Επισιτιστική κρίση: Αυξάνονται οι φόβοι

Η κυβέρνηση καθησυχάζει και η αντιπολίτευση ανησυχεί για τη στήριξη παραγωγών και καταναλωτών

Την αγωνία τους για την επαπειλούμενη επισιτιστική κρίση εξαιτίας της ακρίβειας και των επιπτώσεων της πανδημίας επεσήμαναν οι ομιλητές της αντιπολίτευσης στη συζήτηση για τον Προϋπολογισμό ασκώντας ταυτόχρονα πιέσεις προς την κυβέρνηση για μεγαλύτερη χρηματοδότηση δράσεων υπέρ του πρωτογενούς τομέα. Από την πλευρά του ο υπουργός ΥπΑΑΤ, υποστηρίζει οτι έχουν ληφθεί μέτρα για την αποφυγή μιας τέτοιας κρίσης.

 

Τη διαβεβαίωση ότι η Ελλάδα δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα επισιτιστικής ασφάλειας προβάλλει το τελευταίο διάστημα και με κάθε ευκαιρία ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σπήλιος Λιβανός (φωτο) σε μια προσπάθεια να καθησυχάσει τα κόμματα της αντιπολίτευσης που βλέπουν οτι η κατάσταση στο χώρο των τροφίμων επιδεινώνεται, σε συνδυασμό με την αύξηση των τιμών της ενέργειας και την παράταση της πανδημίας.  «Δεν έχουμε πρόβλημα επισιτιστικής ασφάλειας στη χώρα μας. Έχουμε την παραγωγική μηχανή και υποδομή για να έχουμε όσα χρειαζόμαστε. Πιθανόν σε άλλες χώρες να προκύπτουν τέτοια προβλήματα. Εμείς δεν έχουμε τέτοια προβλήματα, όμως προβλέπουμε και δουλεύουμε σε αυτήν την κατεύθυνση έτσι ώστε ανά πάσα στιγμή να είμαστε έτοιμοι να κάνουμε αυτό που πρέπει. Κάνουμε τα πάντα. Αλλά μέχρι τώρα παρά το γεγονός ότι αντιμετωπίζουμε πολλαπλές κρίσεις, κάνουμε αυτό που πρέπει με επάρκεια», τόνισε ο Σπ. Λιβανός σε πρόσφατη συνέντευξή του μιλώντας στον ΣΚΑΙ και στον δημοσιογράφο Νίκο Ανδρίτσο.

Ερωτηθείς για την αύξηση του κόστους παραγωγής σημείωσε ότι οι ανατιμήσεις έρχονται από το εξωτερικό και ότι η κυβέρνηση προσπαθεί με κάθε τρόπο να στηρίξει τον Έλληνα παραγωγό και υπενθύμισε τα μέτρα που έχουν ληφθεί.

Συγκεκριμένα αναφέρθηκε σε

  • Αναστολή της καταβολής χρεώσεων Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) για τις αγροτικές επιχειρήσεις με την κατάθεση τροπολογίας μαζί με το Υπουργείο Περιβάλλοντος.
  • Μείωση του ΦΠΑ στις ζωοτροφές από το 13% στο 6%.
  • Εφαρμογή από το 2022, για πρώτη φορά, μετά το 2016,  της επιστροφής του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο  για τους συνεταιρισμένους παραγωγούς, τους ενταγμένους παραγωγούς στη συμβολαιακή γεωργία και τους νέους αγρότες και κτηνοτρόφους, ήτοι περίπου 200.000 αγρότες συνολικά.

Σε ό,τι αφορά στην αύξηση της τιμής των λιπασμάτων, ο κ. Λιβανός επισήμανε ότι οι οργανωμένοι σε ομάδες και συνεταιρισμούς αγρότες μπορούν και αγοράζουν σε χαμηλότερες τιμές και επιδίωξη της κυβέρνησης και του υπουργείου είναι να ενισχύσει την προσπάθεια να μπουν όσο το δυνατόν περισσότεροι αγρότες σε συλλογικά σχήματα.

Ο υπουργός αναφέρθηκε στις πληρωμές των 851 εκατ. που έκανε χθες ο ΟΠΕΚΕΠΕ και των 71 εκατ. που έκανε ο ΕΛΓΑ για τον «Παγετό Άνοιξη 2021» και τόνισε ότι η κυβέρνηση, μέσα στο πλαίσιο των δημοσιονομικών δυνατοτήτων που έχει η χώρα στηρίζει τους πραγματικούς αγρότες, οι οποίοι είναι οι πρώτοι που βάλλονται από την κλιματική κρίση.

Η αντιπολίτευση

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, ο ο Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και πρώην υπουργός ΥπΑΤΤ Σταύρος Αραχωβίτης (φωτο), επεσήμανε οτι ο πρωτογενής τομέας παραγωγής, μαζί με τη βιομηχανία τροφίμων και ποτών, είναι ο μεγαλύτερος εργοδότης της εγχώριας μεταποίησης. Παρουσιάζει ανθεκτικότητα, προσαρμοστικότητα, αλλά και επενδυτική δραστηριότητα, και μάλιστα όλα αυτά τα χρόνια της κρίσης. Γι΄αυτό είναι σημαντική και απαραίτητη η στήριξή του, λόγω της επισιτιστικής ασφάλειας. «Αυτός είναι και ο λόγος που εκφραζόμαστε με τόσο μεγάλη αγωνία και γι’ αυτό καταθέτουμε συνεχώς προτάσεις» σχολίασε ο πρώην υπουργός μιλώντας πρόσφατα στη βουλή κατά τη συζήτηση του Προϋπολογισμού του 2022.

Σε ό,τι αφορά τις δαπάνες του Προϋπολογισμού, τόνισε: «Οι πιστώσεις από τον τακτικό Προϋπολογισμό για το Υπουργείο Αγροτ. Ανάπτυξης και Τροφίμων είναι μειωμένες κατά 289 εκατ. ευρώ, από 476 εκατ. πέρσι, στα 187 εκατ. φέτος, ενώ τα ανώτατα όρια συνολικών δαπανών του τακτικού Προϋπολογισμού είναι μειωμένα κατά 109 εκατ. ευρώ. Δηλαδή, το Υπουργείο γράφει για το 2022 μόλις 50 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, ενώ ξέρουμε ότι ακόμη και για αυτά, δεν έχει γίνει ανάλογη προετοιμασία και είναι αμφίβολη η απορρόφησή τους».

Ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε στο έλλειμμα του Ειδικού Λογαριασμού Εγγυήσεων Γεωργικών Προϊόντων (ΕΛΕΓΕΠ), τα πρόστιμα και τους καταλογισμούς και επεσήμανε οτι φέτος είναι λιγότερο κατά 107 εκατ. ευρώ, γεγονός που οφείλεται στη χρηστή διαχείριση που είχε γίνει επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Τα χρήματα αυτά θα μπορούσαν να επιστρέψουν στην πρωτογενή παραγωγή, στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, σύμφωνα με τον πρώην υπουργό.

«Εφόσον όμως συρρικνώνεται ο Προϋπολογισμός και δεν ενισχύεται από πουθενά αλλού, προφανώς δεν προβλέπονται άλλες δαπάνες στήριξης των αγροτών.  Δηλαδή, ο Προϋπολογισμός για το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης είναι ο πρώτος μνημονιακός Προϋπολογισμός, μετά τα μνημόνια. Αυτή είναι η πραγματικότητα!» δήλωσε ο κ. Αραχωβίτης.

You might also like