Αλέξανδρος Γιαννούσιος, VELTIA: «Οι επιχειρήσεις επιβάλλεται να είναι σε συνεχή συναγερμό»

To Dairy News συνομιλεί με τον διευθύνοντα σύμβουλο του μεγάλου ομίλου

Ο χημικός Αλέξανδρος Γιαννούσιος διευθύνων σύμβουλος της  Veltia στην οποία βρίσκεται εδώ και δύο δεκαετίες, έχει δει την εταιρία του να μετασχηματίζεται από ένα εργαστήριο αναλύσεων σε έναν ισχυρό όμιλο επιχειρήσεων με δραστηριότητες εντός κι εκτός Ελλάδας.
Συνέντευξη στον Θανάση Αντωνίου. Φωτογραφίες: VELTIA.

 

Ταυτόχρονα όμως είχε την ευκαιρία να ζήσει τη μετεξέλιξη και την αναβάθμιση του κλάδου των αναλύσεων σε συνεργάτη της πρωτογενούς παραγωγής και σε αποφασιστικό κρίκο μιας αλυσίδας που σχετίζεται με την ίδια την ανθρώπινη ζωή και δραστηριότητα. Στη συνέντευξη που μας παραχώρησε είχαμε τη δυνατότητα να θέσουμε και αυτός είχε την καλοσύνη να απαντήσει σε ερωτήσεις για την Veltia και τον κλάδο που υπηρετεί με συνέπεια εδώ και δεκαετίες.

 Dairy News | Πως κινήθηκε μέσα στο 2021 η Veltia;

Αλέξανδρος Γιαννούσιος | Η εταιρία μας κινείται όλα τα τελευταία χρόνια ανοδικά. Το 2021 ήταν μια αρκετά καλή χρονιά: βελτιώσαμε όλα τα οικονομικά μας μεγέθη, βελτιώνοντας ταυτόχρονα και τις παροχές προς το προσωπικό της εταιρίας.  Συνεχή βελτίωση παρουσιάζουν οι ‘εξαγωγικές’ μας δραστηριότητες, αυξάνοντας συνεχώς τον κύκλο εργασιών από πελάτες του εξωτερικού. Ένας τομέας στον οποίο στοχεύσαμε όλα τα προηγούμενα χρόνια στρατηγικά, απευθυνόμενοι σε πιο ώριμες στον ποιοτικό έλεγχο αγορές, μεταφέροντας ταυτόχρονα τη γνώση και την κουλτούρα στους εγχώριους συνεργάτες μας.

Ποιες δραστηριότητές της παρουσίασαν τη μεγαλύτερη ανάπτυξη;

Τα υπολείμματα φυτοπροστατευτικών προϊόντων αποτελούν το κύριο όχημα ανάπτυξής μας, ενώ και άλλοι κλάδοι, όπως των αναλύσεων τροφίμων, αντιβιοτικών και ελέγχου ετικέτας προϊόντων παρουσιάζουν σημαντικές αυξήσεις. Στον αντίποδα, αν και αναμενόμενο, ο τουριστικός κλάδος παρέμεινε σε χαμηλά επίπεδα τη χρονιά που πέρασε. Δεν θα κρύψουμε ότι η χρονιά ξεκίνησε δύσκολα, με όλα αυτά τα προβλήματα της αύξησης του κόστους ενέργειας και καυσίμων, αλλά και της αναταραχής που προέκυψε στις αγορές με τον πόλεμο στην Ουκρανία. Η εταιρία στρατηγικά επέλεξε να μην προχωρήσει σε αυξήσεις τιμών, σεβόμενη τις δυσκολίες των πελατών μας.

Τα γραφεία της VELTIA στη Βιομηχανική Περιοχή Θεσσαλονίκης.

 

Ποιες είναι οι προβλέψεις για τα μεγέθη της για το 2022;

Το 2022 προβλέψαμε σημαντική αύξηση του τζίρου μας στα επίπεδα του 10%. Το πρόβλημα όμως δεν είναι η επίτευξη τζίρου. Η στόχευσή μας δεν αλλάζει και θα αντιπαρέλθουμε τον συντηρητισμό που αυτή τη στιγμή υπάρχει στην αγορά στην οποία δραστηριοποιούμαστε. Η αναμενόμενη αύξηση του τουριστικού  κλάδου, η ολοένα αυξανόμενη διείσδυση των ελληνικών αγροτικών προϊόντων στην ευρωπαϊκή αγορά, η συνεχής αύξηση των απαιτήσεων ποιοτικότερων προϊόντων, αλλά και η στρατηγική μας επέκταση στα Βαλκάνια, την Κύπρο και την Τουρκία είναι τα δικά μας δυνατά όπλα επίτευξης των στόχων μας.

Πως κινήθηκαν οι θυγατρικές σας στο εξωτερικό;

Την εντυπωσιακότερη ανάπτυξη έχουν οι θυγατρικές μας εταιρίες στην Τουρκία, όπου και πραγματοποιούμε αυτή τη στιγμή μεγάλη επένδυση της τάξhς των 2,5 εκατ. ευρώ.  Η ανάγκη ποιοτικών αναλύσεων στα πρότυπα των μεγάλων ευρωπαϊκών εργαστηρίων, δημιουργεί νέα μεγάλη ευκαιρία για την εταιρία μας.

Η ανάγκη ποιοτικής υποστήριξης αφορά τόσο τον κλάδο της τοπικής βιομηχανίας τροφίμων – ο οποίος συνδέεται με τις μεγάλες  πολυεθνικές εταιρίες τροφίμων-, όσο και τον αγροτικό εξαγωγικό κλάδο. Παρέχεται συνολική υποστήριξη – αναλύσεις και συμβουλευτική επί των αναλύσεων – προκειμένου να καλυφθούν οι απαιτήσεις των μεγάλων retailers της Ευρώπης σε ευρωπαϊκή νομοθεσία, ιδιωτικά πρότυπα και αξιόπιστες αναλύσεις.

Ωστόσο σημαντική ανάπτυξη έχουν και οι υπόλοιπες θυγατρικές μας σε Κύπρο και Βουλγαρία, όπου βρισκόμαστε σε διαδικασίες και νέων εξαγορών τοπικών εργαστηρίων. Κάτι το οποίο προγραμματίζεται να υλοποιηθεί σύντομα και σε όλες τις μεγάλες χώρες της Βαλκανικής.

Ποια είναι τα πραγματικά αποτελέσματα της συνεργασίας σας με ένα μεγάλο, διεθνές δίκτυο εργαστηρίων;

Η συνεργασία μας με την Tentamus μόνο θετική κρίνεται μέχρι στιγμής. Η φιλοσοφία της για περιφερειακή διοίκηση, μας βοηθά να λειτουργούμε αρκετά αυτόνομα, εφαρμόζοντας πολιτικές που ταιριάζουν στην κουλτούρα των χωρών στις οποίες δραστηριοποιούμαστε. Επιπλέον η μεγάλη χρηματοδοτική δυνατότητα της Tentamus μας δίνει δύναμη για εύκολη και γρήγορη λήψη κεφαλαίων για τα επενδυτικά μας πλάνα. Αυτό το οποίο όμως που μας εντυπωσιάζει είναι η εμπιστοσύνη που δείχνουν στις δυνατότητες των στελεχών μας αλλά και των προοπτικών των αγορών στις οποίες ήδη δραστηριοποιούμαστε.

Ποιες οι προσδοκίες σας από αυτή τη συνεργασία για το άμεσο μέλλον;

Στόχος μας είναι να παραμείνουμε ηγέτιδα δύναμη στην Ελλάδα, και σταδιακά να κατακτήσουμε την αντίστοιχη θέση μέσω των θυγατρικών μας στις χώρες δραστηριοποίησής μας. Και εάν όχι στο σύνολο των υπηρεσιών μας, τουλάχιστον σε εκείνους τους κλάδους που έχουμε υψηλή τεχνογνωσία και μας ενδιαφέρουν περισσότερο επιχειρηματικά.

Η αύξηση του βιοτικού επιπέδου των κοινωνιών οδηγεί σε μεγαλύτερη πίεση επί της ποιότητας του τροφίμου. Ο ρόλος των εργαστηρίων αναβαθμίζεται.

 

Ποια θεωρείτε τα πιο σημαντικά επιστημονικά βήματά σας τα τελευταία χρόνια;

Η επιστημονική ανάπτυξη οδηγεί σε νέες ανακαλύψεις, νέες απαιτήσεις, ταχύτερη ανταπόκριση και οικονομικότερη προσέγγιση της ανάλυσης. Σε όλα αυτά εδώ και χρόνια η Agrolab και πλέον η Veltia πρωτοπορεί. Από τους πρώτους φέραμε στην Ελλάδα την τεχνολογία των διπλών μαζών στην παραγωγική διαδικασία. Πρώτοι, και παραμένοντας οι μοναδικοί στην Ευρώπη, εισαγάγαμε την τεχνολογία του QTOF σε αναλύσεις φυτοπροστατευτικών σε επίπεδο ρουτίνας. Μέχρι και πρόσφατα είμαστε από τους ελάχιστους που εισαγάγαμε στην αγορά τον έλεγχο παθογόνων μικροοργανισμών σε 24 ώρες. Η επιστημονική και τεχνολογική εξέλιξη είναι συνεχή στον κλάδο μας και όποιος δεν την παρακολουθεί, απλά τον ξεπερνάνε. Παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις.

Υπάρχει κάποιο επιστημονικό πεδίο το οποίο σας ενδιαφέρει ιδιαίτερα για το μέλλον;

Τεχνολογικά πιστεύω ότι ο αυτοματισμός, η μείωση του κόστους παραγωγής των αναλύσεων και ο συνδυασμό με τη μαζικότερη παραγωγή των αναλύσεων είναι το μέλλον που έρχεται.  Ο ποιοτικός έλεγχος τροφίμων θα είναι σύντομα μια αυτονόητη προϋπόθεση και όχι ανάγκη. Ειδικά στην περιοχή μας, ο έλεγχος του περιβάλλοντος υπολείπεται από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Η ευκαιρία είναι εκεί.

Πως έχουν επηρεάσει η δίχρονη πανδημία του Covid-19 τον κλάδο των εργαστηριακών ελέγχων;

Είναι σίγουρα μια πραγματικότητα, με την οποία θα μάθουμε να ζούμε.  Η πανδημία απέφερε μεγάλη αύξηση στις εργαστηριακές αναλύσεις ανθρωπίνων δειγμάτων, όπως και σε αναλύσεις αποβλήτων. Σε ότι αφορά τις αναλύσεις σε τρόφιμα, δεν είχε επίδραση.  Οι επιχειρήσεις επιβάλλεται να είναι σε συνεχή συναγερμό. Αυτό βεβαίως έχει κόστος, που θα πρέπει να λαμβάνεται σοβαρά υπόψη στις παραγωγικές διαδικασίες. Στη σύγχρονη πραγματικότητα, η άμεση διασπορά των όποιων προβλημάτων, αντισταθμίζεται από την ύπαρξη κατάλληλων δομών ελέγχου και αντιμετωπίζεται με τη γρηγορότερη αντίδραση της επιστήμης.

Η επιστημονική ανάπτυξη οδηγεί σε νέες ανακαλύψεις, νέες απαιτήσεις, ταχύτερη ανταπόκριση και οικονομικότερη προσέγγιση της ανάλυσης.

 

Ποια είναι σήμερα η κατάσταση στην ελληνική αγορά εργαστηριακών ελέγχων και συμβουλευτικών υπηρεσιών;

Η κατάσταση των ελληνικών εργαστηρίων είναι ποικιλόμορφη. Υπάρχουν αρκετά αξιόπιστα εργαστήρια, τα οποία επενδύουν σε σύγχρονη οργανολογία και σε σύγχρονες μεθόδους ανάλυσης. Και κρατικά και ιδιωτικά εργαστήρια. Το επιχειρείν στον εργαστηριακό κλάδο είναι μεγάλης εντάσεως κεφαλαίου. Και δυστυχώς τα μικρότερα εργαστήρια δεν μπορούν να ακολουθήσουν. Έτσι, δημιουργείται μια συσσώρευση εργαστηρίων σε μεγαλύτερα group, κάτι το οποίο θα ενταθεί και στη χώρα μας στο αμέσως πολύ σύντομο διάστημα. Το καλό είναι ότι έχουμε ως χώρα ένα εξαιρετικά υψηλό επιστημονικό προσωπικό, που αν και μη καταρτισμένο στις ανάγκες των εργαστηρίων, γρήγορα μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις μετά από την κατάλληλη εκπαίδευση.

Για εμάς υπάρχει μεγάλο πρόβλημα σε αρκετά θέματα αδειοδότησης – η μη αδειοδότησης – των εργαστηρίων. Ο ρόλος του ΕΣΥΔ δεν περιλαμβάνει τον έλεγχο αυτής στην ουσία της. Και η διαπίστευση κατά ISO 17025 δεν τεκμηριώνει επαρκώς για τον πελάτη την fit for purpose εργαστηριακή ανάλυση βάση των αναγκών του. Είναι ένα μεγάλο θέμα το οποίο από μόνο του αποτελεί ξεχωριστή θεματολογία.

Θα θέσω όμως δύο προβληματισμούς. Ποιος εξασφαλίζει σε μη αδειοδοτημένα εργαστήρια τους περιβαλλοντικούς όρους; Πχ. απόρριψη των χημικών απορριμμάτων; Ή ποιος διασφαλίζει σε έναν πελάτη ότι η ανάλυση που κάνει για υπολείμματα φυτοπροστατευτικών ή αντιβιοτικών καλύπτει τις απαιτήσεις των ελεγκτικών φορέων; Σίγουρα όχι η απλά διαπιστευμένη ανάλυση, Θέλει βαθύτερη γνώση.

Ειδικά για το δεύτερο θέμα, το νέο ISO 17025, έχει κάνει σημαντικά βήματα προς την σωστή κατεύθυνση με την απαίτηση για ερμηνεία των αποτελεσμάτων. Και σύντομα πιστεύουμε ότι η κατάσταση θα βελτιωθεί.

Εδώ όμως έρχεται η ανάγκη για βελτίωση των συμβουλευτικών υπηρεσιών που μπορεί να προσφέρει ένα εργαστήριο ή μια συμβουλευτική εταιρία. Και εμείς χρόνια τώρα επενδύουμε σημαντικά σε αυτό. Σε πόρους και προσωπικό. Και είμαστε υπερήφανοι για την ποιότητα μας και σε αυτόν τον τομέα. Μία υπηρεσία που αν και δεν τη χρεώνουμε στον συνεργάτη μας, είναι μια υπεραξία στην ανάλυση που θα λάβει.

Η πανδημία απέφερε μεγάλη αύξηση στις εργαστηριακές αναλύσεις ανθρωπίνων δειγμάτων, όπως και σε αναλύσεις αποβλήτων. Σε ότι αφορά όμως τις αναλύσεις σε τρόφιμα, δεν είχε επίδραση.

 

Πόσο διαφορετικά είναι τα πράγματα από 20 χρόνια πριν όταν ενταχθήκατε στην εταιρία;

Η διαφορά είναι χαοτική. Θυμάμαι ότι τα πρώτα χρόνια μας θεωρούσαν …εχθρούς, αυτούς που ήθελαν να τους καταστρέψουν κάθε φορά που το προϊόν είχε παρέκκλιση από τη νομοθεσία. Τώρα πλέον μας θεωρούν συνεργάτες που βοηθούν στη βελτίωση των προϊόντων τους και στην πρόληψη δυσμενών καταστάσεων. Αυτό για να επιτευχθεί χρειάστηκε πολύ και επίμονη δουλειά.

Χαοτική είναι και η διαφορά στις αναλυτικές δυνατότητες των εργαστηρίων. Έγιναν επενδύσεις σε αρκετά από αυτά και πλησίασαν ή και ξεπέρασαν το αναλυτικό επίπεδο των μεγάλων ευρωπαϊκών εργαστηρίων. Προσωπικά είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος όταν βλέπω ελληνικά εργαστήρια, ακόμα και ανταγωνιστικά, να πετυχαίνουν υψηλές επιδόσεις. Αυτό είναι το βασικό εργαλείο να βελτιωθεί ο κλάδος και να αναπτυχθεί ένας υγιής ανταγωνισμός προς όφελος του συνεργάτη μας που αγωνιά για την ποιότητα των προϊόντων του και την αποδοχή τους από την εγχώρια ή διεθνή αγορά.

Έχουν πιθανότητες ή ευκαιρίες τα ελληνικά προϊόντα, γαλακτοκομικά κι άλλα, να ξεπεράσουν επιτυχώς ελέγχους, πρότυπα και διαδικασίες και να ‘ταξιδέψουν’  στις διεθνείς αγορές;

Ως μια εταιρία που συνειδητά στρατηγικά επέλεξε αυτό το δρόμο, δεν θα μπορούσα να μην υπερθεματίσω την συγκεκριμένη τάση. Δεν έχουμε τίποτα να ζηλέψουμε. Τα όποια προβλήματα που ενδεχομένως θα υπάρξουν, μπορούν να ξεπεραστούν.

Αυτό που πρέπει να προσέξουν οι παραγωγοί είναι να γνωρίσουν πρώτα τις αγορές. Να μην κινηθούν μόνο με τη λογική του κέρδους, διότι αυτό θα έχει κοντινό ορίζοντα. Να ζητήσουν να μάθουν πρώτα για τις κανονιστικές διατάξεις, τις ποιοτικές απαιτήσεις, τον ανταγωνισμό κ. ά. πριν ξεκινήσουν. Το προϊόν θα πρέπει να ετοιμαστεί βάσει αυτών, από την αρχή της παραγωγής του. Και να έρθουν σε ένα εργαστήριο όπως το δικό μας για να πιστοποιήσουν την ποιότητα και την ταύτιση των απαιτήσεων.

Γιαννούσιος για την Γαλακτοπαραγωγή στην Ελλάδα

«Από άποψη εργαστηριακών ελέγχων το επίπεδο της ελληνικής παραγωγής γάλακτος από τον παραγωγό μέχρι τη βιομηχανία, κρίνεται ως πολύ καλό. Περιστασιακά και μεμονωμένα προβλήματα δεν πρέπει να στοχοποιούν τον κλάδο. Σε κάθε περίπτωση όμως θα πρέπει να είμαστε όλοι πολύ προσεχτικοί, ο καθένας από το δικό του τμήμα της αλυσίδας, έτσι ώστε να μην στιγματίζεται το όνομα της χώρας και των γαλακτοκομικών προϊόντων διεθνώς.  Έχουμε μεγάλες εταιρίες παραγωγής και εξαιρετικά προϊόντα με διεθνή φήμη, που σε πολλές περιπτώσεις υπερτερούν των αντίστοιχων του εξωτερικού. Αυτό αποδεικνύεται και από τις μεγάλες εξαγωγές και από την πορεία των προϊόντων μας στο εξωτερικό. Κατά τη γνώμη μου, προκειμένου να συνεχίσουν αυτά να υφίστανται απαιτείται μεγαλύτερη στήριξη στην πρωτογενή παραγωγική διαδικασία του γάλακτος και μεγαλύτερες ποσότητες ελληνικού γάλακτος. Τα οποία προβλήματα αυτά, θα πρέπει να λυθούν θεσμικά».

Τελικά, είναι τόσο σημαντική η εργαστηριακή ανάλυση;

Η εργαστηριακή ανάλυση θα δώσει το αποτέλεσμα που θα βγει από μια συγκεκριμένη παραγωγική διαδικασία. Όταν το δείγμα φτάσει για ανάλυση είναι συνήθως προϊόν μιας ολοκληρωμένης διαδικασίας, που δεν μπορείς να επέμβεις πλέον σε αυτό. Οι υπηρεσίες ενός εργαστηρίου μοιάζουν κατά πολύ των διαδικασιών της προληπτικής ιατρικής.  Άρα, κάνεις τους προελέγχους στην πρώτη ύλη, τηρείς τους κανόνες βάσει των ειδικών απαιτήσεων της εκάστοτε χώρας διακίνησης του τελικού προϊόντος, των απαιτήσεων του αγοραστικού κοινού και της επιστημονικής γνώσης και στο τέλος πραγματοποιείται ο έλεγχος του προϊόντος ώστε να πιστοποιηθεί το σωστό αποτέλεσμα.

Υπάρχει η αίσθηση κύριε Γιαννούσιε ότι οδηγούμαστε σε έναν κόσμο επισφάλειας όσο αφορά την ποιότητα των τροφίμων; Πως θα αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις οι κοινωνίες;

Ένα μέλλον τουλάχιστον δύο, αν όχι περισσοτέρων, ταχυτήτων είναι προ των πυλών! Οι αναπτυγμένες κοινωνίες με απόλυτη σιγουριά θα καταναλώνουν ασφαλέστερα. Το εάν είναι και ποιοτικά καλύτερα σε ότι αφορά τα οργανοληπτικά τους στοιχεία είναι κάτι σχετικό. Η βελτίωση της υγείας θα εναπόκεινται στις διατροφικές συνήθειες και όχι στην ασφάλεια των τροφίμων. Οι αναπτυσσόμενες κοινωνίες θα ακολουθήσουν την πορεία που διέγραψαν οι αναπτυγμένες. Η αύξηση του βιοτικού επιπέδου θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη πίεση επί της ποιότητας του τροφίμου.

Οι υπόλοιπες κοινωνίες, όπου η επιβίωση είναι η προτεραιότητα, θα συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν προβλήματα, μέχρι να τους επιτραπεί η μετάβαση στο επόμενο επίπεδο διαβίωσης. Το βασικό θέμα για πολλές εξ αυτών θα είναι η εύρεση τροφής και νερού. Η επισιτιστική κρίση, που είναι πιθανή, θα επηρεάζει αυτές ακριβώς τις κοινωνίες.

Οι αναπτυγμένες κοινωνίες θεωρώ ότι πολύ δύσκολα θα κατεβάσουν τα standards του ποιοτικού τροφίμου. Η ενημέρωση σε αυτές είναι επαρκής και οι νόμοι αυστηροί. Οι έλεγχοι όμως οφείλουν να εντατικοποιηθούν, χρησιμοποιώντας μόνο αξιόπιστα εργαστήρια. Ενώ οι παραγωγοί θα πρέπει να καταλάβουν ότι είναι προς το συμφέρον τους η επιλογή μόνο αξιόπιστων εργαστηρίων. Αυτά είναι απαιτήσεις της ‘καλά ενημερωμένης’ κοινωνίας.

Αλέξανδρος Γιαννούσιος

Είναι απόφοιτος του Τμήματος Χημείας του Α.Π.Θ. από όπου ανακηρύχθηκε και Διδάκτορας Αναλυτικής Χημείας το 1996. Κατέχει Μεταπτυχιακό Τίτλο στη Διοίκηση Επιχειρήσεων (ΜΒΑ) του Kingston University, της Αγγλίας. Κατά τη διάρκεια της καριέρας του έχει εργασθεί ως αναλυτικός χημικός σε διάφορα εργαστήρια ελέγχου τροφίμων και νερών.

Το 2001 εντάχθηκε στο δυναμικό της VELTIA Labs for Life (πρώην AGROLAB-RDS) ως Προϊστάμενος του Εργαστηρίου Περιβαλλοντικών Αναλύσεων και Διαθρεπτικής Επισήμανσης Τροφίμων. Το 2003 ανέλαβε υπό την ευθύνη του ως Τεχνικός Διευθυντής όλα τα εργαστήρια της εταιρίας, διατηρώντας τη θέση αυτή έως και το 2019 παράλληλα με τις υπόλοιπες αρμοδιότητές του.

Το 2009 ανέλαβε τη θέση του Αναπληρωτή Γενικού Διευθυντή, ενώ από το 2010 ανέλαβε τη Γενική Διεύθυνση της εταιρίας, ενώ από την αρχή του 2022 έχει αναλάβει τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου. Είναι μέλος του Δ.Σ. της VELTIA GR, όπως και μέλος Δ.Σ. σε όλες τις θυγατρικές του Ομίλου Εργαστηρίων της VELTIA Labs for Life. Είναι ο Διευθύνων Σύμβουλος όλου του Ομίλου Εργαστηρίων της Veltia και ταυτόχρονα είναι Διαχειριστής της ENVIROLAB.

You might also like