Παρουσίαση του έργου Best Cheese στην Αθήνα

Τρία τυροκομεία συμμετείχαν στην εκδήλωση του ΕΛΓΟ- Δήμητρα

Το πρόγραμμα «Παραγωγή νέων τυριών – καινοτομίες στην παραγωγή και βελτίωση τυποποίησης-προώθησης- ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ – ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΣΤΟ ΤΥΡΙ– BEST CHEESE», παρουσιάστηκε από τον επιστημονικό υπεύθυνο του έργου Δρ. Γιώργο Σαμούρη, Διευθυντή Ερευνών στο Ινστιτούτο Κτηνιατρικών Ερευνών του ΕΛΓΟ- Δήμητρα. Η παρουσίαση έγινε στο παντοπωλείο Open Farm το οποίο λειτουργεί εντός των εγκαταστάσεων του Οργανισμού Κεντρικών Αγορών και Αλιείας.

 

Όπως ανέφερε στην παρουσίαση ο Δρ. Γιώργος Σαμούρης, το έργο επιχειρεί να εμπλουτίσει τις σύγχρονες μεθόδους παραγωγής γάλακτος και τυροκομικών προϊόντων, με τα στοιχεία εκείνα που προσδίδουν τα τοπικά οργανοληπτικά χαρακτηριστικά στα προϊόντα, διατηρώντας την ιδιαιτερότητά τους και την τοπική τους ταυτότητα και διασφαλίζοντας υψηλή προστιθέμενη αξία.

Ο Δρ. Γιώργος Σαμούρης, Διευθυντής Ερευνών στο Ινστιτούτο Κτηνιατρικών Ερευνών του ΕΛΓΟ- Δήμητρα

 

Η πρόταση επικεντρώνεται στη στήριξη του ζωικού κεφαλαίου, χωρίς το οποίο δεν μπορεί να υπάρξει τυροκομία, με την εκπόνηση σχεδίου διαχείρισης των κτηνοτροφικών μονάδων και τη συστηματοποίηση της παραγωγικής διαδικασίας των τυροκομικών προϊόντων, αξιοποιώντας του αυτόχθονους μικροοργανισμούς που συμβάλλουν στην ανάπτυξη της γεύσης και του αρώματος των τυριών από διαφορετικές γεωγραφικά περιοχές: α) τρία νησιά των Κυκλάδων (Πάρος, Νάξος, Ίος) και β) την ευρύτερη περιοχή της Λαμίας  στη Στερεά Ελλάδα.

Το έργο συμβάλλει στην αποτύπωση της ημιεκτατικής κτηνοτροφίας στα μικρά νησιά του Αιγαίου και για πρώτη φορά στην ανάπτυξη συστήματος διαχείρισης των κτηνοτροφικών μονάδων στα μικρά αυτά νησιά, με πιλοτική εφαρμογή στο νησί της Ίου.

Η Λουκία Αικατερινιάδου, παλαιότερα Διευθύντρια Έρευνας στο Ινστιτούτο Κτηνιατρικών Ερευνών ανάμεσα στον Γιώργο Παλησίδη (αριστερά) και τον Γιώργο Σαμούρη του ΕΛΓΟ- Δήμητρα

 

Συμβάλει επίσης στην ποιοτική και ποσοτική αναβάθμιση του παραγόμενου γάλακτος και στην παραγωγή νέων τυριών στα τέσσερα τυροκομεία που συμμετέχουν στο έργο, όπως και στη βελτίωση της ποιότητας των παραγόμενων τοπικών τυριών. Η αποτύπωση των συνθηκών ημιεκτατικής κτηνοτροφίας στα μικρά νησιά του Αιγαίου, η ανάπτυξη συστήματος διαχείρισης των κτηνοτροφικών μονάδων και η πιλοτική εφαρμογή στο νησί της Ίου γίνεται για πρώτη φορά.

Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του έργου, οι συμμετέχοντας είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν και να βαθμονομήσουν τυριά από τρία τυροκομεία που συμμετέχουν στο πρόγραμμα «Παραγωγή νέων τυριών – καινοτομίες στην παραγωγή και βελτίωση τυποποίησης-προώθησης- ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ – ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΣΤΟ ΤΥΡΙ– BEST CHEESE», και να ανταλλάξουν απόψεις για τη σύγχρονη ελληνική τυροκομία. Είχαν επίσης τη δυνατότητα να συνομιλήσουν με εκπροσώπους των τριών τυροκομείων που παρουσίασαν τα προϊόντα τους.

Ο τυροκόμος Μάρκος Κορτιάνος από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Πάρου

 

Τα τυριά που προσφέρθηκαν για  τη γευσιγνωσία παρουσίασαν οι Έλενα Ζακχαίου από το Τυροκομείο Νιώτικο, ο Μάρκος Κορτιάνος από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Πάρου και ο Γιώργος Σέργης από την ΕΑΣ Νάξου. Το Τυροκομείο Ίου Νιώτικο παρουσίασε το νέο προϊόν, το τυρί Σκάρκος από αγελαδινό γάλα και 4 πιπέρια, το οποίο διατίθεται στο εμπόριο ύστερα από ωρίμανση τεσσάρων μηνών.

Η Λουκία Αικατερινιάδου, παλαιότερα Διευθύντρια Έρευνας στο Ινστιτούτο Κτηνιατρικών Ερευνών, παρουσίασε το ζήτημα της προστασίας των τοπικών φυλών ενώ ο Γιώργος Παλησίδης της εταιρείας Geogastronomy είχε την ευθύνη της διοργάνωσης της παρουσίασης του προγράμματος Best Cheese.

You might also like