Ανέλαβε η νέα ηγεσία στο ΥπΑΑΤ

Πραγματοποιήθηκε χθες η τελετή παράδοσης-παραλαβής του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Τον νέο υπουργό Σπήλιο Λιβανό και τον νέο υφυπουργό Γιάννη Οικονόμου υποδέχθηκε η απερχόμενη πολιτική ηγεσία του υπουργείου. Ο νέος υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Λιβανός ευχαρίστησε την απερχόμενη ηγεσία του υπουργείου, αλλά και τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη που τον τίμησε με την εμπιστοσύνη του.

 

Ο νέος υπουργός στις πρώτες δηλώσεις του κατά την παραλαβή του χαρτοφυλακίου τόνισε οτι προτίθεται να συνεχίσει  το έργο που έχει ήδη πραγματοποιηθεί στο υπουργείο με την ίδια μεθοδικότητα, σοβαρότητα και αποτελεσματικότητα, με την υφυπουργό Φωτεινή Αραμπατζή και τον  Γιάννη Οικονόμου και με τους γενικούς γραμματείς, Μπαγινέτα και Στρατάκo και τον υπηρεσιακό γραμματέα κ. Τσαγκαλίδη.

Στην ομιλία του ο νέος υπουργός με καταγωγή από την Αιτωλοακαρνανία αναφέρθηκε πρωτίστως στην πανδημία του κορωνοϊου η οποία, σύμφωνα με τα όσα είπε ανέδειξε ένα ουσιαστικό, πλην παραμελημένο δεδομένο. Ότι μπορούμε να ζήσουμε χωρίς πολλά άλλα υλικά αγαθά. Όμως, δεν μπορούμε χωρίς τα πολύτιμα προϊόντα της γης, τον καρπό του αγώνα των αγροτών. Παράλληλα, η πανδημία ανέδειξε την αξία μιας σωστά δομημένης εφοδιαστικής αλυσίδας. Η διασφάλιση αυτής της εφοδιαστικής αλυσίδας, ιδίως σε μια εποχή όπου είδαμε σύνορα να κλείνουν, «αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες της απερχόμενης ηγεσίας, μαζί με την επιτυχή διαπραγμάτευση της νέας ΚΑΠ καθώς και τις άμεσες αποφάσεις για την ενίσχυση των αγροτών λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού».

Ο νέος υπουργός αναφέρθηκε στην νέα ΚΑΠ και την αξιοποίηση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ, που θα επιτρέψουν στον Έλληνα αγρότη να αποκτήσει νέους ορίζοντες, πραγματοποιώντας το άλμα στην ψηφιακή εποχή. Υποσχέθηκε  σκληρή δουλειά και άνθηση του πρωτογενούς τομέα.

Ο Μάκης Βορίδης στην αποχαιρετιστήρια ομιλία του αναφέρθηκε στο γεγονός οτι το έλλειμμα του ισοζυγίου των εξαγωγών αγροτικών προϊόντων ήταν 2,6 δισ. Το 2019 το έλλειμμα είχε γίνει 600 εκατομμύρια και είχαμε καλύψει 2 δισ. Το 2020 θα είναι η πρώτη   χρονιά μετά   από   δεκαετίες   που   θα κλείσουμε με πλεόνασμα.

Ο νέος υφυπουργός Γιάννης Οικονόμου ευχαρίστησε τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, για την τιμή  αλλά και την εμπιστοσύνη που έδειξε στο πρόσωπό του, αναθέτοντάς του τα καθήκοντα του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με αρμοδιότητα την Κοινή Αγροτική Πολιτική.

Ο νέος υφυπουργός δήλωσε κατά τη διαδικασία της ανάληψης των καθηκόντων του: «Στόχος είναι  με την αξιοποίηση  των κοινοτικών πόρων να οικοδομήσουμε ένα μοντέλο ελληνικής γεωργίας ανθεκτικό στα προβλήματα και στις απειλές με έμφαση στην ποιότητα και την αύξηση της παραγωγής και κεντρική επιδίωξη την αύξηση του εισοδήματος των Ελλήνων παραγωγών. Να προχωρήσουμε σε συνέργειες με εταιρείες που εξυπηρετούν το κλάδο με τα προϊόντα τους και φυσικά με την βιομηχανία τροφίμων. Να ενσωματώσουμε την καινοτομία και να ενισχύσουμε την εξωστρέφεια, έτσι ώστε ο πρωτογενής τομέας να αποκτήσει ισχυρό αποτύπωμα στην αναπτυξιακή προοπτική της χώρας μας».


Στην κεντρική φωτογραφία, αριστερά ο απερχόμενος Μ. Βορίδης και δεξιά ο νέος ΥπΑΑΤ Σπήλιος Λιβανός.

You might also like