Έρευνα: κτηνοτρόφοι και αντιμετώπιση της μαστίτιδας

Οι παραγωγοί στρέφονται στη λελογισμένη χρήση αντιβιοτικών για την ασθένεια.

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, οι παραγωγοί γαλακτοκομικών προϊόντων αλλάζουν τα πρωτόκολλα αντιμετώπισης και τις συνήθεις πρακτικές τους όσον αφορά τη θεραπεία της μαστίτιδας. Περισσότερο από το 60% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι έχουν αλλάξει τα πρωτόκολλα θεραπείας της μαστίτιδας τα τελευταία χρόνια για να είναι αυτά πιο συμβατά με τη χρήση αντιβιοτικών.

 

«Οι παραγωγοί γαλακτοκομικών προϊόντων γνωρίζουν καλύτερα πως πρέπει να μεταχειριστούν μια αγελάδα», δήλωσε η Dr. Λίντα Τίκοφσκι (Linda Tikofsky),  διευθυντικό στέλεχος στο Τμήμα Γαλακτοκομίας στην πολυεθνική φαρμακευτική εταιρεία Boehringer Ingelheim. «Εκτός από αυτό, γίνεται όλο και περισσότερη συζήτηση, εκπαίδευση και έρευνα για τη θεραπεία της μαστίτιδας, συζήτηση που είναι επικεντρωμένη γύρω από ποίες μολύνσεις χρειάζονται θεραπεία αντιβιοτικής μαστίτιδας και ποιές μπορεί να θεραπεύσουν μόνοι τους οι παραγωγοί».

Η Δρ Τίκοφσκι θεωρεί  ότι οι παραγωγοί  απομακρύνονται πλέον από τις γενικού τύπου θεραπείες και επικεντρώνονται στην παθολογία ενός εκάστου από τα ζώα τους. Η συγκεκριμένη έρευνα πραγματοποιήθηκε σε ευρύ δείγμα παραγωγών στις ΗΠΑ, το 40% των οποίων διέθετε 501-1.000 ζώα, ενώ το 30% διέθετε  κοπάδια 251-500 ζώα.

Τα κύρια συμπεράσματα της έρευνας είναι τα παρακάτω:

Η καλλιέργεια γάλακτος βοηθά τους παραγωγούς να καταναλώνουν λιγότερα αντιβιοτικά. Το 36% των ερωτηθέντων καλλιεργούν μεμονωμένα δείγματα γάλακτος αγελάδας για να βρουν και να προσδιορίσουν τον παθογόνο παράγοντα της μαστίτιδας, ενώ το 40% πραγματοποιεί περιστασιακές καλλιέργειες γάλακτος. Το να κάνουν λελογισμένη χρήση των αντιβιοτικών είναι, σύμφωνα με την έρευνα, ο πρώτος λόγος για τον οποίο οι παραγωγοί εφαρμόζουν την καλλιέργεια, είτε στο αγρόκτημα είτε μέσω του συνεργαζόμενου κτηνιάτρου τους. Ο χρόνος που απαιτείται για τη λήψη αποτελεσμάτων και η ταλαιπωρία ήταν οι βασικοί λόγοι για τους οποίους ορισμένοι συμμετέχοντες στην έρευνα, δήλωσαν ότι επιλέγουν να μην καλλιεργούν τακτικά δείγματα γάλακτος για μαστίτιδα.

Οι παραγωγοί εξακολουθούν να επιδιώκουν εκτεταμένες θεραπευτικές αγωγές. Σχεδόν το 60% των αγελάδων των συμμετεχόντων στην έρευνα, νοσηλεύονται για έξι έως οκτώ ημέρες (σε αυτές συμπεριλαμβάνονται και οι μέρες που το ζώο δεν αρμέγεται). «Ως κτηνίατροι, είναι σημαντικό για εμάς να μιλάμε με τους παραγωγούς για τα οφέλη των βραχείας διάρκειας θεραπειών μαστίτιδας, ανέφερε ο Δρ Τίκοφσκι. «Η θεραπεία μικρής διάρκειας είναι μια αποτελεσματική, οικονομική επιλογή για τη μαστίτιδα. Σημαίνει ότι η αγελάδα επιστρέφει στο άρμεγμα και ο παραγωγός μπορεί να αρμέξει και πάλι γρηγορότερα σε σχέση με τη χρήση μιας εκτεταμένης θεραπείας» πρόσθεσε.

Οι παραγωγοί είναι προβληματισμένοι για τα αντιβιοτικά και τα πρωτόκολλα της μαστίτιδας. Περίπου το 35% των ερωτηθέντων επικοινωνούν συνήθως με τον κτηνίατρό τους μία φορά το μήνα σχετικά με τη χρήση αντιβιοτικών και την κτηνιατρική θεραπεία. Εντούτοις, τα πρωτόκολλα εμβολιασμού, οι έλεγχοι εγκυμοσύνης, οι δυσπλασίες του ήνυστρου (abomasum/ πέμπτο τμήμα του στομάχου και το πραγματικό στομάχι των μηρυκαστικών) και οι χειρουργικές επεμβάσεις είναι οι κύριες δραστηριότητες με τις οποίες ασχολούνται οι κτηνίατροι κατά τις επισκέψεις τους στις μονάδες.

You might also like