Καθυστερεί η κατοχύρωση του γιαουρτιού

Η αντιπολίτευση πιέζει για επίσπευση των διαδικασιών

Με Ερώτηση του Τομεάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ Σταύρου Αραχωβίτη που υπογράφεται από ακόμη 48 Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ζητείται από το Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να απαντήσει και να εξηγήσει τη σοβαρή καθυστέρηση  που παρατηρείται στο θέμα της Κατοχύρωσης του «Ελληνικού Γιαουρτιού» ως προϊόντος Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ).

 

Σύμφωνα με το κείμενο της Ερώτησης, ο ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλει οτι είναι εντελώς απογοητευτικό το γεγονός ότι το Υπουργείο φαίνεται να αδιαφορεί  για τη προσπάθεια της χώρας μας για την κατοχύρωση του προϊόντος  ως ΠΓΕ που έγινε από την τότε Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. «Πως αλλιώς μπορεί να εξηγηθεί το γεγονός ότι,  ενώ η προαπαιτούμενη μελέτη έχει εκπονηθεί από το ΓΠΑ και κατατεθεί εδώ και δυο χρόνια στον ΕΛΓΟ-Δήμητρα, άγνωστη παραμένει έκτοτε η πορεία της προετοιμασίας και κατάθεσης του σχετικού αιτήματος προς την Ε.Ε; Εκτός εάν σκοπιμότητες που εδράζονται και παραβατικές πρακτικές που αναδεικνύονται το τελευταίο διάστημα στο κύκλο της μεταποίησης του γάλακτος εξυπηρετούνται από τις καθυστερήσεις αν όχι και από το ‘θάψιμο’ της προσπάθειας κατοχύρωσης του Ελληνικού Γιαουρτιού» επισημαίνεται στην Ερώτηση.


Σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ, η ολιγωρία στην κατοχύρωση του γιαουρτιού, αποτελεί σοβαρή τροχοπέδη στην όποια προσπάθεια να αναπτυχθεί  μια νέα δυναμική ανάπτυξης τόσο του πρωτογενούς κλάδου της ελληνικής κτηνοτροφίας όσο και του συνδεδεμένου με αυτόν τομέα της  μεταποίησης.


«Η ολιγωρία αυτή αποτελεί ακόμη σήμα παραχώρησης ασυλίας από την ελληνική πολιτεία στη βιομηχανία παραγωγής γιαουρτιού που χρησιμοποιεί το όνομα και ελληνικά σύμβολα για την προώθησή του βασιζόμενη στην έλλειψη προστασίας και κατοχύρωσης του ονόματος, αποκομίζοντας τεράστια κέρδη παγκοσμίως  με τα φαινόμενα σφετερισμού της φήμης του ελληνικού γιαουρτιού και μιμητισμό. Προσβλέπουμε ότι η απάντηση στην ερώτηση θα πυροδοτήσει και την επιτάχυνση αντί της ολιγωρίας της Κατοχύρωσης του Ελληνικού Γιαουρτιού ως προϊόντος Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ). Το Υπουργείο την οφείλει στον κτηνοτροφικό κόσμο της χώρας μας που προσδοκά την έξοδο από το τέλμα που έχει περιέλθει» αναφέρεται στο κείμενο που έχει κατατεθεί τη Βουλή.

You might also like