Ιαπωνία: ο πρέσβης μας έκανε ‘χαρακίρι’ στο ελληνικό γιαούρτι

Έδωσε σε τοπική εταιρεία πιστοποιητικό αυθεντικότητας για να παράγει γιαούρτι

Η εφημερίδα Βραδυνή της Κυριακής έφερε στη δημοσιότητα έγγραφα που προέρχονται από το Διπλωματικό Σώμα του Υπουργείου Εξωτερικών, σύμφωνα με τα οποία σε παλαιότερο χρόνο, ο Έλληνας πρέσβης στο Τόκιο, παραχώρησε εντελώς παράνομα το δικαίωμα σε ιαπωνική γαλακτοκομική εταιρεία να χρησιμοποιήσει ελληνικά σύμβολα και ονόματα σε συσκευασία γιαουρτιού που παράγει και διακινεί στην ιαπωνική επικράτεια- η εταιρεία έχει το δικαίωμα εξαγωγών και σε χώρες της νοτιοανατολικής Ασίας.

 

Σύμφωνα με την εφημερίδα Βραδυνή της Κυριακής, ο Έλληνας πρέσβης στην Ιαπωνία  διέθεσε σε μεγάλη ιαπωνική γαλακτοβιομηχανία πλαστό πιστοποιητικό αυθεντικότητας για το προϊόν που κατασκεύαζε και διακινούσε ονομάζοντάς το – παράνομα- «The Greek Yogurt».

Όπως καταδεικνύουν τα έγγραφα ο πρέσβης δεν είχε ενημερώσει καμία ελληνική αρχή κι οπωσδήποτε τους ανωτέρους του για την ενέργεια αυτή η οποία ασφαλώς βάλει κατά της ελληνικότητας των ελληνικών προϊόντων, σε μια εποχή που άλλες υπηρεσίες του Υπουργείου και άλλοι πρέσβεις, δίνουν μάχη σε Τσεχία, Ρουμανία κ.ά. για να προστατέψουν τον όρο ‘ελληνικό γιαούρτι’ από εταιρείες που παραβιάζουν τη νομοθεσία.

Η περίεργη αυτή υπόθεση εξελίχθηκε εντός του 2018 αλλά κανείς δεν είχε πάρει χαμπάρι την κίνηση του πρέσβη. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το επίμαχο πιστοποιητικό (που φέρει τον τίτλο “The embassy of Greece approves ‘meizi The GREEK YOGURT’ as an authentic Greek Yogurt“) χρησιμοποιήθηκε ακόμα και σε διαφημιστική καμπάνια του συγκεκριμένου προϊόντος κάτι που θα έπρεπε να προκαλέσει – έστω κι εκ των υστέρων- την αντίδραση των ελληνικών αρχών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τόσο ο πρέσβης όσο και ο εμπορικός ακόλουθος της ελληνικής πρεσβείας ανακλήθηκαν λίγο μετά το περιστατικό για το οποίο ο υπουργός ΑΑΤ Μάκης Βορίδης σχολίασε ότι θα κινηθούν οι απαραίτητες νομικές διαδικασίες.

You might also like