Ρόζης: Γραβιέρες με γεύσεις και ιστορία
Το Dairy News στο Αραχναίο Αργολίδας με τον ανερχόμενο τυροκόμο
Η τυροκομική μονάδα του Γιώργου Ρόζη , την οποία επισκεφτήκαμε στο πλαίσιο ενημερωτικής επίσκεψης για το έργο Say Cheese! στηρίζεται στο γάλα της Αργολίδας, επιχειρεί με βάση την εμπειρία κι εμπνέεται από τη μακρά οικογενειακή παράδοση στην παραγωγή υψηλής ποιότητας κίτρινων σκληρών τυριών.
Αποστολή: Θανάσης Αντωνίου. Φωτογραφίες: Θ.Α. & Ρόζης Γεώργιος Κ. & Σια Ο.Ε.
Το να προσεγγίσει κανείς την τυροκομική μονάδα του Γιώργου Ρόζη, στην Αγία Τριάδα στο Αραχναίο Αργολίδας, δεν είναι εύκολη υπόθεση. Αν και το τυροκομείο βρίσκεται σε σχετικά κοντινή απόσταση τόσο από το Άργος (26 χλμ.) όσο και από το Ναύπλιο (28 χλμ.), οι επαρχιακοί δρόμοι που σε οδηγούν στο ύψωμα πάνω στο οποίο είναι χτισμένο, δαιδαλώδεις και ταλαιπωρημένοι από δεκαετίες κρατικής εγκατάλειψης, χρειάζονται υπομονή για να τους διαβείς.
Όσοι όμως φτάσουν μέχρι εκεί (η απόσταση από την Αθήνα είναι περίπου 160 χλμ.) αποζημιώνονται, πρώτα από τη θέα, καθώς από το τυροκομείο ο επισκέπτης αντικρίζει το ορεινό χωριό Αραχναίο όσο κι από τις γεύσεις των τυριών που ασφαλώς θα δοκιμάσει. Ο Γιώργος Ρόζης συνεχίζει μια σημαντική οικογενειακή παράδοση –το τυροκομείο λειτουργεί από το 1951– και την πηγαίνει ακόμα πιο πέρα καθώς δεν του λείπει ούτε η θεωρητική τυροκομική κατάρτιση αλλά ούτε το πάθος για γευστικούς πειραματισμούς.
Από τον παππού Γιώργο Ρόζη…
Η ιστορία της οικογενειακής επιχείρησης, η οποία σήμερα έχει την επωνυμία Ρόζης Γεώργιος & Σια, ξεκινά περί το 1951 στο όρος Αραχναίο (Xέλι) Αργολίδας και συγκεκριμένα στο ομώνυμο χωριό. Οι κάτοικοί του, αρβανίτικης καταγωγής στην πλειοψηφία τους, ασχολούνταν κυρίως με την κτηνοτροφία, τη γεωργία (παραγωγή καπνού) και τη συγκομιδή εποχιακών καρπών. Εκείνη την εποχή έκανε τα πρώτα του επιχειρηματικά βήματα ο παππούς Γεώργιος Ρόζης, κτηνοτρόφος αρχικά και τυροκόμος στη συνέχεια, δημιουργώντας τις βάσεις της σημερινής τυροκομικής μονάδας.
Αυτό που θα συναντήσει σήμερα ο επισκέπτης, εφόσον όπως είπαμε ξεπεράσει τον «δαίδαλο» της διαδρομής, είναι κάτι διαφορετικό: ένα σύγχρονο τυροκομείο σε υψόμετρο 700 μ., φτιαγμένο με πολύ μεράκι και αγάπη για την παράδοση της τυροκομικής τέχνης. Και φυσικά μια έμπειρη τυροκομική ομάδα υπό τον εγγονό του ιδρυτή, τον Γιώργο Ρόζη, ο οποίος συνεχίζει αδιάκοπα να παρέχει εξαιρετικής ποιότητας προϊόντα ικανοποιώντας την επιθυμία και την ανάγκη του ελληνικού, κυρίως, κοινού για αγνές ελληνικές γεύσεις.
«Συλλέγουμε καθημερινά γάλα από φάρμες της περιοχής και παράγουμε γραβιέρες με ρίγανη, θυμάρι, μπούκοβο, πιπέρι, τρούφα ενώ χρησιμοποιούμε επίσης μέλι, μπράντι, κρασί κ.ά. Η εμπειρία που έχουμε αποκομίσει δίνει τη δυνατότητα να πειραματιζόμαστε με γεύσεις. Όλα τα συστατικά που χρησιμοποιούμε είναι της περιοχής μας εκτός από την τρούφα που είναι ιταλική, καλοκαιρινή τρούφα που έχει έντονα αρώματα» μας λέει ο Γ. Ρόζης αμέσως μετά την υποδοχή στις εγκαταστάσεις του τυροκομείου του, το οποίο έλαβε τη σημερινή μορφή του το 2004, ενώ μέχρι τότε βρισκόταν μέσα στον οικισμό του χωριού Αραχναίο.
«Ο τουρισμός είναι πλέον το παν για μας. Παλεύουμε να μπούνε τα τυριά μας στα μενού των ξενοδοχείων και συνεργαζόμαστε, μέσω τρίτων, με ορισμένα εστιατόρια που εφοδιάζονται με προϊόντα μας. Τα προϊόντα της χώρας μας πρέπει να βρίσκονται στα ελληνικά ξενοδοχεία».
«Καθημερινά εισκομίζουμε περίπου 1,5 τόνους πρόβειο γάλα, από περίπου 20 παραγωγούς της περιοχής. Δεν είναι πολλοί, αλλά όλοι τους στηρίζουν την τυροκομική μονάδα όλα αυτά τα χρόνια. Στα πλάνα μας –κι επειδή η περιοχή έχει και πολύ καλό κατσικίσιο γάλα– είναι να επεκταθούμε και σε γίδινα τυριά» μας εξηγεί ο Πελοποννήσιος τυροκόμος και συμπληρώνει: «Παίρνουμε γάλα μόνο από παραγωγούς από το Αραχναίο κι αυτοί συνεχίζουν την κτηνοτροφία μαζί μας, καθώς οι κτηνοτρόφοι που ξεκίνησαν με τον παππού μου έχουν, πλέον, παραδώσει τα κοπάδια τους στα παιδιά και τα εγγόνια».
Η τυροκομική επιχείρηση του Γιώργου Ρόζη δεν πραγματοποιεί εξαγωγές, στόχος της, όμως, είναι η αύξηση της παραγωγής της, έτσι ώστε να μπορέσει να κάνει το σημαντικό αυτό βήμα. Την ίδια στιγμή σχεδόν όλα τα προϊόντα της έχουν βραβευτεί σε διαγωνισμούς στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, πρόσφατα μάλιστα έλαβε ένα ακόμα βραβείο στο Λονδίνο, στον διαγωνισμό «Great Taste» ενώ στα «Mediterranean Taste Awards (MTA)» του 2023 βραβεύτηκε η γραβιέρα με τρούφα και η μυζήθρα.
Η επίσκεψή μας στο τυροκομείο Ρόζη πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της προβολής του ευρωπαϊκού προγράμματος «Say Cheese! Balkan Cheese», πρόγραμμα το οποίο στοχεύει στη διασύνδεση των βαλκανικών τυροκομείων και τη δημιουργία «Δρόμων Τυριού» για την προβολή τους στον διεθνή τουρισμό.
«Η νομοθεσία για το επισκέψιμο τυροκομείο και το “Say Cheese! Balkan Cheese”είναι πολύ σημαντικές πρωτοβουλίες για κάθε τυροκόμο. Ανεπίσημα πάντα δεχόμασταν επισκέπτες και το επόμενο διάστημα στόχος μας είναι να επεκτείνουμε τον χώρο για να μπορούμε να φιλοξενούμε περισσότερο κόσμο στη μονάδα» μας εξηγεί ο νεαρός τυροκόμος από την Αργολίδα.
Αξίζει να σημειώσουμε πως κάθε χρόνο το τυροκομείο επισκέπτονται δεκάδες φοιτητές από πανεπιστήμια του εξωτερικού (Νιου Τζέρσεϊ, Μέριλαντ κ.ά.). Πρόκειται, όπως μας ενημέρωσε ο τυροκόμος, για φοιτητές από σχολές επεξεργασίας τροφίμων και διατροφής, οι οποίοι συνδυάζουν τις επισκέψεις αυτές με περιήγηση στα οινοποιεία της περιοχής.
Αυτό που τους εντυπωσιάζει είναι οι γεύσεις των τυριών που δοκιμάζουν εδώ, σε σχέση με τα ελληνικά τυριά που διατίθενται στις ΗΠΑ, καθώς ανακαλύπτουν μια άλλη –άγνωστη σε αυτούς– ποιότητα.
Λιανική στην Ελλάδα, όχι όμως φέτα
Η διανομή της τυροκομικής επιχείρησης του Γ. Ρόζη επεκτείνεται τα τελευταία χρόνια στα μεγάλα σουπερμάρκετ, όπως My Market, ΑΒ Βασιλόπουλος, Σκλαβενίτης και Κρητικός, όπως επίσης και σε πολλά μικρά παντοπωλεία και καταστήματα ντελικατέσεν.
«Δεν αντιμετωπίσαμε προβλήματα στις σχέσεις μας με τα σουπερμάρκετ» μας εκμυστηρεύεται ο παραγωγός και εξηγεί: « Έμποροι είναι και αυτοί, γνωρίζουν τι ζητάει η αγορά και πώς θα το πουλήσουν. Αν πιστέψουν ότι ένα προϊόν μπορεί να πουληθεί στην αγορά έτσι όπως είναι σήμερα τα πράγματα, να είστε σίγουροι ότι θα το βάλουν. Η εντύπωσή μου είναι ότι τα σουπερμάρκετ θέλουν να έχουν πάντα στα ψυγεία τους και ορισμένα καλά ελληνικά τυριά. Είναι και θέμα συγκυριών, όπως επίσης είναι και θέμα επιμονής από τη δική μας πλευρά».
Ο Γ. Ρόζης δεν παράγει προς το παρόν φέτα, το συγκεκριμένο τυρί όμως είναι μέσα στα ενδιαφέροντά του. «Η φέτα είναι το κορυφαίο ελληνικό τυρί, δεν υπάρχει αμφιβολία και θα ήθελα να μπω στην παραγωγή της. Αυτήν τη στιγμή δεν είναι δυνατό κάτι τέτοιο. Δεν έχει να κάνει με την παραγωγή γάλακτος της περιοχής αλλά, κυρίως, με τις δυνατότητες του ίδιου του τυροκομείου που θα πρέπει να διαχειριστεί μεγαλύτερες ποσότητες γάλακτος για την παραγωγή φέτας» μας λέει και μας προσφέρει μερικά από τα εκλεκτά τυριά του που έχουν κατακτήσει τους διεθνείς διαγωνισμούς.