Οι κτηνοτρόφοι δεν είναι πληβείοι, απαιτούν σεβασμό

Μαχητική και ουσιαστική η Συνέλευση του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Αττικής

Εντυπωσιακό ομολογουμένως το εγχείρημα και ιδιαίτερα ενδιαφέρον το αποτέλεσμα της σημερινής διαδικτυακής πρωτοβουλίας του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Αττικής ο οποίος είχε την ιδέα να πραγματοποιήσει τη γενική συνέλευσή του on line και με δυνατότητα πρόσβασης του κοινού. Μάλιστα ο Σύλλογος έδωσε την ευκαιρία σε ξεχωριστούς καλεσμένους του να παρέμβουν διατυπώνοντας τις απόψεις τους για το φλέγον ζήτημα της πρωτογενούς παραγωγής στην μετά κορωνοϊό εποχή.

 

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Γιάννης Κοντογιάννης διατύπωσε μέσω ενός επίκαιρου σχολίου την πάγια θέση του Συλλόγου και των κτηνοτρόφων της Αττικής. «Έρχεται ένα νέο νομοσχέδιο για τον κτηνοτροφικό κλάδο κι ελπίζω ότι  δεν θα είναι αντιγραφή των προηγούμενων. Πρέπει όλοι οι αξιωματούχοι και οι διευθυντές στις διάφορες υπηρεσίες του ΥπΑΑΤ, να ενημερώσουν σωστά την υφυπουργό Φ. Αραμπατζή διότι το σημαντικότερο είναι οι χρήσεις γης που δεν επιτρέπουν να αδειοδοτηθούν οι υφιστάμενες μονάδες».

Χρήσεις γης, το πρόβλημα

Ο Γιάννης Χερουβείμ από το τυροκομείο ‘Ορεινή Αίγινα’, ο οποίος συμμετείχε στη συζήτηση αναφέρθηκε κι αυτός στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η αττική κτηνοτροφία. «Η αρχαιολογική υπηρεσία, οι χρήσεις γης και οι μικροί κλήροι είναι τα σημαντικότερα προβλήματα των σταβλικών εγκαταστάσεων στα νησιά. Το ελληνικό κράτος πρέπει να δει με διαφορετικό μάτι την κτηνοτροφία στα νησιά, πρέπει να αντιμετωπιστούν διαφορετικά τα νησιά, πρέπει να δημιουργηθούν διαφορετικοί, πιο απλοί κι όχι φορτωμένοι στάβλοι» σχολίασε ο νεαρός παραγωγός από την Αίγινα, ο οποίος σε κάποιο σημείο της ομιλίας του κατήγγειλε ότι πριν μερικά χρόνια η κτηνοτροφία ήταν είδος προς εξαφάνιση (και υπό διωγμό…) στην Αίγινα.

Ο ίδιος μάλιστα έβαλε στη συζήτηση κι ένα επιπλέον πρόβλημα: «Χάνονται τα βοσκοτόπια», είπε και πρόσθεσε «Τα ζώα πρέπει να τρώνε κι έξω για να μας δώσουν το καλό προϊόν. Το ζώο, ‘ότι τρώει μαρτυράει’».

Σταβλικές εγκαταστάσεις

Για το ζήτημα των σταβλικών εγκαταστάσεων μίλησαν άλλοι δύο από τους συμμετέχοντες στη συζήτηση, την οποία συντόνισε ο δημοσιογράφος Δημήτρης Μιχαηλίδης. Ο καθηγητής του ΑΠΘ Γεώργιος Αρσένος θεωρεί ότι τα Σχέδια Βελτίωσης κατέστρεψαν την κτηνοτροφία, καθώς το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης επέβαλε τις βαριές κατασκευές. «Ακόμα κι ένα υπόστεγο με ένα αρμεκτήριο είναι αρκετό αν όλα σχεδιάζονται καλά. Δεν θα πρέπει να υιοθετήσουμε μοντέλα Γερμανίας. Βλέπω μερικές εταιρείες που πάνε τους κτηνοτρόφους στην Ολλανδία ή τη Γερμανία για εκπαίδευση. Πρέπει, αντίθετα,  να τους στείλουμε  στο Ισραήλ που έχει ίδιες καιρικές συνθήκες με την Ελλάδα, έχει το ίδιο πρόβλημα με το νερό κ.λπ.».

Η Μάγδα Κοντογιάννη, γραμματέας του Συλλόγου,  αναφέρθηκε στο ζήτημα των σταβλικών εγκαταστάσεων σε μια περιοχή που υπάρχουν 240.000 αιγοπρόβατα, 4.000 αρμεγόμενες αγελάδες  και 1.800 κτηνοτρόφοι. «Το κράτος μέσω της νομοθεσίας μερίμνησε για μας, αλλά οι δήμοι προτίμησαν το real estate, απορύθμισαν περιοχές, τις έκαναν οικιστικές κι εμείς καταλήξαμε να μην μπορούμε να βοσκήσουμε, να μην είμαστε νόμιμοι» σχολίασε η κτηνοτρόφος από το Μενίδι.

Ο καθηγητής του ΑΠΘ Γεώργιος Αρσένος, σε παλαιότερη εκδήλωση. Φανατικός υπέρμαχος της ελληνικής αιγοπροβατοτροφίας και των προϊόντων της.

 

Νέα κτηνοτροφία

Ο καθηγητής στην Κτηνιατρική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Γεώργιος Αρσένος, δυναμικός όπως πάντα συνέδεσε την κτηνοτροφία με άλλους κλάδους της ελληνικής οικονομίας, για να αναδείξει όμως το πόσο πολύ υπολείπεται η πρώτη από τους υπόλοιπους κλάδους. «Η σύνδεση της κτηνοτροφίας με τον τουρισμό είναι σημαντική υπόθεση διότι ο τουρίστας δεν έρχεται μόνο για τον ήλιο ή τη θάλασσα. Έρχονται και για τα ελληνικά προϊόντα» υποστηρίζει. «Τα βουβάλια, για παράδειγμα, θα μπορούσαν να γίνουν τουριστική ατραξιόν για την Ελλάδα και η παραγωγή προϊόντων από βουβάλια θα μπορούσαν να είναι προϊόντα για εξαγωγή».

Όπως και οι υπόλοιποι συμμετέχοντες στην ψηφιακή συζήτηση, ο καθηγητής Αρσένος έθεσε το ερώτημα του γιατί η ελληνική κτηνοτροφία αντιμετωπίζει τόσα πολλά, δομικά προβλήματα. «Για να αναβαθμιστεί η κτηνοτροφία πρέπει να υπάρξει εκπαίδευση, πρέπει να δούμε τον κτηνοτρόφο από κοινωνική άποψη. Δεν μπορεί να είναι σημαντικότεροι αυτοί που δουλεύουν π.χ. στα πρωινάδικα και τα  νυχτερινά κέντρα» σχολίασε. Σύμφωνα με τον καθηγητή είναι ντροπή στην Ελλάδα να υπάρχουν απόφοιτοι των κτηνιατρικών σχολών οι οποίοι δεν επιθυμούν να ενταχθούν στην παραγωγική κτηνοτροφία της υπαίθρου. Ζήτησε μάλιστα το ελληνικό κράτος να  ανακατευθύνει τους ανέργους σε παραγωγικές μονάδες, π.χ. στην πτηνοτροφία.


«Πρέπει να εισάγουμε καινοτομία στην αιγοπροβατοτροφία, δεν γίνεται με γκλίτσα και ντορβά…Πρέπει κι ο κτηνοτρόφος να έχει το Σαββατοκύριακο του. Να πάει διακοπές με την οικογένειά του, στο κάτω κάτω για μας δουλεύει μια ζωή». Γεώργιος Αρσένος, ΑΠΘ


Για μια ακόμα φορά ο Γ. Αρσένος απέδωσε τα εύσημα στην ελληνική κτηνοτροφία και ιδιαίτερα στην συνεταιριστική. «Ίσως δεν γνωρίζουν πολλοί ότι μεγαλύτερη μονάδα γαλακτοπαραγωγής στην Ελλάδα είναι συνεταιριστική. Ίσως δεν γνωρίζουν ότι αυτή τη στιγμή φτιάχνουμε cluster κτηνοτρόφων στην Πτολεμαΐδα, ότι υπάρχουν σημαντικοί συνεταιρισμοί όπως ο Θρακών Αμνός,  ο συνεταιρισμός στα Καλάβρυτα κ.ά.».

Ο καθηγητής παρουσίασε ορισμένα παραδείγματα από την νεοελληνική παραδοξότητα της κτηνοτροφίας. «Στη Σκόπελο για παράδειγμα, δεν μπορεί ο τοπικός τυροκόμος να δώσει τα προϊόντα του στα καταστήματα, ενώ ο κτηνοτρόφος δεν μπορεί να δώσει κρέας στα εστιατόρια του νησιού. Πρέπει να στείλει τα ζώα στον Βόλο για να σφαχτούν και να γυρίσουν πάλι στο νησί, ενώ χρειάζονται ένα σωρό χαρτιά και δικαιολογητικά. Ο κτηνοτρόφος, δυστυχώς,  έχει γίνει ο πληβείος της σύγχρονης πολιτείας που παρακαλάει για να ζήσει. Οι διευθύνσεις στο υπουργείο προωθούν ανύπαρκτες φυλές ζώων και ασχολούνται με διάφορα άσχετα θέματα αντί να δώσουν άτοκα δάνεια σε ανθρώπους που θέλουν να κάνουν σημαντικά πράγματα. Αναφέρομαι σε αυτούς τους κτηνοτρόφους που θέλουν να δουλέψουν, που δεν θέλουν να ζουν με τις επιδοτήσεις αλλά να προσφέρουν στον καταναλωτή».


 

Μάγδα Κοντογιάννη

Κλείνοντας την διαδικτυακή συζήτηση, η γραμματέας του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Αττικής, Μάγδα Κοντογιάννη απένειμε τα εύσημα στους συναδέλφους της. «Βάλαμε πλάτη μετά τον COVID-19. Η πανδημία μας έκανε να κάνουμε τη μέρα νύχτα για να στηρίξουμε την παραγωγή όταν δεν μπορούσαμε νa φέρουμε πράγματα από άλλους νομούς. Ζητάμε το σεβασμό από τον κοινωνικό περίγυρο» επεσήμανε. Για την ίδια το ζήτημα της παιδείας είναι σημαντικό. «Η διαδικασία της μαθητείας στον κτηνοτρόφο ήταν και θα παραμείνει ο μόνος τρόπος για τη μετάδοση της γνώσης. Η εκπαίδευση πρέπει να ξεκινήσει από τα σχολεία, να συνεχιστεί στη φάρμα, να πάμε σε συνέδρια και εκδηλώσεις. Πρέπει να διαχειριστούμε το μέλλον και οι επιστήμονες μερικές φορές μα σνομπάρουν» επεσήμανε με νόημα.

You might also like