«Θέλουμε ένα νησί, να είναι ‘νησί’ 365 μέρες το χρόνο»

Συνέντευξη με τον Πασχάλη Συρίγο της Ομοσπονδίας Συλλόγων Μικρών Κυκλαδονήσων.

Ο Πασχάλης Συρίγος, πρόεδρος της Ομοσπονδίας  Συλλόγων Μικρών Κυκλαδονήσων και Πρόεδρος του Συνδέσμου Σικινητών, είναι ένας από τους άτυπους συλλογικούς παράγοντες που ενισχύουν την επιχειρηματικότητα και την εξωστρέφεια των Κυκλάδων. Αυτό το διάστημα αγωνίζεται – μεταξύ άλλων- για την ανάπτυξη της κτηνοτροφίας στις Κυκλάδες.

 

Τον συναντήσαμε στην Αθήνα, στο πλαίσιο συνεδρίου για τη ‘νησιωτικότητα’ και του ζητήσαμε εν μας σχολιάσει τα όσα λαμβάνουν χώρα στις Κυκλάδες αλλά, συνήθως, περνάνε  απαρατήρητα από τους κατοίκους των μεγάλων ηπειρωτικών πόλεων.

Κτηνοτροφία στις Κυκλάδες

Αυτή τη στιγμή σε πολλά μικρά Κυκλαδονήσια υπάρχουν κτηνοτρόφοι με 50- 100 ζώα, τα οποία βόσκουν σε εκτάσεις που δεν είναι δικές τους κι αυτό είναι μείζον πρόβλημα για τις τοπικές κοινωνίες. «Στόχος μας είναι να συγκεντρώσουμε και να ‘κλείσουμε’ τα ζώα σε ένα πάρκο, με παρόντες όλους τους κτηνοτρόφους του νησιού, οι οποίοι θα μπορούν εκτός από το να παράγουν όλοι μαζί και να τυποποιούν όλοι μαζί» μας είπε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας.

Αυτό το διάστημα ο Π. Συρίγος προσπαθεί να προωθήσει την ιδέα των κτηνοτροφικών πάρκων, με στόχο να δημιουργηθεί κάποια στιγμή  ένα πάρκο ανά νησί. Σύμφωνα με το σχέδιο, κοντά σε αυτό το πάρκο θα υπάρχει επίσης και τυροκομική μονάδα και το παραγόμενο γάλα που θα εισκομίζεται εκεί θα χρησιμοποιείται για την παραγωγή τυροκομικών προϊόντων.

«Θα μπορούμε να συγκεντρώνουμε σε έκταση 10-20 στρεμμάτων τα ζώα που σήμερα είναι ελεύθερα, ενώ οι εγκαταστάσεις θα παραχωρηθούν δωρεάν από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και θα πληρούν όλες τις προϋποθέσεις σε φως, νερό κλπ.» μας λέει. Ήδη η υπόθεση βρίσκεται σε καλό δρόμο καθώς πρόσφατα ανακοινώθηκε από το ΥπΑΑΤ οτι αναζητούνται δύο νησιά, στο χώρο των Μικρών Κυκλάδων, προκειμένου να υλοποιηθεί πιλοτικά το πρόγραμμα.

Ο Π. Συρίγος έχει συναντηθεί επανειλημμένα με την ηγεσία του ΥπΑΑΤ κι έχει ζητήσει να δημιουργηθεί ένα ‘κινητό σφαγείο’ διότι τα μόνιμα σφαγεία είναι πολύ ακριβά, τόσο ως κατασκευή όσο και ως συντήρηση. Επιπλέον, η Ομοσπονδία έχει ζητήσει  να εφαρμοστούν προγράμματα για υδροπονική παραγωγή ζωοτροφών.

«Επειδή τα νησιά μας είναι άνυδρα και δεν πέφτουν βροχές για να μπορέσουν να βοσκήσουν τα ζώα, θεωρήσαμε σκόπιμο να σχεδιάσουμε νέα εργαλεία για τους αγρότες. Σε ένα χώρο μόλις πέντε τετραγωνικών, με ένα μόνο μπουκάλι νερό μπορείς να έχεις κάθε εφτά ημέρες 200 κιλά ζωοοτροφή» μας εξηγεί ο Π. Συρίγος.


Στην Ομοσπονδία Συλλόγων Μικρών Κυκλαδονήσων συμμετέχουν αθηναϊκοί σύλλογοι από 18 νησιά των Κυκλάδων, που αποτελούν κοινωνικό συνομιλητή της κεντρικής διοίκησης.

Ποιο νησί θα έχει προβάδισμα;

Η Ομοσπονδία και η πολιτική ηγεσία του ΥπΑΑΤ ψάχνουν αυτό το διάστημα να βρουν δύο νησιά για την πιλοτική εφαρμογή προγράμματος που θα έχει μάλιστα κοινοτική οικονομική στήριξη. Ποιο νησί όμως είναι κατάλληλο;

«Δεν θέλουμε να έχουμε ένα νησί ζωντανό επί …60 ημέρες λόγω τουρισμού και τις υπόλοιπες 300 να …κλείνει» μας λέει χαρακτηριστικά ο Πασχάλης Συρίγος. Η μελέτη στο υπουργείο έχει ξεκινήσει για να βρεθεί πιο ανταποκρίνεται καλύτερα στις προδιαγραφές, χωρίς όμως να υπάρχουν αντιδράσεις από την τοπική κοινωνία- «στις μελέτες δεν μπορεί να γίνει καμία έκπτωση» μας εκμυστηρεύεται ο συνομιλητής μας.

Οι άνθρωποι στα μικρά Κυκλαδονήσια επιθυμούν διακαώς να αποκτήσουν αυτάρκεια προϊόντων, έτσι ώστε να μην περιμένουν το πλοίο της γραμμής να τους πάει τα εισαγόμενα προϊόντα. «Πρέπει να εξασφαλίσουμε την επάρκεια τόσο για τους ίδιους τους νησιώτες, όσο και για τους επισκέπτες μας, οι οποίοι πρέπει να μπορούν να γευτούν τοπικά προϊόντα» υποστηρίζει ο Π. Συρίγος.

You might also like