Αντιπαράθεση για τη βοοτροφία

Η αντιπολίτευση ζητάει μεγαλύτερη στήριξη και των μικρών μονάδων

Αντιπαράθεση έχει προκύψει ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση για τον τρόπο ενίσχυσης της ελληνικής αγελαδοτροφίας αλλά και για τα ποσά που θα διοχετευτούν καθώς σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της δεύτερης, στόχος του ΥπΑΑΤ είναι η ενίσχυση μόνο των μεγάλων παραγωγικών μονάδων κι όχι των μικρών εκτροφών.

 

Με ερώτηση που κατέθεσαν ο Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Σταύρος Αραχωβίτης και η Αν. Τομεάρχης Ολυμπία Τελιγιορίδου και που συνυπογράφεται από 42 ακόμη βουλευτές του κόμματος, ζητούν από τον Υπουργό ΑΑ&Τ να επανεξετάσει τον σχεδιασμό των συνδεδεμένων ενισχύσεων που κατευθύνονται στη στήριξη της βοοτροφίας στο πλαίσιο της νέας ΚΑΠ, με γνώμονα την ισόρροπη στήριξη των παραγωγών του κλάδου.

Σύμφωνα με τον Σταύρο Αραχωβίτη, βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ στη Λακωνία και πρώην ΥπΑΑΤ, «Με υποσχέσεις και λόγια παχιά, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥπΑΑΤ) προσπάθησε, για άλλη μια φορά, να κατευνάσει τις αντιδράσεις που εγείρονται από τους βοοτρόφους της χώρας μας για την πρόταση για τις συνδεδεμένες ενισχύσεις που θα κατευθυνθούν προς τη βοοτροφία στο πλαίσιο της νέας ΚΑΠ».

Η αντιπολίτευση εκτιμάει οτι η  πρόταση που κατατέθηκε στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου αποδεικνύει ξεκάθαρα τις προθέσεις της πολιτικής ηγεσίας ώστε τα χρήματα των συνδεδεμένων να κατευθυνθούν κατά κύριο λόγο στους μεγάλους ‘παίχτες’. Η κυβερνητική πολιτική εξειδικεύεται ξεκάθαρα στην κατεύθυνση της μερίδας του λέοντος των συνδεδεμένων ενισχύσεων στη σταβλισμένη και βιομηχανική βοοτροφία, και συγκεκριμένα στις μεγάλες μονάδες πάχυνσης βοοειδών, κυρίως εισαγόμενου ζωικού κεφαλαίου.

«Προφανώς, για να εξασφαλίσουν τη μερίδα του λέοντος γι’ αυτούς τους μεγάλους “παίκτες”  του κλάδου και τη συνέχιση της ενθάρρυνσης των εισαγωγών ζώων και των ελληνοποιήσεων, θυσιάζουν την αναπαραγωγή ντόπιων βοοειδών της παραδοσιακής, εκτατικής κτηνοτροφίας. Επιλέγουν, συνεπείς στην εξυπηρέτηση των μεγάλων συμφερόντων, να οδηγήσουν τις μικρές κτηνοτροφικές μονάδες και τις εκτροφές των αυτόχθονων φυλών βοοειδών στην σταδιακή εξαφάνιση» αναφέρουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στην ερώτησή τους.


Κεντρική φωτογραφία: Χρήστος Καπερώνης.

You might also like