως ελαιολάδου, μελιού, αλιευμάτων, τυροκομικών, κρασιού, πτηνών και δερμάτων.

Οι επόμενες συναντήσεις του ΥπΑΑΤ στην Κίνα 

Την Τρίτη 23 Απριλίου ο υπουργός του ΥπΑΑΤ, Λευτέρης Αυγενάκης θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Κινεζικής Ακαδημίας Αγροτικών Επιστημών Mr. WuKongming, ο οποίος και θα τον ξεναγήσει στους χώρους της Ακαδημίας και σε επιχειρήσεις αγροτικής καινοτομίας, ενώ την Τετάρτη 24 Απριλίου με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εμπορίου και ακολούθως με τον Υπουργό Τελωνείων Mr.YuJianhua.

 

You might also like