ΕΘΕΑΣ: Με επιτυχία διεξήχθη η Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση

Παρουσία υπουργών, εκπροσώπων κομμάτων, φορέων & Αγροτικών Συνεταιρισμών-μελών

Με μεγάλη επιτυχία και σημαντική προσέλευση μελών απ’ όλη τη χώρα, διεξήχθη χθες, Πέμπτη 18 Απριλίου 2024, η 3η Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση της ΕΘΕΑΣ στο ξενοδοχείο «The Golden Age», όπου παρευρέθηκαν υπουργοί, εκπρόσωποι φορέων και κομμάτων, πανεπιστημιακοί και στελέχη από την Τράπεζα Πειραιώς.

 

Υψηλές παρουσίες στην 3η Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση

Ειδικότερα, με την παρουσία τους τίμησαν τη Γενική Συνέλευση ο υπουργός Επικρατείας, κ. Μάκης Βορίδης, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Λευτέρης Αυγενάκης, ο υφυπουργός κ. Διονύσης Σταμενίτης, ο Γενικός Γραμματέας, κ. Γιώργος Στρατάκος, ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Βασίλης Κόκκαλης, ο Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, κ. Μανόλης Χνάρης, ο κ. Χαράλαμπος Κασίμης ως εκπρόσωπος από τη Νέα Αριστερά, ο Πρόεδρος του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, κ. Σέρκο Χαρουτουνιάν, ο Πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ, κ. Κυριάκος Μπαμπασίδης, ο Πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ, κ. Μενέλαος Γαρδικιώτης, τα ανώτατα στελέχη της Τράπεζας Πειραιώς, κ.κ. Άλκης Αλεξάνδρου και Ιωάννης Χανιωτάκης, εκπρόσωποι από τις Διεπαγγελματικές Βάμβακος & Ρυζιού, από την ΚΕΟΣΟΕ και ο Πρόεδρος της ΟΣΕΓΟ, κ. Μιχάλης Τζελέπης.

Αφού διαπιστώθηκε η αυξημένη απαρτία των μελών της ΕΘΕΑΣ, ξεκίνησαν οι εργασίες της Γενικής Συνέλευσης, όπου μετά από ψηφοφορία εξελέγησαν Πρόεδρος της Γ.Σ. ο κ. Ιάκωβος Βαλέρης, Αναπληρωτής Πρόεδρος, ο κ. Βλάσσης Τσιόγκας και Γραμματέας, η κα. Δήμητρα Παναγιωτοπούλου, καθώς η Εφορευτική Επιτροπή και οι ψηφολέκτες.

Με επιτυχία διεξήχθη η Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση της ΕΘΕΑΣ

Η εισήγηση του Προέδρου της ΕΘΕΑΣ, Παύλου Σατολιά

Ακολούθως, ο Πρόεδρος της ΕΘΕΑΣ, κ. Παύλος Σατολιάς παρουσίασε την εισήγησή του και ανέλυσε τα πεπραγμένα της Διοίκησης 2023 και έθεσε τους επόμενους στόχους της ΕΘΕΑΣ για τη φετινή χρονιά. Ειδικότερα, ανέφερε ότι η περασμένη χρονιά ήταν εξαιρετικά δύσκολη για τους κτηνοτρόφους και τους γεωργούς σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, σημειώνοντας πως από τα προβλήματα της εφαρμογής της νέας ΚΑΠ, τις γεωπολιτικές αναταράξεις, την εκτίναξη του κόστους παραγωγής και τις συνέπειες της κλιματικής κρίσης δημιουργήθηκαν τεράστια και πολλαπλά ζητήματα στον αγροτικό τομέα, τα οποία οδήγησαν τους αγρότες σε μεγάλες κινητοποιήσεις ανά τη χώρα, για να υποστηρίξουν την ικανοποίηση των αιτημάτων τους. Η ΕΘΕΑΣ στάθηκε στο πλευρό των παραγωγών με μια σειρά παρεμβάσεων και συναντήσεων με επίσημους φορείς, υπουργεία, αλλά και με τον πρωθυπουργό, κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, μαχόμενη και αγωνιζόμενη για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των αγροτών, με δράσεις που κάλυψαν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, όπως Οικολογικά Σχήματα, ΑΠΕ, Κόκκινα Δάνεια, Ταμείο Ανάκαμψης, Αθέμιτες Εμπορικές Πρακτικές κ.α..

Όσον αφορά δε, την προσπάθεια στήριξης των Αγροτικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων, που καταβλήθηκε από πλευράς της ΕΘΕΑΣ, ο Προέδρος μίλησε για την ίδρυση της εξαγωγικής εταιρείας και τις ενέργειες για την αντιμετώπιση της έλλειψης εργατικού δυναμικού μέσω της λειτουργίας της ηλεκτρονικής βάσης δεδομένων. Κλείνοντας, την εισήγησή του αναφέρθηκε στις προοπτικές και στους στόχους για το 2024, που στρέφονται στην ενδυνάμωση του συνεταιριστικού τομέα και την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης προς τους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς.

Με επιτυχία διεξήχθη η Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση της ΕΘΕΑΣ

Ο σύντομος χαιρετισμός του Βορίδη

Σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε, ο κ. Μάκης Βορίδης, δημιουργός και αρωγός στην ίδρυση της ΕΘΕΑΣ και υποστηρικτής των δράσεων της Οργάνωσης, ο οποίος μίλησε για τις χρήσιμες παρεμβάσεις, που γίνονται από πλευράς της κυβέρνησης στο πλαίσιο των εφαρμοστικών αποφάσεων της Νέας ΚΑΠ 2023 και στάθηκε κυρίως στο μείζον θέμα των Κόκκινων Δανείων, το οποίο κρατά «δεσμευμένους» παραγωγικούς Συνεταιρισμούς της χώρας, αναφέροντας ότι πλέον έχουν δρομολογηθεί σε συνεργασία με την ΕΘΕΑΣ μια σειρά ενεργειών προς τη διευθέτηση και την επίλυση του εν λόγω ζητήματος.

Ακολούθως, οι εκπρόσωποι των κομμάτων της Αντιπολίτευσης, κ.κ. Βασίλης Κόκκαλης, Μανόλης Χνάρης και Χαράλαμπος Κασίμης τοποθετήθηκαν από το βήμα και εξέφρασαν προς τα κυβερνητικά στελέχη και τους εκπροσώπους των Συνεταιρισμών τις απόψεις τους επί των τρεχόντων ζητημάτων στον αγροτικό τομέα.

Οι δηλώσεις Αυγενάκη

Κατόπιν, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Λευτέρης Αυγενάκης εκφράζοντας αρχικά την ικανοποίησή του για το πνεύμα συνεργασίας, που υπάρχει μεταξύ του ΥΠΑΑΤ και της ΕΘΕΑΣ, τόνισε τη σημασία στήριξης και περαιτέρω ανάπτυξης της συνεργατικότητας στην Ελλάδα. Ανακοίνωσε δε, ότι θα γίνουν σημαντικές μεταρρυθμίσεις στο πλαίσιο λειτουργίας των Διεπαγγελματικών Οργανώσεων με στόχο την ενίσχυση του θεσμού. Οι μεταρρυθμίσεις θα αφορούν τη διευκόλυνση ίδρυσης, εκπροσώπησης και προώθησης των θέσεών τους σε συνεργασία με το ΥΠΑΑΤ.

Στη βάση της ειλικρινούς και ισχυρής συνεργασίας που έχει αναπτυχθεί με στόχο την ενίσχυση του αγροτικού τομέα, ο υπουργός ανακοίνωσε ότι: «Συμφωνήθηκε η ίδρυση κοινής Επιτροπής ΥΠΑΑΤ – ΕΘΕΑΣ για τη διαβούλευση σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις στο θεσμικό πλαίσιο της συνεταιριστικής νομοθεσίας.

Θα ενισχυθεί ο θεσμικός ρόλος της ΕΘΕΑΣ με νομοθετικές ρυθμίσεις που θα προβλέπουν τη συμμετοχή εκπροσώπων της ΕΘΕΑΣ στα Δ.Σ. οργανισμών που εποπτεύει το ΥΠΑΑΤ.

Θα στηριχθεί η συμμετοχή της ΕΘΕΑΣ από το ΥΠΑΑΤ σε ευρωπαϊκούς και διεθνείς φορείς και οργανώσεις, καθώς «είναι κοινός στόχος η ενίσχυση της φωνής των Ελλήνων παραγωγών στην ΕΕ και παγκοσμίως. Σε αυτό το πλαίσιο, η εγγραφή της ΕΘΕΑΣ στην COGECA είναι μεγάλης σημασίας για τη χώρα μας», τόνισε ο υπουργός.

Μετά την ολοκλήρωση της εισήγησης του υπουργού, ακολούθησαν ερωτήσεις από τα μέλη της Γενικής Συνέλευσης προς τον κ. Αυγενάκη. Ο ίδιος ανταποκρίθηκε επί των θεμάτων, που τέθηκαν επί τάπητος, δημιουργώντας ένα καλό κλίμα διαλόγου και ανταλλαγής απόψεων.

Οι δηλώσεις Γιαννακάκη και Κρητικού

Στη συνέχεια, τον λόγο πήρε ο Β’ Αντιπρόεδρος, κ. Χρήστος Γιαννακάκης, ο οποίος αναφέρθηκε στην ολοκλήρωση των διαδικασιών σύστασης της εξαγωγικής εταιρείας και στην πραγματοποίηση συνέλευσης των μελών – μετόχων, που έλαβε χώρα το απόγευμα της Τετάρτης (15/04), κατά την οποία συζητήθηκε αναλυτικά το Καταστατικό, συμφωνήθηκε η επωνυμία της νέας εταιρείας να είναι «Ελληνικές Συνεταιριστικές Εξαγωγές A.E.» και ορίστηκε το προσωρινό Διοικητικό Συμβούλιο, το οποίο θα ολοκληρώσει τις ενέργειες σύστασης της εταιρείας. Ο κ. Γιαννακάκης ανέλυσε το μεγαλόπνοο εγχείρημα της ΕΘΕΑΣ και τις προοπτικές, που θα προσδώσει στη δημιουργία προστιθέμενης αξίας και την ανάλογη θέση που αξίζει στα ελληνικά προϊόντα στις διεθνείς αγορές. Πέρα από τη συμμετοχή των μέχρι σήμερα δηλωθέντων μετόχων, εκδήλωσαν το ενδιαφέρον τους επιπλέον μέλη της ΕΘΕΑΣ για να μετέχουν στην εν λόγω εταιρεία.

Κλείνοντας, η κα. Διαμάντω Κρητικού μίλησε από την πλευρά της για τη σημασία της παρουσίας και ενδυνάμωσης των γυναικείων Αγροτικών Συνεταιρισμών, οι οποίοι χρήζουν ιδιαίτερης στήριξης από την Πολιτεία. Τόσο η ίδια, όσο και η ΕΘΕΑΣ βρίσκονται ήδη σε ανοιχτή επικοινωνία με όλους τους γυναικείους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς της χώρας και τόνισε την επιθυμία της να αναδειχθεί η σημαντική συμμετοχή της αγρότισσας στην ελληνική ύπαιθρο, δηλώνοντας ότι στην επόμενη Γενική Συνέλευση της ΕΘΕΑΣ, εύχεται να υπάρχουν περισσότερες γυναίκες.

Στη β’ φάση της εκδήλωσης, ακολούθησαν οι καταστατικές διαδικασίες της Ετήσιας Τακτικής Γενικής Συνέλευσης, κατά την οποία εγκρίθηκαν ομόφωνα τα κάτωθι:

  • Πεπραγμένα 2023
  • Ισολογισμός τους 2023.
  • Απαλλαγή ευθυνών των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου για το έτος 2023.
  • Ορισμός τακτικού ελεγκτή για τη Χρήση 2023.
You might also like