Κώστας Χρήστου, Κύπρος: «Μονάδες φτιάχνονται. Το μέλλον, όμως, αβέβαιο…»

Το Dairy News συναντήθηκε με τον Κύπριο τυροκόμο της Detelina και τα είπαν

 Ο Κύπριος γαλακτοκόμος και τυροκόμος, Κώστας Χρήστου, επικεφαλής της εταιρίας Detelina,  επισκέφτηκε την DAIRY EXPO 2022 κι εμείς είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε στα Σπάτα με έναν μάχιμο παραγωγό από το μεγάλο νησί της Μεσογείου για την κατάσταση που επικρατεί εκεί αλλά και τη δική του θέση μέσα στην κυπριακή αγορά.
Συνέντευξη & φωτογραφίες: Θανάσης Αντωνίου

 

Η εταιρεία Detelina Dairy Ltd ιδρύθηκε το 1995. Στόχος της ήταν η παραγωγή και προώθηση στην κυπριακή αγορά προβιοτικών γαλακτοκομικών προϊόντων υψηλής θρεπτικής και βιολογικής αξίας. Οι εγκαταστάσεις της εταιρείας βρίσκονται στην 3η Βιομηχανική Ζώνη Λεμεσού. Είναι υπερσύγχρονες και τηρούν όλες τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές. Η οικογενειακή αυτή επιχείρηση διευθύνεται από τον Κώστα Χρήστου, Τεχνολόγο – Μηχανικό Τροφίμων Μsc. Milk & Dairy products engineering, έναν από τους ελάχιστους Κύπριους τυροκόμους που δεν παράγουν χαλλούμι!

Tα προϊόντα της Detelina Dairy είναι: Kefir, Kefir light, strawberry kefir, peach kefir, ryajenka, Smetana, Tvorog, προβιοτικά γιαουρτοποτά και κατσικίσια γαλακτοκομικά προϊόντα. Τα προϊόντα του διανέμονται στην μικρή και τη μεγάλη λιανική στην Κύπρο, αλλά δεν έχει δραστηριοποιηθεί προς το παρόν στις εξαγωγές. «Είμαστε μια μικρή οικογενειακή επιχείρηση και τα προϊόντα μας έχουν μικρή διάρκεια ζωής» μας λέει ο Κύπρος παραγωγός. Η Detelina, η οποία συμπληρώνει 28 χρόνια δραστηριότητας, αναμένει βελτίωση των οικονομικών συνθηκών που επικρατούν στην αγορά προκειμένου να προχωρήσει σε κάποιες επενδύσεις στον μηχανολογικό της εξοπλισμό.

Προϊόντα της Detelina Dairy Ltd που ειδικεύεται στο κεφίρ και τα αλειφόμενα τυριά

 

Τιμές γάλακτος

Ζητάμε από τον Κύπριο παραγωγό να μας περιγράψει την κατάσταση που επικρατεί στην Κύπρο και, όπως ήταν αναμενόμενο, η εικόνα που μας περιγράφει είναι… γνώριμη.  «Τα προβλήματα που υπάρχουν παντού, υπάρχουν και στην Κύπρο. Αυξήθηκε κατά πολύ η τιμή της πρώτης ύλης. Αυτήν τη στιγμή, αγοράζουμε το αγελαδινό γάλα στην τιμή των 0,75 ευρώ το λίτρο και το πρόβειο στην τιμή των 1,50 ευρώ το λίτρο» μας λέει για τα δεδομένα της νέας γαλακτοκομικής περιόδου.

Σύμφωνα με τον Κώστα Χρήστου, τα θέματα που προκύπτουν στην κυπριακή αγορά είναι δύο: το πρώτο, εάν στο άμεσο μέλλον ο παραγωγός  θα μπορεί να παράγει με τις τιμές που ισχύουν, πλέον, για το φρέσκο γάλα στην Κύπρο και, στην συνέχεια, το δεύτερο, εάν θα μπορέσει ο καταναλωτής να αγοράσει το τελικό προϊόν. «Μπορεί να αυξήθηκαν οι τιμές παραγωγού στην Κύπρο» μας λέει ο Κώστας  Χρήστου, «μπορεί οι κτηνοτρόφοι να έχουν κάποια επιπλέον εισοδήματα, αλλά δεν γνωρίζω εάν αυτές οι τιμές μπορούν να καλύψουν το κόστος της παραγωγής. Η κατανάλωση έχει υποχωρήσει, αλλά θεωρώ ότι ο κόσμος εξακολουθεί να ζητάει γαλακτοκομικά και τυροκομικά προϊόντα» υποστηρίζει.

Το γάλα στην Κύπρο

Ζητάμε από τον Κύπριο παραγωγό να μας πει δύο λόγια για τις εξελίξεις που αφορούν τη στήριξη της πρωτογενούς παραγωγής στο νησί, εξελίξεις που συνδέονται από τη μια πλευρά με την πρόσφατη διεθνή κατοχύρωση για το ‘χαλλούμι’ (με καθυστέρηση και πριν το ‘αρπάξουν’ οι Άγγλοι) κι από την άλλη με την περιορισμένη παραγωγή αιγοπρόβειου γάλακτος -ένα γνωστό ζήτημα στην Κύπρο.

«Πράγματι, το νησί χρειάζεται περισσότερο αιγοπρόβειο γάλα για την εγχώρια παραγωγή, αλλά, δυστυχώς, δεν έχει γίνει κάτι ουσιαστικό προς αυτήν την κατεύθυνση» μας λέει προβληματισμένος και συμπληρώνει: «Σχεδιασμοί γίνονταν και γίνονται. Πρέπει, όμως, να βρεθούν οι άνθρωποι που θα τους υλοποιήσουν και θα έχουν τη διάθεση να ασχοληθούν με τον τομέα της πρωτογενούς παραγωγής. Νέοι άνθρωποι! Οι παλαιοί προβατοτρόφοι της Κύπρου, δυστυχώς, σφάζουν τα ζώα τους και κλείνουν τις εκμεταλλεύσεις τους, κάτι που γίνεται και στην Ελλάδα».

Ποιο θα είναι το μέλλον της παραγωγής στην Κύπρο; Ο συνομιλητής μας δεν έχει άμεσες απαντήσεις. Περιορίζετε, όμως, στο να μας ενημερώσει πως «γίνονται νέες μονάδες στην Κύπρο, πιο μεγάλες κι επαγγελματικές από αυτές που υπάρχουν ήδη, αλλά δεν ξέρει κανείς εάν αυτή η τάση θα συνεχιστεί, διότι δεν γνωρίζουμε πώς θα εξελιχθεί το κόστος παραγωγής».

You might also like