Όσο υπάρχει… Leader
Πυλώνας ανάπτυξης της ελληνικής υπαίθρου το πρόγραμμα- Συμπεράσματα από το «34ο Συνέδριο Ανάπτυξης Ορεινών Όγκων και Μειονεκτικών περιοχών μέσω LEADER
Με επιτυχία ολοκληρώθηκε τη Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου 2025 το «34ο Συνέδριο Ανάπτυξης Ορεινών Όγκων και Μειονεκτικών περιοχών του ΥΠΑΑΤ μέσω του προγράμματος LEADER» το οποίο πραγματοποιήθηκε στην Λίμνη Πλαστήρα, στην Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας στις 9 & 10 Φεβρουαρίου 2025.
Την έναρξη των εργασιών του συνεδρίου πραγματοποίησε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κ. Τσιάρας ο οποίος αναφερόμενος στο πρόγραμμα LEADER ανακοίνωσε την υπογραφή της Υπουργικής Απόφασης για το πλαίσιο εφαρμογής της παρέμβασης Π3-77-4.1 «Στήριξη για τοπική ανάπτυξη μέσω του LEADER (ΤΑΠΤοΚ-Τοπική Ανάπτυξη με Πρωτοβουλία Τοπικών Κοινοτήτων)» του Στρατηγικού Σχεδίου ΚΑΠ 2023-2027 (ΣΣ ΚΑΠ).
Επισήμανε ότι, μέσω του νέου πλαισίου για πρώτη φορά εισάγεται η χρήση απλοποιημένου κόστους καθώς και η διαδικασία ψηφιοποίησης της υλοποίησης του προγράμματος με γνώμονα την απλοποίηση των διαδικασιών, τη διασφάλιση διαφάνειας και την επιτάχυνση της υλοποίησή του, ενώ ανέφερε ότι άμεσα θα ενεργοποιηθεί η διαδικασία έκδοσης των προσκλήσεων από τις Ομάδες Τοπικής Δράσης (ΟΤΔ).

Ο Γενικός Γραμματέας Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών, Δ. Παπαγιαννίδης στην εισήγησή του κατ’ αρχήν αναφέρθηκε στη σημασία της διοργάνωσης του συνεδρίου για τη δικτύωση, τη συνεργασία μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων για την ανάπτυξη και την πρόοδο της Ελληνικής υπαίθρου και των αγροτικών περιοχών. Στο πλαίσιο αυτό επισήμανε τη συμβολή της συμμετοχής της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Αναφέρθηκε στο ρόλο του προγράμματος LEADER ως μοχλού ολοκληρωμένου σχεδιασμού και χρηματοδότησης αναπτυξιακών δράσεων για τις αγροτικές περιοχές και επισήμανε ότι για το λόγο αυτό βρίσκεται στο επίκεντρο του στρατηγικού σχεδιασμού του ΥΠΑΑΤ.
Ο Γενικός Γραμματέας του ΥΠΑΑΤ, Γεώργιος Στρατάκος χαιρέτισε τις εργασίες του συνεδρίου και πραγματοποίησε εισήγηση για τις ορεινές περιοχές της Χώρας αναφέροντας ότι αποτελούν σημαντικό της τμήμα και είναι οι βασικοί πάροχοι υδατικών πόρων, ενώ αποτελούν έναν τεράστιο περιβαλλοντικό πλούτο με ανεξάντλητη βιοποικιλότητα και αυθεντικότητα και μοναδικότητα καλλιεργειών.
Στο πλαίσιο αυτό έκανε αναφορά σε ορισμένες βασικές καλλιέργειες των ορεινών περιοχών όπως το αμπέλι, η ελιά, τα κηπευτικά, η καστανιά και η καρυδιά αλλά και στη νομαδική αιγοπροβατοτροφία και μελισσοκομία και στη μετακινούμενη κτηνοτροφία και βοοτροφία.