Χρ. Τσομπάνος (ΣΕΚ): «Η αγελαδοτροφία  δεν αντέχει  άλλο πλήγμα»

Ανακοίνωση του αντιπροέδρου του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας.

Με αφορμή τις ανησυχητικές ειδήσεις που έρχονται από διάφορα σημεία της χώρας σχετικά με τις τιμές του αγελαδινού γάλακτος, ο Χρήστος Τσομπάνος, αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας προέβη στην παρακάτω δήλωση.

 

«Αφού φρόντισαν ορισμένες γαλακτοβιομηχανίες να οδηγήσουν στο χείλος της καταστροφής την αιγοπροβατοτροφία, µε τη δραµατική µείωση των τιµών παραγωγού στο γάλα, τώρα επιχειρούν να κάνουν τα ίδια στην πολύπαθη αγελαδοτροφία. Ήδη από το Γενάρη άρχισε σταθερά πτώση τιμών από τις γαλακτοβιομηχανίες στις τιμές του παραγωγού η οποία συνεχίζεται μέχρι και σήμερα, με αποτέλεσμα οι μονάδες, να έχουν κατά μέσο όρο απώλεια στην τιμή του λίτρου περίπου 2 – 3 λεπτά.

Η ελληνική αγελαδοτροφία  βρίσκεται  ήδη σε κρίσιμη κατάσταση και συρρικνώνεται επικίνδυνα σε αριθμό μονάδων, σε όγκο παραγωγής, σε αριθμό ζώων. Υπενθυμίζουμε ότι ο αριθμός  των αγελαδοτρόφων της χώρα μας μειώνεται δραματικά κάθε χρόνο. Έτσι από 8.640  εκμεταλλεύσεις το γαλακτοκομικό έτος  2003-2004  εγκατέλειψε το 63%  το 2015-2016.

Η παραγωγή αγελαδινού  γάλακτος,  σήμερα βρίσκεται στους  600.000  τόνους  περίπου ενώ οι ανάγκες της χώρας μας σε γάλα και τυροκομικά είναι 1.350.000  τόνοι. Παράλληλα οι Έλληνες αγελαδοτρόφοι είναι  εκτεθειμένοι σε ένα έντονα ανταγωνιστικό περιβάλλον, πιέσεων και αυξημένης μεταβλητότητας τιμών.

Χωρίς άμεσα μέτρα  από την πολιτεία, όπως αυστηροί έλεγχοι για την πάταξη των ‘ελληνοποιήσεων’, αναθεώρηση του άρθρου 82 του Κ.Τ.Π. για το ελληνικό γιαούρτι, υποχρεωτική επισήμανση προέλευσης στο γάλα, κινδυνεύουν και οι αγελαδοτρόφοι να βρεθούν στην τραγική κατάσταση που βιώνουν σήμερα, οι αιγοπροβατοτρόφοι».

You might also like