Περίοδο ανησυχίας διανύει ο ελληνικός κτηνοτροφικός κλάδος καθώς μια σειρά γεγονότα που έχουν να κάνουν με τις οικονομικές υποχρεώσεις των παραγωγών, σε συνδυασμό με το μείζον πρόβλημα της αύξησης της τιμής των ζωοτροφών, εξαϋλώνουν το εισόδημα χιλιάδων εξ αυτών σε όλη την Ελλάδα.
Τόσο σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο, όσο και στη βάση της εκπροσώπησης των κτηνοτρόφων υπάρχει δυσφορία για την κατάσταση που επικρατεί. Οι κτηνοτρόφοι προειδοποιούν ότι εάν δεν παρθούν άμεσα µέτρα, τεράστιες υποδοµές δισεκατοµµυρίων που στήθηκαν µε αίµα και δουλειά θα γίνουν κουφάρια, χιλιάδες κτηνοτρόφοι θα ξεριζωθούν, µεγάλες παραγωγές γάλακτος και κρέατος θα αντικατασταθούν µε εισαγόµενες και το έλλειµµα του ισοζυγίου πληρωµών της χώρας θα εκτιναχθεί στα ύψη.
Από την πλευρά της, η κυβέρνηση και το ΥπΑΑΤ παρουσιάζουν μια σειρά μέτρα που έχουν ληφθεί μέσα στο 2021 ως τη διέξοδο από την παρούσα κατάσταση αλλά και ως επένδυση στο αύριο της ελληνικής κτηνοτροφίας.
Σε πρόσφατη σύσκεψη με τους Αντιπεριφερειάρχες, υπευθύνους αγροτικής παραγωγής, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων παρουσίασε τα πεπραγμένα της στους αιρετούς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Στη σύσκεψη στην οποία προήδρευσε ο ΥπΑΑΤ Σπήλιος Λιβανός, μετείχαν οι υφυπουργοί Γιώργος Στύλιος και Σίμος Κεδίκογλου, οι ΓΓ Χριστιάνα Καλογήρου, Κώστας Μπαγινέτας και Δημήτρης Παπαγιαννίδης, ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ Ανδρέας Λυκουρέντζος και ο Πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ Δημήτρης Μελάς.
Ο κ. Λιβανός στην παρέμβασή του αναφέρθηκε στα πεπραγμένα του υπουργείου τη χρονιά που πέρασε και τόνισε ότι αναλαμβάνονται όλες οι πρωτοβουλίες ώστε η αγροτική παραγωγή να μετέχει στην αναπτυξιακή έκρηξη που όλοι βλέπουν ότι θα γίνει στην Ελλάδα. «Έχουμε το όραμα και την πολιτική βούληση να δημιουργήσουμε το πλαίσιο που θα αλλάξει τον πρωτογενή τομέα», επισήμανε ο κ. Λιβανός.
Τι έχει γίνει μέχρι σήμερα
Ο κ. Λιβανός στάθηκε στα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση για να αμβλύνει τις συνέπειες της ενεργειακής κρίσης για τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους μας. Όπως είπε:
- Καλύψαμε το 80% της ρήτρας αναπροσαρμογής στα αγροτική αγροτικά τιμολόγια από τον Αύγουστο έως τον Δεκέμβριο.
- Επιδοτούμε τα αγροτικά τιμολόγια για τον Ιανουάριο κατά 50% του αυξημένου κόστους.
- Έχουμε αναστείλει την καταβολή χρεώσεων Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας για τις αγροτικές επιχειρήσεις με μεσαία τάση.
- Εφαρμόζουμε από φέτος για πρώτη φορά μετά το 2016, την επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο, για τους συνεταιρισμένους παραγωγούς και τους νέους αγρότες και κτηνοτρόφους, εκπληρώνοντας μια εμβληματική προεκλογική μας δέσμευση.
- Μειώσαμε τον ΦΠΑ στις ζωοτροφές στο 6% από 13%.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στους αυξημένους ελέγχους στην αγορά για την προστασία των παραγωγών και των καταναλωτών, στις νομοθετικές πρωτοβουλίες τόσο για τις αθέμιτες πρακτικές καθώς και στο νέο νόμο για τα ευάλωτα προϊόντα, με τον οποίον προστατεύονται οι παραγωγοί και καταργούνται οι ανοιχτές τιμές. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Λιβανός και στο νόμο με τον οποίο διευκολύνεται η νομιμοποίηση κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων.

Πρωτοβουλίες για το 2022
Τι πρέπει να περιμένει ο αγροτικός κόσμος από το ΥπΑΑΤ για το 2022. Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο Σπ. Λιβανός, μια σειρά παρεμβάσεων στοχεύουν στην αλλαγή του κλίματος και την προώθηση της ανάπτυξης που είναι άλλωστε δεδηλωμένος στόχος της κυβέρνησης και στον τομέα αυτόν.
Στο πλαίσιο αυτό ξεχωρίζουν η υλοποίηση αναπτυξιακών και επενδυτικών προγραμμάτων του ΠΑΑ με κοινωνικό και περιβαλλοντικό πρόσημο ύψους 2 δισ. ευρώ. Αναλυτικότερα, θα δοθούν το επόμενο διάστημα:
- 420 εκατ. για Νέους Αγρότες,
- 490 εκατ. για Βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία,
- 180 εκατ. για τα Σχέδια Βελτίωσης,
- 150 εκατ. για την Απονιτροποίηση των εδαφών,
- 90 εκατ. για τη Δάσωση Γεωργικών Γαιών,
- 80 εκατ. για τους Γεωργικούς Συμβούλους,
- 45 εκατ. για την Ευζωία Ζώων,
- 43 εκατ. για την Αγροτική Οδοποιία,
- 40 εκατ. για τα μικρά Αρδευτικά έργα,
- 41 εκατ. για την Ενίσχυση της Ποιότητας στην παραγωγή,
- 460 εκατ. για Εξισωτική Αποζημίωση,
- 417 εκατ. σε λοιπά προγράμματα.
Ανήσυχοι οι κτηνοτρόφοι
Σε τελείως αντίθετο μήκος κύματος οι κτηνοτρόφοι που αντιπροσωπεύονται από τον Σύνδεσμο Ελληνικής Κτηνοτροφίας, θεωρούν οτι «η πορεία της κτηνοτροφίας προς την καταστροφή προχωράει µε όλο πιο γοργά βήµατα, τουλάχιστον µεγάλου µέρους αυτής. Αυτό δεν είναι ούτε µεγάλα λόγια, ούτε ‘λαϊκισµός, είναι αλήθεια, είναι η πραγµατικότητα».
«Εξ’ άλλου εδώ και πολύ καιρό προειδοποιούµε την Κυβέρνηση και το πολιτικό σύστηµα γι’ αυτό, ζητώντας στήριξη και µέτρα ανάσχεσης αυτής της πορείας. Εδώ και ένα χρόνο περίπου το κόστος παραγωγής εκτινάχτηκε στα ύψη, αφαιρώντας τις όποιες αυξήσεις είχαµε στο αιγοπρόβειο ιδιαίτερα γάλα – κρέας» αναφέρουν στην πρόσφατη ανακοίνωσή τους.
Οι κτηνοτρόφοι στέκονται στο γεγονός οτι οι ζωοτροφές αυξήθηκαν πάνω από 40% , η ενέργεια αυξάνεται ανεξέλεγκτα, όπως και οι άλλες εισροές (λιπάσµατα, ανταλλακτικά, φάρµακα κτλ) και ζητούν να δοθεί άµεσα στήριξη για την κάλυψη έστω του µεγαλύτερου µέρους αυτών των αυξήσεων του κόστους παραγωγής, για να σταματήσει, να περιοριστεί τη ζηµία (ούτε λόγος για κέρδος). «Αλλά µέχρι σήµερα µόνον κατανόηση και υποσχέσεις ακούµε».
Σύμφωνα με τον ΣΕΚ, σαν να µην έφταναν αυτά έρχεται και το τελικό χτύπηµα, καθώς χιλιάδες κτηνοτρόφοι λαµβάνουν εξώδικα και διαταγές πληρωµής, κύρια από την εταιρεία διαχείρισης των χρεών της πρώην ΑΤΕ για δάνεια κτηνοτρόφων (κύρια αγελαδοτρόφων – χοιροτρόφων – πτηνοτρόφων και αιγοπροβατοτρόφων) απειλώντας µε πλειστηριασµούς εγκαταστάσεων και κατοικιών. Βέβαια ακολουθούν και οι άλλες τράπεζες.
Αιτήματα του ΣΕΚ
– Να σταµατήσει το κυνηγητό και οι απειλές κατά των κτηνοτρόφων.
– Με ειδικό Νόµο να ρυθµιστούν όλα τα χρέη των κτηνοτρόφων προ τις τράπεζες και τα FUNDS περιορίζοντας τις οφειλές κατά 80% και ρυθµίζοντας το υπόλοιπο 20% µε δόσεις αποπληρωτέες σε 15-20 χρόνια.
– Νομοθέτηση προστασίας των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων, της γης που καλλιεργούµε, καθώς και της πρώτης κατοικίας.
– Να δοθεί άµεσα οικονοµική στήριξη σε όλους τους κλάδους της κτηνοτροφίας για να καλυφθεί, έστω ένα µέρος των τεράστιων απωλειών εισοδήµατος που έχουµε από την αύξηση του κόστους παραγωγής.