1η Ιουνίου 2024 – Παγκόσμια Ημέρα Γάλακτος
Ανακοίνωση του ΣΕΒΓΑΠ για την απαράμιλλη αξία του μοναδικού αυτού φυσικού τροφίμου
O Οργανισμός Γεωργίας & Τροφίμων των Ηνωμένων Εθνών, από την αρχή της νέας χιλιετίας, θέσπισε την Παγκόσμια Ημέρα Γάλακτος θέλοντας να τονίσει την τεράστια σημασία που έχει στη διατροφή και την υγεία του ανθρώπου το μοναδικό αυτό τρόφιμο της φύσης. Δεν είναι τυχαίο ότι σήμερα πάνω από 7 δισ. άνθρωποι κάθε ηλικίας καταναλώνουν γάλα ή/και γαλακτοκομικά προϊόντα. Για τον λόγο αυτόν άλλωστε η ημέρα αυτή γιορτάζεται από περισσότερες από 100και πλέον χώρες . Ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Γαλακτοκομικών Προϊόντων (ΣΕΒΓΑΠ) θεωρεί υποχρέωσή του την ημέρα αυτή να υπενθυμίσει στους Έλληνες καταναλωτές την απαράμιλλη αξία του μοναδικού αυτού φυσικού τροφίμου.
Είναι πλέον απολύτως επιστημονικά τεκμηριωμένο ότι η υγεία του ανθρώπου έχει άρρηκτη σχέση με τη διατροφή του. Ταυτοχρόνως όμως ζούμε σε μια εποχή η οποία χαρακτηρίζεται από δραματικές αλλαγές, όχι μόνο στο περιβάλλον μας, αλλά και στις διατροφικές μας συνήθειες, οι οποίες στην πλειοψηφία τους προέρχονται από μια τάση που έχει ο σύγχρονος άνθρωπος για το διαφορετικό, δυστυχώς συχνά χωρίς κανόνες και αρχές. Αυτό που πρέπει όμως να συνειδητοποιήσει πριν από οποιαδήποτε τέτοια αλλαγή είναι ότι η φυσιολογία του ουσιαστικά δεν έχει αλλάξει και επομένως ούτε οι διατροφικές του ανάγκες, τις οποίες οφείλει για λόγους υγείας πάντα να καλύπτει.
Θεμελιώδης τροφή
Πέρα από κάθε αμφισβήτηση το γάλα και τα προϊόντα του ήταν και παραμένουν μια από τις πλέον θεμελιώδεις τροφές για τη διασφάλιση της υγείας του ανθρώπου και οι διατροφικές εκτροπές από αυτόν τον κανόνα εισάγουν κίνδυνους που μπορεί να οδηγήσουν σε σοβαρά προβλήματα υγείας.
Το ασβέστιο και η πολύ υψηλής βιολογικής αξίας πρωτεΐνη του γάλακτος χτίζουν, επισκευάζουν και αναζωογονούν, όχι μόνο τα κύτταρα του σώματος, αλλά και τους δομικούς ιστούς του, δηλαδή τους μύες και τα οστά τόσο σε μικρούς όσο και μεγάλους.
Γάλα- ένας διατροφικός θησαυρός: Περιέχει 18 από τα 22 απαραίτητα διατροφικά στοιχεία που χρειάζεται το ανθρώπινο σώμα
Μια αύξηση μόνο 10% στην οστική μάζα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο κατάγματος στους ενήλικες κατά 50%. Αν μάλιστα αναλογιστεί κάνεις ότι το 50% της οστικής μάζας αποκτάται στην εφηβική ηλικία και ότι η κατανάλωση γάλακτος από τα μικρά παιδιά σχετίζεται άμεσα με τη σημαντική αύξηση του ύψους τους, δεν είναι τυχαίο ότι το γάλα θεωρείται ο «λευκός χρυσός» στη διατροφή των παιδιών, των νέων αλλά και των ενηλίκων.
Τα οφέλη όμως του ασβεστίου και των βιοενεργών πρωτεϊνών του γάλακτος δεν περιορίζονται μόνο στους δομικούς ιστούς, αλλά βοηθούν στις νευροδιαβιβάσεις, στο ανοσοποιητικό, στην ισορροπία σακχάρου στο αίμα και την αποφυγή εκδήλωσης υπέρτασης, παχυσαρκίας, άσθματος, καρκίνου και της νόσου Alzheimer.
Έχοντας όλα αυτά υπόψη, ο ΣΕΒΓΑΠ, στη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Γάλακτος, καλεί όλους τους καταναλωτές κάθε ηλικίας, να μη σταματήσουν ποτέ την κατανάλωση αυτού του διατροφικού θησαυρού, γιατί στην κυριολεξία αποτελεί επένδυση για την υγεία τους και θεμέλιο για την οικοδόμηση μιας καλύτερης ζωής!