Ποιοι συμμετέχουν στην Ομάδα Εργασίας για το Ελληνικό Γιαούρτι

ΣΕΒΓΑΠ, ΣΕΚ, ΠΕΚ, ΟΕΖΕ, Γεωπονικό κ.ά. μέλη της νεοσύστατης Ομάδας Εργασίας.

Ορισμένοι από τους σημαντικότερους παράγοντες της ελληνικής γαλακτοκομικής αγοράς συμμετέχουν στην Ομάδα Εργασίας για το Ελληνικό Γιαούρτι, την οποία σύστησε σήμερα το ΥπΑΑΤ και η οποία θα προσπαθήσει αφενός να βγάλει τη χώρα από τη δύσκολη θέση που έχει περιέλθει διεθνώς και, αφετέρου, να πετύχει την αναγνώριση του σημαντικού αυτού προϊόντος που αφέθηκε στην τύχη του επί δεκαετίες.

 

Η Ομάδα συστάθηκε σε μια εποχή που οι πιέσεις σε βάρος του ελληνικού γιαουρτιού εντείνονται διεθνώς, με ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Τσεχία, να νομοθετούν στο εσωτερικό τους απροκάλυπτα την παραβίαση του διεθνούς δικαίου και να απαιτούν στη συνέχεια το ‘δίκαιο’ αυτό να αποκτήσει και ευρωπαϊκή ανοχή αν όχι νομιμοποίηση. Την ίδια ώρα, η ελληνική πολιτεία περιορίζεται σε απλές συστάσεις προς τους παραβάτες.

Πέρα από τους υπηρεσιακούς παράγοντες και τα διοικητικά στελέχη του ΥπΑΑΤ που συμμετέχουν στη συγκεκριμένη Ομάδα Εργασίας, μέλη της είναι επίσης:

Ο  Θεοφάνης Γεωργόπουλος, Καθηγητής Εφαρµογών του Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύµατος Θεσσαλίας, που υπηρετεί µε απόσπαση στο γραφείο του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίµων, ως τακτικό µέλος, χωρίς αναπληρωτή.

Ο Θεοφύλακτος Μασούρας, Αναπληρωτής Καθηγητής  του Εργαστηρίου Γαλακτοκοµίας, του Τµήµατος Επιστήµης Τροφίµων και ∆ιατροφής του Ανθρώπου, της Σχολής Τροφίµων Βιοτεχνολογίας και Ανάπτυξης του Γεωπονικού Πανεπιστηµίου Αθηνών, ως τακτικό µέλος, µε αναπληρώτρια αυτού την Αικατερίνη Μοσχοπούλου, Λέκτορα στο ίδιο Εργαστήριο και Πανεπιστήµιο.

Ο Παναγιώτης Πεβερέτος, Πρόεδρος του Συνδέσµου Ελληνικής Κτηνοτροφίας, ως τακτικό µέλος, µε αναπληρωτή αυτού τον ∆ηµήτριο Μπουρίκα, εκπρόσωπο του ίδιου Συνδέσµου.

Ο Παναγιώτης Πεβερέτος, Πρόεδρος του Συνδέσµου Ελληνικής Κτηνοτροφίας. Ασκεί συχνά σκληρή κριτική προς τις ελληνικές κυβερνήσεις για την ολιγωρία τους στην υπεράσπιση του ελληνικού γιαουρτιού στις διεθνείς αγορές.

 

Ο Απόστολος Ρίζος, σύµβουλος του Συλλόγου Τυροπαραγωγών Θεσσαλίας, ως τακτικό µέλος, µε αναπληρωτή αυτού τον Νικόλαο Τάχα, Πρόεδρο του ίδιου Συλλόγου.

Ο Ιωάννης Μπαλατσούρας, εκπρόσωπο της Οµοσπονδίας Επαγγελµατοβιοτεχνών Ζαχαροπλαστών Ελλάδος (Ο.Ε.Ζ.Ε.), ως τακτικό µέλος, µε αναπληρωτή αυτού τον Γεώργιο Πελεκάνο, σύµβουλο στο ∆ιοικητικό Συµβούλιο της ίδιας Οµοσπονδίας.

Ο Γεράσιµος Λιόλης, εκπρόσωπος της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων, ως τακτικό µέλος, µε αναπληρωτή αυτού τον Κωνσταντίνο Θεοδωρόπουλο, εκπρόσωπο της ίδιας Ένωσης.

Και τέλος ο Χρήστος Αποστολόπουλος, Πρόεδρος του ∆ιοικητικού Συµβουλίου του Συνδέσµου Ελληνικών Βιοµηχανιών Γαλακτοκοµικών Προϊόντων, ως τακτικό µέλος, µε αναπληρωτή αυτού τον Ιωάννη Βιτάλη, µέλος του ∆ιοικητικού Συµβουλίου του ίδιου Συνδέσµου.

Ο πρόεδρος του ΣΕΒΓΑΠ Χρήστος Αποστολόπουλος (στο μέσο), σε πρόσφατη παρέμβασή του σε αγροτικό συνέδριο στην Αθήνα. Ο εκπρόσωπος του μεταποιητικού/ βιομηχανικού κλάδου ασκεί εδώ και χρόνια έντονη κριτική στις ελληνικές κυβερνήσεις για την εγκατάλειψη της υπόθεσης ‘Ελληνικό Γιαούρτι”.

 

Στην αρχική φωτογραφία ο καθηγητής Θεοφύλακτος Μασούρας, στο γραφείο του στο Γεωπονκό Πανεπιστήμιο. Φωτο: Θανάσης Αντωνίου.

You might also like