Παράταση στην επιστροφή του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο

Νέοι νόμοι για ΕΛΓΑ και ΟΠΕΚΕΠΕ μέσα στο 2024- Η κυβέρνηση τα έβαλε με τις πολυεθνικές

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε το πρωί της Παρασκευής το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, όπου είχε σύσκεψη με τη νέα ηγεσία του Υπουργείου για τις προτεραιότητες της κυβέρνησης στον αγροτικό τομέα. Επιτέθηκε στις πολυεθνικές των λιπασμάτων, παραδέχτηκε πως αγνοούσε το πρόβλημα των τιμών των γεωργικών εφοδίων και υποσχέθηκε νέες αλλαγές στην ΚΑΠ που η ίδια κυβέρνηση είχε προηγουμένως …εγκρίνει.

 

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε έναν νέο μηχανισμό επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο, έκανε λόγο για έναν «πιο δίκαιο μηχανισμό» και τόνισε τη σημασία του προγράμματος ‘ΓΑΙΑ’. Ο πρωθυπουργός  ανακοίνωσε πως θα δοθεί παράταση στο σχετικό πρόγραμμα. «Θα ζητήσω από την ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης να κάνει μια πρόσθετη προσπάθεια ενημέρωσης των αγροτών μας για τη δυνατότητα που τους δίνεται να αντιμετωπίσουν το ρίσκο της μεταβλητότητας των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος» είπε στην παρέμβασή του το ΥπΑΑΤ.

Ο πρωθυπουργός παραδέχτηκε πως  οι παρεμβάσεις της πολιτείας για τη μείωση του κόστους των λιπασμάτων, των ζωοτροφών και των φυτοφαρμάκων δεν έχουν αποδώσει ενώ τόνισε πως η ηγεσία του ΥπΑΑΤ του υπέδειξε κάτι το οποίο δεν γνώριζε: «Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε με τις πολυεθνικές στον τομέα των τροφίμων φαίνεται να τα αντιμετωπίζουμε και στον τομέα των φυτοφαρμάκων, όπου τα ίδια προϊόντα πωλούνται σε πολύ διαφορετικές τιμές στην Ελλάδα σε σχέση με γειτονικές χώρες».

Πράσινη μετάβαση

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε για μια ακόμα φορά στη νέα ΚΑΠ, τόνισε πως το ΥπΑΑΤ  έχει ήδη κάνει  «σημαντική δουλειά ως προς άμεσες παρεμβάσεις τροποποίησης της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, έτσι ώστε να λάβουμε υπόψη πραγματικές ευαισθησίες και ανησυχίες των αγροτών μας και των κτηνοτρόφων μας». Η πράσινη μετάβαση είναι μία πραγματικότητα, κατά τον πρωθυπουργό, αλλά πρώτα και πάνω απ’ όλα  θα πρέπει να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του πρωτογενούς μας τομέα, κάτι που είχε αγνοήσει όμως σε πρώτη φάση η κυβέρνηση όταν είχε αποδεχτεί το αρχικό σχέδιο.

Κλείνοντας, ο πρωθυπουργός τόνισε την ανάγκη περαιτέρω εκσυγχρονισμού δύο εμβληματικών οργανισμών οι οποίοι είναι ταυτισμένοι με τον πρωτογενή μας τομέα, αλλά αντιμετωπίζουν προβλήματα, ο ένας ιδιαίτερα επικίνδυνα για την λειτουργία του,  του ΕΛΓΑ και του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Ο νέος κανονισμός και η νέα νομοθεσία για τον ΕΛΓΑ  που θα τον καθορίζει θα έρθει προς έγκριση στο Υπουργικό Συμβούλιο πριν την ολοκλήρωση του καλοκαιριού. «Είναι επιβεβλημένο να εξορθολογιστεί ο μηχανισμός των αγροτικών ασφαλίσεων και να γίνει πιο δίκαιος. Το ίδιο βέβαια ισχύει και για τον ΟΠΕΚΕΠΕ» είπε ο Κ. Μητσοτάκης.

You might also like