Οι κτηνοτρόφοι της Αττικής ζητούν ισονομία
Αναποτελεσματικότητα των δομών και των επιλογών της πολιτείας στην προστασία του παραγωγικού ιστού της χώρας και ιδιαίτερα στον κτηνοτροφικό κλάδο και μάλιστα στην Αττική, καταλογίζουν τα μέλη του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Αττικής «Άγιος Γεώργιος». Καταγγέλλουν μάλιστα την ανεξέλεγκτη γραφειοκρατία που αντιμετωπίζουν καθημερινά.
Ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Αττικής τα έχει με την απαράδεκτη -κατά τη γνώμη του- κατάσταση που επικρατεί στη διαδικασία αδειοδότησης των σταβλικών εγκαταστάσεων των κτηνοτρόφων της Αττικής. Μάλιστα σε πρόσφατη ανακοίνωσή τους κάνουν λόγο για ουσιαστική «δίωξή τους από τις πατρογονικές εστίες τους και αποβολή τους από το χώρο που επί αιώνες ζουν και εργάζονται».
Οι κτηνοτρόφοι ζήτησαν και πέτυχαν παράταση της εφαρμογής του νόμου 4351/2015 (έληξε το Σεπτέμβριο του 2016), προκειμένου να μπορέσουν να εξασφαλίσουν την απαραίτητη νομιμοποίηση. Πριν λίγες ημέρες πραγματοποίησαν το ετήσιο συνέδριό τους, στο οποίο παραβρέθηκε και χαιρέτησε ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιάννης Τσιρώνης, χωρίς όμως ο ίδιος να δεσμευτεί σε κάτι από αυτά που αιτούνται οι κτηνοτρόφοι.
Σε πρόσφατη ανακοίνωσή τους, οι κτηνοτρόφοι που συσπειρώνονται γύρω από τον Σύλλογο παρατηρούν ότι «Έγινε απολύτως κατανοητό ότι ένας νόμος που εκδόθηκε το 2012 για να τακτοποιήσει τις πατροπαράδοτες κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις 145.000 περίπου κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων πανελληνίως και ‘πέτυχε’ να αδειοδοτήσει μέχρι σήμερα μόνο μερικές εκατοντάδες στάβλους -γύρω στις 620- μάλλον έχει τα χαρακτηριστικά του ‘ακατάλληλου’ νομοθετήματος». Ειδικότερα στην Ανατολική Αττική, όπως επισημαίνουν, από τους 170 φακέλους που υπεβλήθησαν στην Περιφέρεια Αττικής από τα μέλη του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Αττικής, η Περιφέρεια ‘κατόρθωσε’ να χορηγήσει μόνο 28 άδειες σταβλισμού. Καταγγέλουν μάλιστα τις διοικητικές υπηρεσίες οι οποίες, στην πράξη, επιχειρούν ‘ακύρωση’ του ίδιου του νόμου.
Ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Αττικής εκθέτει μάλιστα το πρόβλημα που παρουσιάσθηκε σε μέλος του (Ν. Βαζαίος) κατά την προσπάθεια εφαρμογής του νόμου 4056/2012, όπου χωρίς να λαμβάνουν υπόψη οι φορείς της διοίκησης τον μεταγενέστερο νόμο 4351/2015, αξιώνουν σήμερα, να απομακρυνθεί στάβλος, από το χώρο που υφίστατο και λειτουργεί.
Λανθασμένες εκτιμήσεις
Σύμφωνα με τους κτηνοτρόφους, τα φαινόμενα αυτά προκύπτουν από λανθασμένες εκτιμήσεις δομών της Περιφέρειας ή/και των Δήμων, κυρίως διότι η δημόσια διοίκηση δεν κατόρθωσε να εκδώσει την απαραίτητη ερμηνευτική εγκύκλιο εφαρμογής του νόμου 4351/2015, πολλούς μήνες μετά την ψήφισή του από την Βουλή των Ελλήνων, «αφήνοντας τους κτηνοτρόφους της Αττικής οι οποίοι βρίσκονται και λειτουργούν στον ίδιο τόπο πέντε γενιές (πχ. Π. Μπαγλατζής) να υπόκεινται σε περίεργες απαξιωτικές διαδικασίες με μοναδικό μέχρι σήμερα αποτέλεσμα την καταστροφή του παραγωγικού κτηνοτροφικού ιστού».
Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά τον κύκλο επαφών των μελών του Συλλόγου με δημόσιους φορείς, βουλευτές και αξιωματούχους του Υπουργείου Ανάπτυξης, « οι κτηνοτρόφοι της Αττικής και γενικότερα οι αγρότες της Αττικής, υφίστανται πρωτοφανή πίεση, που αγγίζει τα όρια της βάναυσης προσβολής του τρόπου ζωής τους και της αποβολής της πραγματικής παραγωγής πλούτου, υπέρ μιας διεστραμμένης άποψης ότι η οικοδομή αποτελεί μια βιώσιμη ανάπτυξη. Οι μέχρι σήμερα σχεδιασμοί τοπικής τουριστικής ανάπτυξης της Αττικής δεν ενσωμάτωσαν επαρκώς και σαφώς την ελληνική ανάγκη να συνδυάζονται απόλυτα με την ισόρροπη πρωτογενή παραγωγή».
Ο Σύλλογος «Άγιος Γεώργιος»
Ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Αττικής «Άγιος Γεώργιος» ιδρύθηκε το 2013 και πέτυχε να γίνει σημείο αναφοράς του πιο δημιουργικού κομματιού των ενδιαφερομένων για την ισόρροπη Τοπική Ανάπτυξη της υπαίθρου της Αττικής, εστιάζοντας στο σημαντικό ρόλο του πρωτογενούς τομέα και ειδικότερα της παραγωγικής κτηνοτροφίας, καθώς και στην ανάγκη συνέργειας όλων των μελών και δομών της κοινωνίας.
Στη φωτογραφία, ο Γιάννης Κοντογιάννης, πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Αττικής «Άγιος Γεώργιος», στην Dairy Expo 2016. Στο συνέδριο κατήγγειλε τη μεροληπτική σε βάρος των κτηνοτρόφων πολιτική ορισμένων δημόσιων υπηρεσιών στην Ανατολική Αττική. Φωτογραφία: Θανάσης Αντωνίου