Γαλακτοβιομηχανία ΗΠΑ: ρεκόρ εξαγωγών για το 2022

Οι εξαγωγές γαλακτοκομικών προϊόντων στις ΗΠΑ ξεπέρασαν εκείνες του 2021, τόσο σε όγκο όσο και σε αξία.

 

Ο Michael Dykes, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της International Dairy Foods Association (IDFA) δήλωσε  ​​ότι οι αμερικανικές εξαγωγές αγροτικών προϊόντων, παρουσίασαν ανοδική πορεία  το 2022. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA), οι εξαγωγές των γαλακτοκομικών προϊόντων κατάφεραν να ξεπεράσουν τα 9,5 δισ. δολάρια πέρυσι, αύξηση μεγαλύτερη από 25%  σε σχέση με το 2021, καταγράφοντας πωλήσεις της τάξης των  2,82 εκατ. τόνων.

Σε σχέση με την τελευταία δεκαετία, το 2022 η αξία των πωλήσεων προϊόντων γάλακτος έχει αυξηθεί κατά πάνω από  80%, ενώ το ίδιο ισχύει και για τον όγκο των εξαγώγιμων προϊόντων, ο οποίος ξεπέρασε το 50%. Τώρα οι ΗΠΑ εξάγουν περίπου το 18% της συνολικής παραγωγής γάλακτος, ενώ πριν τρεις δεκαετίες η παραγωγή καταναλωνόταν μόνο στο εσωτερικό της χώρας.

Στις τέσσερις κορυφαίες αγορές γαλακτοκομικών προϊόντων για τις ΗΠΑ —Μεξικό, Καναδά, Κίνα και Φιλιππίνες— τα σύνολα ήταν εντυπωσιακά. «Τα σημερινά στοιχεία για τις εξαγωγές αντιπροσωπεύουν τον ρυθμό με τον οποίο η γαλακτοκομική βιομηχανία των ΗΠΑ καινοτομεί και αξιοποιεί τις ευκαιρίες πώλησης των γαλακτοκομικών της προϊόντων στο εξωτερικό» υποστηρίζει ο Michael Dykes.

Σύμφωνα με το ανώτατο στέλεχος της γαλακτοκομικής αγοράς,  καταναλωτές στην Αμερική και σε όλο τον κόσμο συνεχίζουν να απαιτούν περισσότερα γαλακτοκομικά προϊόντα των ΗΠΑ αναγνωρίζοντάς τα ως νόστιμα, θρεπτικά, οικονομικά και βιώσιμα. «Είμαστε έτοιμοι να γίνουμε ο κορυφαίος προμηθευτής γαλακτοκομικών προϊόντων στον κόσμο χάρη στην επιμονή και την καινοτομία των Αμερικανών εξαγωγέων γαλακτοκομικών προϊόντων και των γαλακτοβιομηχανιών» συμπληρώνει.

Ο Michael Dykes, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της International Dairy Foods Association ζητάει από τον Πρόεδρο Μπάιντεν ακόμα πιο ‘παρεμβατική’ πολιτική για την προάσπιση των συμφερόντων της αμερικανικής γαλακτοβιομηχανίας

 

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της IDFA, καθώς αναμένεται πως  η παραγωγή γάλακτος στις ΗΠΑ θα συνεχίζει να αυξάνεται κατά την επόμενη δεκαετία -ενώ άλλοι ανταγωνιστές που παράγουν γαλακτοκομικά προϊόντα βλέπουν μείωση της παραγωγής τους- η κυβέρνηση των ΗΠΑ πρέπει να διασφαλίσει ότι υπάρχουν λειτουργικοί, αποτελεσματικοί δρόμοι για τις εξαγωγές γαλακτοκομικών των ΗΠΑ για την κάλυψη της αυξανόμενης παγκόσμιας ζήτησης. Κι αυτό κάνουν ασκώντας σκληρή εμπορική πολιτική όλοι οι Πρόεδροι των ΗΠΑ

«Η IDFA προτρέπει την κυβέρνηση Μπάιντεν και το Κογκρέσο να επιδιώξουν νέες συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου στις αναδυόμενες αγορές για τα αμερικανικά γαλακτοκομικά προϊόντα και να συνεχίσουν να κρατούν εμπορικούς εταίρους με τους οποίους έχουμε συμφωνήσει για τις δεσμεύσεις τους» σημειώνει ο Michael Dykes.

You might also like