Σε αναβρασμό ο αγροτικός κλάδος

Χρηματοδότηση και διεθνής κατάσταση προβληματίζουν τους παραγωγούς

Σε περίοδο έντασης έχει εισέλθει ο αγροτικός κλάδος στην Ελλάδα καθώς η διεθνής κατάσταση αλλά και οι εγχώριες πολιτικές για την ενίσχυση της πρωτογενούς παραγωγής ανησυχούν όσους ασχολούνται με τη γεωργία και την κτηνοτροφία. Ταυτόχρονα πληθαίνουν οι ενδείξεις ότι αργά ή γρήγορα θα υπάρξει αντιπαράθεση με την κυβέρνηση η οποία από την πλευρά της επιχειρεί να εξωραΐσει την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί, χωρίς να αρνείται ότι υπάρχουν προβλήματα που πρέπει να λυθούν.

 

Οι επισκέψεις του ΥπΑΑΤ Σπήλιου Λιβανού σε διάφορες περιοχές της χώρας προκειμένου να πραγματοποιηθούν Συνδιασκέψεις για τη νέα ΚΑΠ συνοδεύονται από κινητοποιήσεις μερίδας αγροτών που ζητούν από την πολιτική ηγεσία του υπουργείο μεγαλύτερη στήριξη κι επίλυση χρόνιων προβλημάτων.

Κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Μυτιλήνη ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σπήλιος Λιβανός συναντήθηκε με μερίδα αγροτών που διαδήλωναν. Σε ερώτησή τους για το αν το ΥΠΑΑΤ έχει μελετήσει τα αποτελέσματα των συνολικά 7 Κ.Α.Π  και γενικότερα η κοινή ευρωπαϊκή πολιτική στην ελληνική αγροτική οικονομία και τη ζωή των αγροτών, ο κ. Λιβανός τόνισε ότι αντιλαμβάνεται πως υπάρχουν διαφορετικές και ότι ορισμένοι, μπορεί να διαφωνούν ακόμα και με την ύπαρξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Πιστεύω ότι συνολικά, σε όλα τα αυτά, η Κοινή Αγροτική Πολιτική έχει λειτουργήσει υπέρ των αγροτών. Τους έχει ευνοήσει σε ολόκληρη την Ευρώπη, και σε μας, στην Ελλάδα, με το μικροκλίμα που έχουμε. Η βασική μας προσπάθεια είναι να ενισχύσουμε την περιφέρεια, τα νησιά μας και για να ενισχύσουμε την τοπική ανάπτυξη, αλλά και να συμβάλλουμε στην αποσυμφόρηση των αστικών κέντρων», είπε ο κ. Λιβανός.

Μειωμένη χρηματοδότηση

Σε άλλη παρατήρηση αγρότη ότι στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, με το νέο πρόγραμμα, δόθηκαν τα λιγότερα χρήματα, μόλις 15 εκατ. ευρώ για την ένταξη νέων αγροτών, ο κ. Λιβανός τόνισε ότι τα χρήματα που προβλέπονται είναι 19 εκατ ευρώ (με το προηγούμενο πρόγραμμα επί ΣΥΡΙΖΑ που για τους νέους αγρότες της Περιφέρειας Β. Αιγαίου είχαν προβλεφθεί μόνο 11,4 εκατ. ευρώ),  και ότι  ο παραπάνω ισχυρισμός δεν ισχύει. «Μην ακούτε φήμες. Από ορισμένες πλευρές διακινούνται αναληθή ποσά που οδηγούν σε παραπληροφόρηση», είπε ο ΥπΑΑΤ. Υπενθύμισε, δε, ότι πρόσφατα το ΥπΑΑΤ διπλασίασε τα χρήματα για τη στήριξη των νέων αγροτών, τα οποία φτάνουν τα 420 εκατ. ευρω. «Βγάλαμε, δηλαδή, χρήματα από άλλες πηγές χρηματοδότησης, προκειμένου να ενισχύουμε τους νέους αγρότες», είπε χαρακτηριστικά.

Ενεργειακή κρίση: Ροκανίζει το εισόδημα

Ο κ. Λιβανός  αναγνώρισε ότι η διεθνής ενεργειακή κρίση, σε συνδυασμό με την υγειονομική κρίση του κορωνοϊού έχει αυξήσει πάρα πολύ το κόστος παραγωγής. «Εκεί, κάνουμε ό,τι μπορούμε. Δυστυχώς, δεν μπορούμε να βάλουμε διατίμηση. Κάποιοι το υποστηρίζουν. Εκεί υπάρχει η διαφορά στο οικονομικό μοντέλο. Μειώσαμε τον ΦΠΑ από το 13% στο 6%, ενώ μόλις προ διημέρου, η κυβέρνηση προχώρησε στην ικανοποίηση ενός πάγιου αιτήματος των αγροτών για μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο. Κάναμε το καλύτερο δυνατό στα μέτρα των δημοσιονομικών περιθωρίων» τόνισε.

You might also like