Μικρές ελλείψεις βουτύρου στη Γαλλία, καθώς οι τιμές σκαρφαλώνουν

Προειδοποιήσεις από την Arla για το χειμώνα που έρχεται.

Έλλειψη σε βούτυρο παρατηρείται τους τελευταίους μήνες στη Γαλλία, μια χώρα στην οποία η κατανάλωση του συγκεκριμένου γαλακτοκομικού προϊόντος είναι ιδιαίτερα υψηλή, κυρίως λόγω της χρήσης του στη μαζική εστίαση και τη βιοτεχνική ζαχαροπλαστική.

 

Σύμφωνα με επιχειρηματικές πηγές από τη Γαλλία, η  έλλειψη είναι αποτέλεσμα της πτώσης της παραγωγής γάλακτος το πρώτο πεντάμηνο του 2017 και της αυξανόμενης ζήτησης βουτύρου παγκοσμίως. Η πτώση της παραγωγής συνδέεται επίσης τόσο με τη γενικότερη οικονομική κατάσταση που επικρατεί στην Ευρώπη, όσο και με το θερμό φετινό καλοκαίρι που έζησε η ήπειρος.

Αποτέλεσμα της κατάστασης αυτής είναι η αύξηση των τιμών τόσο στη χονδρική όσο και στη λιανική αγορά του βουτύρου. Δυσαρεστημένοι νιώθουν και οι παραγωγοί στο χώρο της βιοτεχνικής αρτοποιίας- ζαχαροπλαστικής που χρησιμοποιούν κατά κόρον φρέσκο βούτυρο και οι καταναλωτές που βλέπουν τις τιμές του προϊόντος στα σουπερμάρκετ ‘τσιμπημένες’.

Ειδικά στην αρτοποιία- ζαχαροπλαστική και ειδικότερα στην παραγωγή κρουασάν, όπου το βούτυρο είναι σχεδόν το ένα τέταρτο του κόστους, το πρόβλημα είναι έντονο καθώς το βούτυρο σκαρφάλωσε στα 6 ευρώ το κιλό.

Αν και κάθε χρόνο αυτό το διάστημα υπάρχει μια σχετική ‘γκρίνια’ για τις τιμές, καθώς οι παραγωγοί στην αρτοποιία- ζαχαροπλαστική αγοράζουν πρώτες ύλες για την περίοδο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, φέτος η κατάσταση κρίνεται σοβαρή και τα ειδησεογραφικά πρακτορεία, όπως το Reuters, αντιμετωπίζουν το ζήτημα ως ένα κορυφαίο οικονομικό πρόβλημα στην ευρωπαϊκή γαλακτοβιομηχανία.

Οι ευρωπαϊκές γαλακτοβιομηχανίες και οι βιομηχανίες τροφίμων προειδοποιούν για την έλλειψη, με τη συνεταιριστική  Arla Foods της Δανίας να έχει διαμηνύσει, ήδη από τον περασμένο Αύγουστο, ότι η ήπειρος ενδέχεται να αντιμετωπίσει ελλείψεις μέχρι το τέλος του έτους.

Μάλιστα σε ορισμένα γαλλικά σουπερμάρκετ, υπάρχει έλλειψη σε ορισμένες μάρκες που δεν τροφοδοτούν την αγορά με τους συνήθεις ρυθμούς. Την ίδια ώρα, οι Γάλλοι γαλακτοπαραγωγοί, από τους πλέον ‘μαχητικούς’ σε ολόκληρη την Ευρώπη, διαμαρτύρονται ότι δεν αποκομίζουν οφέλη από την άνοδο των τιμών του βουτύρου στις αγορές.

You might also like