Πού πάνε οι διεθνείς τιμές γάλακτος;

Συνεχίζεται η πτώση εδώ και μια διετία...

Σε διεθνές επίπεδο εδώ και τουλάχιστον μια διετία καταγράφεται πτώση των τιμών παραγωγού γάλακτος, σε σημείο τέτοιο ώστε να βρίσκονται σημαντικά χαμηλότερα από το κόστος της παραγωγής για ουκ ολίγους γαλακτοπαραγωγούς.

Το γεγονός αυτό έχει θέσει την εν λόγω βιομηχανία υπό σοβαρή πίεση, με τους ίδιους τους παραγωγούς να αναρωτιούνται τι επιφυλάσσει το μέλλον για τις επιχειρήσεις τους. Ορισμένοι δε, κάνουν ένα βήμα παραπάνω και ρωτούν πότε (και εάν) θα υπάρξει παγκόσμια ανάκαμψη των τιμών του γάλακτος.

Παράγοντες-εμπόδια 

Δίχως αμφιβολία, η ανάκαμψη των τιμών του γάλακτος σε παγκόσμιο επίπεδο αναμένεται να είναι αργή. Κάτι, που οφείλεται σε μια σειρά από αιτίες και λόγους και στους οποίους συμπεριλαμβάνονται η τάση της διαρκώς αυξανόμενης παραγωγής γάλακτος, η έντονα ασταθής Κινεζική οικονομία που επηρεάζει σε δραστικό βαθμό την εκεί ζήτηση για εισαγόμενα γαλακτοκομικά προϊόντα, το συνεχιζόμενο αποκλεισμό από την πλευρά της Ρωσίας, καθώς επίσης οι μακροοικονομικές πιέσεις που εκφράζονται με τη μορφή της διαρκούς αυξομείωσης στις ισοτιμίες ανταλλαγής των νομισμάτων και στις ιδιαίτερα χαμηλές τιμές του μη-διυλισμένου πετρελαίου (μαζούτ).

Επιπροσθέτως, τα υψηλά επίπεδα του στοκ των γαλακτοκομικών που διατηρούνται αποθηκευμένα, αλλά και τυχόν χρονική παράταση κάποιας από τις εν λόγω αιτίες θα μπορούσε να λειτουργήσει ως ανάχωμα και εμπόδιο στην έλευση της ανάκαμψης.

(Αρνητικός) σύμμαχος ο καιρός… 

Τελευταία, στελέχη της διεθνούς αγοράς δείχνουν ανήσυχοι για τις συνεχώς αυξανόμενες ποσότητες γάλακτος και δεν είναι υπερβολή να πούμε πως… εναποθέτουν τις ελπίδες τους στην εμφάνιση έντονα δυσμενών καιρικών φαινομένων, όπως λ.χ. αυτό του Ελ Νίνιο. Βέβαια, όπως εξελίσσεται μέχρι στιγμής ο χειμώνας σε παγκόσμιο επίπεδο, με την μια χώρα μετά την άλλη να σημειώνουν θερμοκρασίες που κινούνται σε επίπεδα-ρεκόρ στο υψηλό τους σημείο, οι ενδιαφερόμενοι μάλλον θα πρέπει να κρατούν μικρό καλάθι…

Γεγονός, που ευνόησε την (εκτός εποχής) ανάπτυξη του γρασιδιού και της εν γένει τροφής για τις αγελάδες, τα αρνιά και τα κατσίκια, με αποτέλεσμα να συνεχιστεί αμείωτη η ροή γάλακτος από τα ίδια τα ζώα, τα οποία ελέω των καλών καιρικών συνθηκών συνεχίζουν να παραμένουν στο ύπαιθρο για μεγαλύτερα -των αναμενόμενων- χρονικών διαστημάτων.

Στελέχη της αγοράς θεωρούν πως προκειμένου να υπάρξει μια σταθερή όσο και διατηρήσιμη ανάκαμψη στις τιμές του γάλακτος, οι αγορές θα πρέπει να επιστρέψουν στην ταχύτερη κατά το δυνατόν αποκατάσταση της ισορροπίας. Με άλλα λόγια, η ζήτηση θα πρέπει οπωσδήποτε να ταιριάζει με την προσφορά. Αυτό, σε συνδυασμό με την διατήρηση των τιμών που έχουν ανακάμψει σε επίπεδα τέτοια ώστε να εξασφαλίζουν πραγματικά περιθώρια κέρδους για τους εμπόρους και διανομείς, οι οποίοι με τη σειρά τους θα επιτρέψουν ένα ποσοστό του κέρδους να φτάσει και στους ίδιους τους  παραγωγούς.

Τα υψηλά επίπεδα του στοκ των γαλακτοκομικών που διατηρούνται αποθηκευμένα, λειτουργούν ως ανάχωμα και εμπόδιο στην έλευση της ανάκαμψης των τιμών γάλακτος διεθνώς.

 

Ζητείται στρατηγική

Περισσότερο από ποτέ κρίνεται αναγκαίο η βιομηχανία να επαναπροσδιορίσει την επιχειρηματική της στρατηγική προκειμένου να αναζητήσουν τρόπους, δράσεις και πολιτικές με τις οποίες θα μπορέσει να αποτελέσει μια ολοκληρωμένη αγορά αντί να κινείται με βάση αποκλειστικά την παραγωγή. Επίσης, απαιτείται η εστίαση στην αξία και στα περιθώρια κέρδους αντί για τον όγκο.

Πρόκειται για ένα πολύ δύσκολο εγχείρημα, το οποίο ωστόσο όσο νωρίτερα λάβει χώρα, τόσο το καλύτερο για την ίδια την αγορά και τους άμεσα εμπλεκόμενους με αυτήν.

Με βάση εκτιμήσεις παραγόντων της διεθνούς γαλακτοκομικής αγορά, το 2016 αναμένεται να αποτελέσει μια ιδιαίτερα δύσκολη χρονιά για τους τοπικούς παραγωγούς και τους γαλακτοκόμους, ενώ θεωρείται περίπου ως βέβαιο πως θα υπάρξει ισχυρή πίεση προς τα κάτω σε επίπεδο τιμής και δη στο πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους. Κι αυτό, καθώς ο κλάδος θα προσεγγίσει τα κορυφαία σημεία της εποχικής παραγωγής γάλακτος.

Υπό αυτό το πρίσμα, μια σειρά από οργανωμένες εκφάνσεις γαλακτοπαραγωγών σε διεθνές επίπεδο (λ.χ. στην Αγγλία, την Ιρλανδία, τη Νέα Ζηλανδία κ.ά.) προσανατολίζονται σε μια σειρά από ενέργειες προκειμένου να υπερπηδήσουν κατά το δυνατόν πιο σύντομα και με τον πλέον αποτελεσματικό τρόπο για τα μέλη τους την διαμορφούμενη κατάσταση.

Τι περιλαμβάνουν αυτές; Την ενίσχυση των προσπαθειών lobbying σε διεθνές επίπεδο, την εξέταση διαδικασιών και ενεργειών που θα οδηγήσουν στην κατάρτιση μιας περισσότερο δίκαιης όσοι και “ευφυούς” αλυσίδας εφοδιασμού τροφίμων με την προσθήκη αξίας αντί για ποσότητα, την ανάπτυξη νέων αγορών προς εξαγωγή των προϊόντων, την βελτίωση των δημόσιων συμβάσεων των τοπικών προϊόντων διατροφής, τη λήψη μέτρων που θα βοηθήσουν την βιομηχανία του γάλακτος να διαχειριστεί καλύτερα τα φαινόμενα της έντονης μεταβλητότητας της ίδιας της αγοράς, την αναζήτηση εναλλακτικών πηγών χρηματοδότησης εκ μέρους αντίστοιχων θεσμών, όπως λ.χ. της Ευρωπαϊκής Επενδυτικής Τράπεζας κ.ο.κ.Π.Μ.

Δημοσιεύτηκε στο 2ο τεύχος του Dairy News, Ιανουάριος- Μάρτιος 2016.

You might also like