Θεσσαλία: ‘Αγριεύουν’ οι κτηνοτρόφοι

Ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Κτηνοτρόφων και Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας

Σε ανακοίνωσή της η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα χθες, η  Ομοσπονδία Κτηνοτρόφων και Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας «εκφράζει την οργή και την αγανάκτησή της για την πρωτοφανή στασιμότητα, τις καθυστερήσεις και την αδράνεια που επιδεικνύουν το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και οι αρμόδιες υπηρεσίες».

 

Στην ανακοίνωσή τους οι Θεσσαλοί κτηνοτρόφοι αναφέρονται στην ευλογιά των αιγοπροβάτων η οποία εξακολουθεί να αποτελεί τεράστια απειλή για την ελληνική κτηνοτροφία, αλλά και στον αφθώδη πυρετό στη Λέσβο ο οποίος προσθέτει έναν ακόμη σοβαρό κίνδυνο.

Όπως καταγγέλλουν οι κτηνοτρόφοι, «Η Ομοσπονδία έχει καταθέσει επανειλημμένα συγκεκριμένες προτάσεις για την αντιμετώπιση των ζωονόσων. Προτάσεις που δεν έγιναν χθες, αλλά έχουν κατατεθεί εδώ και καιρό. Κι όμως, η πολιτική ηγεσία επιμένει να μην τις αξιοποιεί».

Το μείζον ζήτημα που φαίνεται πως απασχολεί αυτό το διάστημα του Θεσσαλούς κτηνοτρόφους είναι η ανασύσταση των κοπαδιών, απάντηση στο γεγονός ότι  χιλιάδες κτηνοτρόφοι έχασαν το ζωικό τους κεφάλαιο και μαζί με αυτό το εισόδημα, την περιουσία και την παραγωγική τους δυνατότητα.

«Η ανασύσταση των κοπαδιών θα έπρεπε ήδη να βρίσκεται σε πλήρη εφαρμογή» υποστηρίζουν, «Αντί γι’ αυτό, παραμένει στο ‘θα’ και στο ‘περιμένουμε’» αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους.

Οι κτηνοτρόφοι επικεντρώνουν την κριτική τους στο ότι  ο Πρωθυπουργός δεσμεύτηκε εδώ και μήνες για ενίσχυση των κτηνοτρόφων για τις ζωοτροφές του 2026, δέσμευση που παραμένει ανεκπλήρωτη.

Οι κτηνοτρόφοι ανησυχούν για τις πληρωμές και πολύ φοβούνται ότι  οδηγούνται προς τα Χριστούγεννα και σημειώνουν ότι «οι κτηνοτρόφοι κινδυνεύουν να χάσουν δικαιώματα και ενισχύσεις όχι επειδή έφταιξαν οι ίδιοι, αλλά επειδή το σύστημα και οι αρμόδιες υπηρεσίες αδυνατούν να κάνουν τα αυτονόητα».

Τα αιτήματα των κτηνοτρόφων

Την ανακοίνωση συνοδεύει ένας μικρός κατάλογος αιτημάτων.

  • Άμεση και αποτελεσματική αντιμετώπιση των ζωονόσων.
  • Άμεση έναρξη και υλοποίηση της ανασύστασης των κοπαδιών.
  • Υλοποίηση της κυβερνητικής δέσμευσης για την ενίσχυση των ζωοτροφών του 2026.
  • Άμεση επίλυση των προβλημάτων του ΟΣΔΕ 2026.
  • Καμία απώλεια δικαιωμάτων και ενισχύσεων εξαιτίας τεχνικών ή διοικητικών προβλημάτων.
  • Σαφές χρονοδιάγραμμα και υπεύθυνες απαντήσεις από το Υπουργείο.
You might also like