Με αργά βήματα η ‘ανόρθωση’ της αγοράς γάλακτος

IFCN: Οι 20 μεγαλύτεροι του γαλακτοκομικού κλάδου το 2015.

Με τις παγκόσμιες τιμές γάλακτος να παραμένουν σε ανησυχητικά χαμηλά επίπεδα, τα διάφορα γαλακτοκομικά think tanks σκιαγραφούν τις μελλοντικές προοπτικές της αγοράς και ακτινογραφούν τους μεγάλους του κλάδου για να εξάγουν χρήσιμα και χρηστικά συμπεράσματα. Οι μεγάλοι εδραιώνουν τη θέση τους, η αγορά όμως δεν έχει βρει ακόμα το βηματισμό της.

 

Ο γερμανικός επιχειρηματικός φορέας IFCN- Dairy Research Network, δημοσίευσε την  «Top 20 Milk Processor List», την παγκόσμια κατάταξη με τους μεγαλύτερους διαχειριστές γάλακτος κατά τη διάρκεια του 2015. Σύμφωνα με τη σχετική λίστα, οι εταιρείες που αντιπροσωπεύονται διαχειρίζονται σε ετήσια βάση περίπου 200 εκατ. τόνους πρώτης ύλης και παράγουν το ένα τέταρτο που διακινούμενου γάλακτος παγκοσμίως.

Ισχύς εν τη ενώσει

Πέρα από την πανίσχυρη αμερικανική εταιρεία  Farmers of America, η οποία αποτελεί το μεγαλύτερο επεξεργαστή γάλακτος στον κόσμο, το ενδιαφέρον της συγκεκριμένης λίστας εντοπίζεται στην ενισχυμένη παρουσία των εταιρειών  Müller  (Αγγλία) και Arla, η διεθνή συνεργασία των οποίων φαίνεται πως έχει ενισχύσει τις θέσεις τους στην παγκόσμια κατάταξη.

Αξιοσημείωτη εξέλιξη είναι επίσης η εξαγορά της ολλανδικής εταιρείας DOC Kaas από την γερμανική DMK η οποία ως εκ τούτου ενίσχυσε τη θέση της. Νέες είσοδοι στη συγκεκριμένη λίστα είναι οι εταιρείες  Agropur (Καναδάς) και Schreiber Foods (ΗΠΑ), οι οποίες δραστηριοποιούνται αμφότερες στην αγορά της Βόρειας Αμερικής.

Άλλο σημαντικό στοιχείο του σχετικού πίνακα είναι ότι οι εταιρείες από την Ασία και πιο συγκεκριμένα η Amul από την India  και οι κινεζικές Yili και Mengniu, μαζεύουν συνολικά σχεδόν 10 εκατ. τόνους γάλα το χρόνο, αντιπροσωπεύοντας ήδη σχεδόν το 10% της συγκεκριμένης κατάταξης.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει επίσης το γεγονός ότι η μεγαλύτερη προστιθέμενη αξία για την επεξεργασία γάλακτος επιτυγχάνεται στην Ευρώπη όπου οι εταιρείες Nestle και Danone, πετυχαίνουν την καλύτερη δυνατή οικονομική εκμετάλλευση του παραγόμενου προϊόντος.

Περί τιμών

Όπως είναι φυσικό εκείνο που απασχολεί τη διεθνή κοινότητα δεν είναι τόσο η ποσότητα του παραγόμενου γάλακτος όσο οι τιμές και η προσπάθεια που γίνεται για να έρθουν και πάλι – μετά την περυσινή κατάρρευσή τους-στα γνωστά, ανεκτά για τη βιομηχανία επίπεδα.

Κατά τη διάρκεια της πρόσφατης IFCN Dairy Conference, όπου ανακοινώθηκε η σχετική λίστα με τις 20 μεγαλύτερες εταιρείες του κλάδου της επεξεργασίας γάλακτος,  οι τιμές του γάλακτος ήταν το πρώτο θέμα στα διάφορα πάνελ, καθώς διαπιστώθηκε ότι οι  εθνικές τιμές του γάλακτος στις περιφερειακές χώρες ακολουθούν την τιμή της παγκόσμιας αγοράς· μια από τις χώρες αυτές είναι και η Ελλάδα η οποία βιώνει κι αυτή την πτώση των τιμών.

Όπως είναι αναμενόμενο, στο πλαίσιο της παγκοσμιοποιημένης οικονομίας, η πτώση της  τοπικής (εθνικής) τιμής του γάλακτος γίνεται πιο γρήγορα σε ανοικτές αγορές σε σχέση με τις ρυθμιζόμενες αγορές. «Εδώ και πάνω από 14 μήνες, ο κόσμος αντιμετωπίζει μια γαλακτοκομική οικονομική κρίση, όταν τα κόστη της παραγωγής έχουν αυξηθεί κατά περίπου 10%. Αυτό προέκυψε, μεταξύ άλλων, από την κρίση των γαλακτοκομικών προϊόντων το 2012 και την έκρηξη των τιμών των γαλακτοκομικών προϊόντων την περίοδο 2013/2014» σχολίασε ο Torsten Hemme, διευθύνων σύμβουλος του IFCN, όταν ρωτήθηκε για το πώς οδηγήθηκε η παγκόσμια αγορά στην κρίση.

O Torsten Hemme, διευθύνων σύμβουλος του IFCN.

 

Τώρα ο αγροτικός κόσμος είναι πλέον πολύ προσεκτικός στη ρύθμιση της ροής μετρητών και  τον περιορισμό του αποθέματος πχ. των ζωοτροφών. Πολύ συχνά εργασίες συντήρησης και επενδύσεις αναβάλλονται για να αμβλυνθούν οι αρνητικές επιδόσεις που έχουν οι  γεωργικές εκμεταλλεύσεις. «Τα αγροκτήματα είναι  μικρές επιχειρήσεις. Μόλις τώρα αρχίζουν να  ψάχνουν για εργαλεία διαχείρισης κινδύνων και διαφοροποίησης του ρίσκου.  Πρέπει να ακολουθήσουμε και να στηρίξουμε αυτή την προσπάθειά τους» δήλωσε ο Anders Fagerberg, πρόεδρος του IFCN στο περιθώριο του ίδιου συνεδρίου.

Στο συνέδριο 70 ειδικοί του γάλακτος από περίπου 40 χώρες, κλήθηκαν να απαντήσουν  στο ερώτημα για την πορεία της αγοράς μέσα στο 2016 και με βάση τις επιμέρους απόψεις τους, το συνέδριο κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η αγορά θα εμφανίσει αύξηση της τάξης του 1,6% κατά πολύ χαμηλότερη όμως των δύο προηγούμενων ετών.

Σύμφωνα με τον Torsten Hemme, η τιμή του γάλακτος βρίσκεται στα χέρια των μεγαλομετόχων των μεγάλων διεθνών επιχειρήσεων και θα αυξηθεί αν κι εφόσον αυτοί αποφασίσουν ότι η περίοδος των συγχωνεύσεων/ εξαγορών έχει κλείσει τον κύκλο της.

Δείτε την κατάταξη του 2015: Top 20- Dairy Industry, 2015

Δημοσιεύτηκε στο 3ο τεύχος του Dairy News, Ιούνιος 2016.

You might also like