Συζητήσεις Περί Προέλευσης και Ονομασίας στην Ελληνική Γαλακτοβιομηχανία

Τι είναι ελληνικό γιαούρτι, υπάρχει επάρκεια σε ελληνικό γάλα και ποιος ο ρόλος της ΕΔΟΦ;

Στο συνέδριο “Dairy Conference”, που διοργανώθηκε από την εταιρεία Boussias υπό την αιγίδα του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Γαλακτοκομικών Προϊόντων (ΣΕΒΓΑΠ), προέκυψαν έντονες αντιφάσεις και διαφωνίες μεταξύ των παρευρισκόμενων.

 

Το συνέδριο μονοπώλησαν συζητήσεις που αφορούσαν το ελληνικό γιαούρτι, τον ρόλο της ΕΔΟΦ αλλά και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο σύγχρονος κτηνοτροφικός κόσμος, ο οποίος σύμφωνα με όσα ακούστηκαν, βρίσκεται σε υψηλό και διαρκή κίνδυνο.

Ο κ. Γιώργος Βαϊόπουλος, πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Αγελαδοτρόφων και Προβατοτρόφων Δυτικής Θεσσαλίας, αναφέρθηκε στις υποθέσεις νοθείας της φέτας, που έκαναν την εμφάνιση τους το τελευταίο διάστημα, ενώ έθεσε το ερώτημα αν τελικά υπάρχει γάλα στην ελληνική αγορά και αν και εφόσον υπάρχει γιατί γίνονται ακόμα νοθείες και γιατί μειώθηκε η τιμή του γάλακτος.

Ο κ. Βαϊόπουλος σε ερώτηση που του τέθηκε για την κατάσταση που επικρατεί αυτή τη στιγμή στη Θεσσαλία και για το αν νιώθει ότι οι Θεσσαλιώτες παλεύουν μόνοι τους, έδωσε την εξής απάντηση: «Σαν συνεταιρισμός πάθαμε μια τεράστια ζημιά, που αγγίζει περίπου τα 2 εκατ. κιλά πρόβειο γάλα. Όλοι  περιμένουμε τις αποζημιώσεις και τις υποσχέσεις του Υπουργού του ΥπΑΑΤ. Δεν ζητάμε ελεημοσύνες, ζητάμε αυτά που δικαιούμαστε. Να παράγουμε πρόβειο γάλα και να μην βλέπουμε την κατάρρευση ενός προϊόντος». 

Ελληνικό γιαούρτι: ελληνική ονομασία, ξένη προέλευση

Παρά τις διαφωνίες εντός της χώρας, το ελληνικό γιαούρτι διατηρεί τη δημοτικότητά του στη διεθνή αγορά. Αυτό έχει ωθήσει πολλές εταιρείες του εξωτερικού στη δημιουργία ‘ελληνικών’ γιαουρτιών, που φέρουν την ετικέτα ‘greek style yoghurt’, θέλοντας με αυτό τον τρόπο να κερδίσουν λίγη από τη δημοτικότητα του ελληνικού αυτού προϊόντος.

Ο Δρ. Χρήστος Αποστολόπουλος, πρόεδρος του ΣΕΒΓΑΠ, συμμετείχε στο πάνελ με θέμα «Τα βήματα για την κατοχύρωση του ελληνικού γιαουρτιού, προκλήσεις και ευκαιρίες» από όπου τόνισε ότι ο όρος ‘ελληνικό γιαούρτι’ θα πρέπει να αναφέρεται στην προέλευση του προϊόντος και όχι στη σύνθεσή του.

Ανέφερε επίσης ότι το προϊόν δεν μπορεί να κατοχυρωθεί ως ΠΟΠ λόγω έλλειψης συγκεκριμένων χαρακτηριστικών και ιστορικής προέλευσης, ενώ έντονες ήταν οι ανησυχίες σχετικά με το αν πρέπει να αναζητηθεί το καθεστώς Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) για το ελληνικό γιαούρτι και αν αυτό θα πρέπει να παράγεται αποκλειστικά από ελληνικό γάλα.  Όπως υποστήριξε ο κ. Αποστολόπουλος «για να καλύψει η εγχώρια βιομηχανία το 10% της παγκόσμιας ζήτησης με ελληνικό γιαούρτι που παράγεται αποκλειστικά από ελληνικό γάλα δεν θα έφθαναν ούτε 40 Ελλάδες».

Οι κτηνοτρόφοι από την πλευρά τους έχουν διαφορετική άποψη και ζητούν να καθοριστεί ως ΠΟΠ ή ΠΓΕ και να χρησιμοποιείται αποκλειστικά ελληνικό γάλα. Ο κ. Θωμάς Μόσχος, Τεχνικός Σύμβουλος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ) και Πρεσβευτής της Ελλάδας στην Copa Cogeca, που συμμετείχε στο ίδιο πάνελ, δήλωσε χαρακτηριστικά «νιώθω ντροπή να παράγουμε Ελληνικό γιαούρτι με γάλα άλλων. Το ελληνικό γιαούρτι θα πρέπει να φτιάχνετε από ελληνικό γάλα».

Προκλήσεις στην Παραγωγή Γαλακτοκομικών Προϊόντων στα Ελληνικά Νησιά

Ο κ. Δημήτρης Καπούνης, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΑΣ) Νάξου, συμμετείχε στο συνέδριο “Dairy Conference” και στο πάνελ με θέμα «Επιπτώσεις της πληθωριστικής και ενεργειακής ακρίβειας και των φυσικών καταστροφών στην τιμή των Π.Ο.Π. ελληνικών τυριών».

Ο κ. Καπούνης αναφέρθηκε στα προβλήματα παραγωγής των ΠΟΠ τυριών της Νάξου, όπως η Γραβιέρα και το Αρσενικό, επισημαίνοντας ειδικότερα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο πρωτογενής τομέας στα νησιά. Η έλλειψη ζωοτροφών και η αύξηση του κόστους παραγωγής, καθώς και τα ιδιαίτερα προβλήματα του νησιωτικού χώρου επηρεάζουν τη γεωργική δραστηριότητα και τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του ίδιου του κτηνοτρόφου. «Το 2020 με 2021 η ένωση επεξεργαζόταν πάνω από 56 τόνους γάλα. Σήμερα η παραγωγή μας δεν ξεπερνά τους 35 τόνους γάλα. Οι κτηνοτρόφοι έχουν μειώσει το ζωικό κεφάλαιο, με αποτέλεσμα να έχει πέσει το γάλα, η ποσότητα της γραβιέρας στην αγορά έχει μειωθεί έως και 30% με αποτέλεσμα και όλες οι προσπάθειες της ένωσης για άνοιγμα στην αγορά να έχουν αρχίσει να γυρίζουν ανάποδα» δήλωσε ο κ. Καπούνης.

Οι θέσεις της Ε.Α.Σ. Νάξου, όπως διατυπώθηκαν από τον Πρόεδρος της, επικεντρώθηκαν στη σημασία της διαφύλαξης της φήμης των προϊόντων τους, ιδίως όσων βρίσκονται στην πρώτη θέση των εξαγωγών και ενισχύουν την εικόνα της χώρας στο εξωτερικό.

You might also like