Σταυρούλα Γιαννουκά: «H επιδότηση δεν καλύπτει τα κόστη παραγωγής»

Δίνουμε τον λόγο στη μαχητική κτηνοτρόφο- τυροκόμο από τη Λέρο

Δυναμική και εμπνευσμένη, η Σταυρούλα Γιαννουκά βρίσκεται στο τιμόνι μιας νέας τυροκομικής εταιρίας από την Λέρο ενώ παράλληλα – πράγμα όχι και τόσο συνηθισμένο-  δραστηριοποιείται και στην κτηνοτροφία την οποία επ΄ ουδενί θέλει να εγκαταλείψει.

 

Το Dairy News είχε την ευκαιρία να τη συναντήσει στην Αθήνα, όπου συμμετείχε σε κλαδική έκθεση τροφίμων στο πλαίσιο περιπτέρου της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και συζήτησε μαζί της για το Τυροκομείο Λέρου, τα προβλήματα του νησιού, αλλά και της παραγωγής ευρύτερα.

Dairy News | Κυρία Γιαννουκά, πότε ξεκινήσατε τη λειτουργία του τυροκομείου και ποια ήταν μέχρι εκείνη τη στιγμή η σχέση σας με τον κλάδο;

Σταυρούλα Γιαννουκά | Είμαι κτηνοτρόφος κι έχω παρακολουθήσει σεμινάρια τυροκομίας. Το τυροκομείο λειτουργεί από το 2018. Όταν αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε το τυροκομείο δεν είχαμε καν ζώα. Ήταν μια ιδέα του συζύγου μου ο οποίος μέχρι εκείνη τη στιγμή εργαζόταν στις κατασκευές κι έβλεπε ότι ο κλάδος της οικοδομής αντιμετώπιζε προβλήματα.

Από την οικοδομή στην τυροκομία…Ασυνήθιστη μετακίνηση!

Ήθελε να κάνουμε κάτι το οποίο να μείνει σε μας και τα παιδιά μας. Αυτή τη στιγμή έχουμε περίπου 180 ζώα και παράγουμε το δικό μας γάλα. Αγοράζουμε όμως γάλα και από κάποιους κτηνοτρόφους στη Λέρο και στόχος μας είναι να μεγαλώσουμε την παραγωγή μας. Η κόρη μου έχει σπουδάσει στην Γαλακτοκομική Σχολή Ιωαννίνων οπότε βοηθάει κι αυτή στην τυροκόμιση.

Τι δυναμικότητα έχετε ως μονάδα;

Μπορεί να τυροκομίσει τρεις τόνους γάλα την ημέρα. Αν και είναι μόνο 200 τετραγωνικά μέτρα έχει μεγάλη ισχύ μηχανημάτων. Όλοι οι δημόσιοι φορείς ήταν εξυπηρετικοί όταν ξεκινήσαμε, δεν έχω κάποιο παράπονο από τις αρχές, αλλά η αλήθεια είναι ότι κι εμείς είχαμε τα χρήματα που χρειάζονταν για το ξεκίνημα.

 

Με ποιο προϊόν ξεκινήσατε;

Με το τυρί του μούστου, το αγαπημένο μου προϊόν. Μετά φτιάξαμε το σχινοτύρι με σχινόκαρπο, ένα τυρί για μεζέ- ιδέα του συζύγου μου. Μετά φτιάξαμε λαδοτύρι με θρούμπι από το νησί μας. Όλα τα βότανα είναι μαζεμένα από εμάς…

Προβλήματα; Γιατί όλα ακούγονται ειδυλλιακά μέχρι τώρα…

Το μεγάλο μας πρόβλημα είναι ότι λείπει το γάλα, γιατί είναι αρκετοί οι κτηνοτρόφοι που κρατούν το γάλα που παράγουν για τη δική τους τυροκομική παραγωγή. Στο άνοιγμα της σεζόν θα πληρώσουμε 80 λεπτά το λίτρο για το κατσικίσιο και 1 ευρώ το πρόβειο. Για τον παραγωγό θεωρώ πως είναι πολύ καλές τιμές.

Που μπορούμε να βρούμε τα προϊόντα σας;

Είμαστε σε ορισμένα delicatessen στην Αθήνα και ευελπιστούμε να διευρύνουμε το πελατολόγιό μας με συμμετοχές σε εμπορικές εκθέσεις. Το πρόβλημα όπως σας προείπα είναι η ποσότητα του γάλακτος. Έτσι δεν είμαστε ακόμα σε θέση να δεσμευτούμε με κάποια αλυσίδα γιατί δεν ξέρουμε αν, αύριο- μεθαύριο, θα μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις μιας τέτοιας συμφωνίας όσο αφορά την τροφοδοσία.

Ακούμε ότι σε περιόδους μείωσης της αγοραστικής δύναμης, μειώνεται η κατανάλωση των premium προϊόντων, όπως είναι τα δικά σας. Το φοβάστε αυτό;

Είμαστε σε άλλη φάση εμείς: Ξεκινήσαμε το 2018 κι αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε ανοδική πορεία καθώς ο κόσμος τώρα γνωρίζει και γεύεται τα προϊόντα μας. Οπότε δεν βλέπουμε παρά αύξηση των πωλήσεών μας!

 

Θα ήθελα ένα σχόλιό σας για τις ζωοτροφές που αποτελούν μείζον ζήτημα των ημερών.

Χαμός…Αρκεί να σας πω ότι το τσουβάλι το καλαμπόκι στο νησί έχει φτάσει τα 17 ευρώ και φοβάμαι ότι κάποια στιγμή τα κοπάδια θα μείνουν ατάιστα και το ζωικό κεφάλαιο θα αποδεκατιστεί. Εμείς, για παράδειγμα, θέλουμε τρία τσουβάλια ημερησίως, μόνο για το φαγητό. Δεν υπολογίζω φάρμακα, δεν υπολογίζω άλλα κόστη στον στάβλο, δεν υπολογίζω την καθημερινή εξοντωτική εργασία με τα ζώα. Πρέπει να δοθεί μεγαλύτερη προσοχή στην κτηνοτροφία στα νησιά διότι οι παραγωγοί υποφέρουν. Οι ζωοτροφές είναι ένα δύσκολο ‘κομμάτι’ της ζωικής εκμετάλλευσης. Κάποια στιγμή θα έχουμε μείζον πρόβλημα στη Λέρο διότι ο κτηνοτρόφος αδυνατεί πλέον να αντιμετωπίσει το κόστος των ζωοτροφών. Δίνεται μια επιδότηση κάθε χρόνο, την παίρνουμε κι εμείς, η οποία σε καμία περίπτωση δεν καλύπτει τα αυξημένα κόστη της παραγωγής.

Εσείς τι θα προτείνατε με την εμπειρία σας από την παραγωγή αλλά και με βάση την κατάσταση που επικρατεί;

Δεν ξέρω αν ακούει η πολιτική ηγεσία τους παραγωγούς. Θα σας δω ένα παράδειγμα: Στη Λέρο υπάρχει μια επιχείρηση που ασχολείται με το εμπόριο ζωοτροφών, η οποία επιβάλλει – μέσω ακριβώς αυτού του εμπορίου- μια μονοπωλιακή κατάσταση στην αγορά οδηγώντας σε αδιέξοδο τους παραγωγούς και μπλοκάροντας την ανάπτυξη. Θα μπορούσε, για να έρθω στο ερώτημά σας,  να τεθεί ένα πλαφόν στις ζωοτροφές, έτσι ώστε να μην μπορεί ο κάθε έμπορος να ελέγχει την αγορά. Στο νησί μας υπάρχουν 60 κτηνοτρόφοι με ενεργό μητρώο κι εάν αυτοί σταματήσουν να κάνουν αυτό που ξέρουν να κάνουν, θα κλείσουν οι στάβλοι. Θα κλείσει στη συνέχεια η τυροκομία και δεν ξέρω ποιο παραδοσιακό ή τοπικό προϊόν θα γεύεται ο τουρίστας στο νησί το καλοκαίρι στις διακοπές του.

Από τη Λέρο στην εστίαση

«Δουλεύουμε με ορισμένα ξενοδοχεία στο νησί που έχουν βάλει το ανθότυρο και τη φρέσκια μυζήθρα στο πρωινό τους και ορισμένα εστιατόρια που έχουν βάλει το τυρί του μούστου, το λαδοτύρι και τη μυζήθρα σε πιάτο για μεζέ, σαν ποικιλία. Ο σεφ Νικόλας Σιφουνιός, ο οποίος είναι από το νησί μας, χρησιμοποιεί συχνά τα προϊόντα μας σε συνταγές του. Διαπιστώνουμε ότι υπάρχει μια κουλτούρα να βγάλουν προς τα έξω οι νέοι σεφ  τα παραδοσιακά προϊόντα και θεωρώ ότι αυτό είναι κάτι πολύ καλό διότι και τα δικά μας προϊόντα προωθούνται αλλά και οι σεφ βοηθιούνται στο να παρουσιάσουν κάτι διαφορετικό και ιδιαίτερο στην κουζίνα τους».

You might also like