Τυροκομείο Γρατσάνη: Νέα προϊόντα & επένδυση στη συσκευασία

Το Dairy News συζητάει με τον τυροκόμο Απόστολο Γρατσάνη από το Αγρίνιο

Η βλάχικη παράδοση στην τυροκομία συνεχίζεται στις μέρες μας, ειδικά στη δυτική Ελλάδα,  μέσα από τη δραστηριότητα πιστών και ταλαντούχων τυροκόμων οι οποίοι κόντρα στις δυσκολίες των καιρών παράγουν γευστικά και καινοτόμα προϊόντα, εκσυγχρονίζουν τις εγκαταστάσεις τους και προσβλέπουν σε ένα καλύτερο μέλλον γι΄ αυτούς και τα παιδιά τους. Τυπική περίπτωση το Τυροκομείο Γρατσάνη από την Αιτωλοακαρνανία.

 

Ο Απόστολος Γρατσάνης και ο αδερφός  του – αμφότεροι διανύουν την τέταρτη δεκαετία της ζωής τους- είναι σήμερα στο τιμόνι της επιχείρησης Τυροκομείο Γρατσάνη με έδρα το Αγρίνιο. Προέρχονται από βλαχόφωνη περιοχή των Τζουμέρκων από τα οποία κατέβηκε πριν από πολλές δεκαετίες ο κτηνοτρόφος παππούς τους για να δραστηριοποιηθεί επαγγελματικά στη μεγάλη πόλη της Αιτωλοακαρνανίας ενώ η τυροκομική μονάδα της οικογένειας ιδρύθηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1960.

Αυτή τη στιγμή η ευρύτερη οικογένεια διαθέτει ένα κατάστημα λιανικής πώλησης στο Μεσολόγγι ενώ σύντομα, εφόσον το επιτρέψουν οι συνθήκες που προκάλεσε η πανδημία του κορωνοϊού, η οικογένεια θα έχει ένα ακόμα κατάστημα λιανικής πώλησης, αυτή τη φορά στο Αγρίνιο.

Η εικόνα της αγοράς

Το Dairy News είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με τον Απόστολο Γρατσάνη (φωτο) με την ευκαιρία του λανσαρίσματος δύο νέων τυροκομικών προϊόντων σε μια τόσο δύσκολη για το εμπόριο εποχή και να θίξει μερικά από τα προβλήματα με τα οποία και ο ίδιος ο τυροκόμος έρχεται καθημερινά σε επαφή. Και πρώτα απ’ όλα η κατάσταση που επικρατεί στον κλάδο για τον οποίο ο συνομιλητής μας έχει μια αιχμηρή, όχι και τόσο συνηθισμένη άποψη.

«Θεωρώ ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει μια μερίδα συναδέλφων τυροκόμων οι οποίοι δεν κάνουν ακριβή κοστολόγηση των προϊόντων (σχεδόν ανύπαρκτη) με αποτέλεσμα κατά καιρούς να βλέπουμε ότι πωλούνται τυριά κάτω του κόστους, συν της άλλης να χρησιμοποιούνται ως δεκανίκι με μεταχρονολογημένες επιταγές εκ των οποίων κάποιες δεν πληρώνονται και κάποιες δεν θα πληρωθούν μελλοντικά» μας λέει ο Απ. Γρατσάνης και εξηγεί περαιτέρω:  «Κατά συνέπεια αυτό θα βλάψει οικονομικά τους τυροκόμους και τους κτηνοτρόφους που θα υποστούν τις συνέπειες».

Σύμφωνα με τον Απ. Γρατσάνη, η αγορά είναι πράγματι ‘πεσμένη’ αυτό το διάστημα κι αιτία είναι φυσικά η πανδημία του κορωνοϊού, το περίεργο όσο κι ενδιαφέρον όμως είναι ότι ακριβώς αυτή την περίοδο το Τυροκομείο Γρατσάνη λάνσαρε δύο νέα προϊόντα ενώ ετοιμάζει κι ένα τρίτο. Πως εξηγείται αυτή η …αισιοδοξία;. «Προσδοκώντας την ενίσχυση του κέρδους, αποφασίσαμε  να προχωρήσουμε στη δημιουργία μιας σειράς νέων προϊόντων σε μια δύσκολη εποχή», μας ενημερώνει ο Αγρινιώτης τυροκόμος, «διότι εκτιμούμε πως υπάρχει μια μερίδα  του καταναλωτικού κοινού το οποίο έχει τα χρήματα για να πληρώσει ένα ποιοτικό προϊόν, κάτι που το βλέπουμε καθημερινά στο εμπόριο».

«Έπειτα από τη 15ετή παρουσία στο εμπόριο και μετά την ανταπόκριση που είχε και έχει η Γραβιέρα με μπούκοβο, προχωρήσαμε στην παραγωγή δύο νέων προϊόντων από τις αρχές του 2020, τη Γραβιέρα με προσθήκη πράσινου πιπεριού και τη Γραβιέρα με επικάλυψη καπνιστής πάπρικας. Χαρακτηριστικό του τυροκομείου μας, για τα συγκεκριμένα προϊόντα καθώς και για όλη τη γκάμα θεωρούμε πως είναι το γεγονός οτι για να διατεθούν στην αγορά  τα προϊόντα αυτά, απαραίτητη προϋπόθεση είναι να έχει προηγηθεί η 8μηνη ωρίμανσή τους. Τα προϊόντα παράγονται από πρόβειο γάλα που συλλέγεται αποκλειστικά από την Αιτωλοακαρνανία».

Γραβιέρα με πράσινο πιπέρι, ένα από τα νέα προϊόντα του Τυροκομείου Γρατσάνη.

 

Παρουσία στο εμπόριο

Τα προϊόντα του Τυροκομείου Γρατσάνη κατευθύνονται κυρίως σε καταστήματα μικρής λιανικής και delicatessen ενώ μικρή είναι η ποσότητα που απορροφάει σε ετήσια βάση το μεγάλο λιανεμπόριο. «Τα σουπερμάρκετ, τα οποία έχουν εξελιχθεί πλέον σε πολυεθνικές επιχειρήσεις,  έχουν ‘λιανίσει’ τους τυροκόμους αλλά κι εμείς φταίμε διότι δουλεύουμε με προσφορές κι εκπτώσεις. Δυστυχώς τις προσφορές τις κάνει ο παραγωγός» μας λέει σε έντονο ύφος ο Απ. Γρατσάνης.

Το Τυροκομείο Γρατσάνη εκτός από τη δραστηριότητα στο ελληνικό εμπόριο έχει μια αξιοσημείωτη παράδοση εξαγωγών, μάλιστα παλαιότερα τα προϊόντα του έφταναν μέχρι τη Νέα Υόρκη. Σήμερα προϊόντα του εξάγονται σε Σλοβενία, Γερμανία, Κύπρο, Αυστρία  και άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Η εμπειρία  όμως από τις εξαγωγές κατέδειξε στον Απ. Γρατσάνη ότι η εξαγωγή είναι μια δύσκολη υπόθεση που δεν αποφέρει πάντα κέρδη στον τυροκόμο. «Πως εξηγείται το γεγονός ότι τα ελληνικά προϊόντα πωλούνται στο εξωτερικό φθηνότερα απ’ ότι στην Ελλάδα; Πως είναι δυνατόν η φέτα στη Γερμανία να πωλείται 3,80 ευρώ το κιλό;» αναρωτιέται.

Σύμφωνα με τον συνομιλητή μας για να μπορέσει ο κλάδος να ανακτήσει την αξιοπιστία του και να τα βγάλει πέρα με τις αντίξοες συνθήκες θα πρέπει να μειωθεί η ποσότητα των παραγόμενων προϊόντων, προκειμένου να αυξηθεί η τιμή τους, «θα πρέπει να μάθουν όλοι να μην πουλάνε το προϊόν τους, είτε αυτό είναι η πρώτη ύλη του γάλακτος, είτε το παραγόμενο τυροκομικό προϊόν, σε τιμή τέτοια που να μην μπορεί να δημιουργήσει κέρδη» αναφέρει χαρακτηριστικά ο Απ. Γρατσάνης. «Δυστυχώς δεν το κάνουν πολλοί αυτό.  Άλλωστε η ουσία δεν είναι η δημιουργία ενός μεγάλου τζίρου – κι εμείς κάποτε κάναμε μεγάλο τζίρο- αλλά η επίτευξη της κερδοφορίας» συμπληρώνει.

 

Επενδύσεις

Το Τυροκομείο Γρατσάνη θα προχωρήσει το επόμενο διάστημα σε επένδυση της τάξης των 300.000 ευρώ, το μεγαλύτερο μέρος της οποίας θα αφορά σε μηχανήματα κι εξοπλισμό συσκευασίας  προκειμένου να αυξήσει την παραγωγική του δυνατότητα στον τομέα της μικρής συσκευασίας και την αυτοματοποίηση των διαδικασιών στο τυροκομείο.

«Έχουμε διαπιστώσει ότι ο κόσμος, όχι μόνο λόγω του κορωνοϊού αλλά και λόγω της γενικότερης οικονομικής κατάστασης, έχει στραφεί προς το συσκευασμένο τρόφιμο και ειδικά προς τη μικρή συσκευασία. Έχουμε παρατηρήσει ότι οι καταναλωτές μπαίνουν στο κατάστημα, ψωνίζουν γρήγορα και φεύγουν, κάτι που ασφαλώς ευνοεί τη μικρή συσκευασία» μας εξηγεί.

You might also like