‘Πετάει’ ο Αγροτικός Γαλακτοκομικός Συνεταιρισμός Καλαβρύτων

Τζίρος 26 εκατ. ευρώ, κέρδη 2,3 εκατ. ευρώ και σχέδια επενδύσεων.

Πραγματοποιήθηκε πρόσφατα η ετήσια γενική συνέλευση του Αγροτικού Γαλακτοκομικού Συνεταιρισμού Καλαβρύτων, στην οποία επιβεβαιώθηκε η  σταθερά θετική οικονομική πορεία του Συνεταιρισμού Καλαβρύτων, η διαχρονική ποιότητα των προϊόντων του, η στήριξη εκατοντάδων παραγωγών, η απασχόληση δεκάδων εργαζομένων, ενώ συζητήθηκαν τα μελλοντικά επενδυτικά σχέδια.

 

Ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Παύλος Σατολιάς παρουσίασε τα οικονομικά στοιχεία που δείχνουν ότι ο κύκλος εργασιών για τη χρήση του 2017 ανήλθε σε 26.258.000 ευρώ, με το σύνολο του πλεονάσματος- κέρδους να είναι 2.285.000 ευρώ προ φόρων. Όπως επισημάνθηκε, το πλεόνασμα δεν προέκυψε ξαφνικά, αλλά είναι αποτέλεσμα μιας σταθερής πορείας επί 35 χρόνια με τις τιμές της αγοράς του γάλακτος στους κτηνοτρόφους να είναι υψηλές: η μέση τιμή στο πρόβειο γάλα ήταν 1,04 ευρώ και στο γίδινο 0,63 ευρώ, αρκετά πάνω από ότι στην υπόλοιπη αγορά.

Η ποσότητα του αιγοπρόβειου γάλακτος που συγκεντρώθηκε το 2017 ανήλθε σε περίπου 20.000 τόνους. Η παραγωγή έφτασε τους 4.300 τόνους για τη βαρελίσια φέτα ΠΟΠ, το γίδινο τυρί, τη φέτα ΠΟΠ δοχείο παράλληλα με τα υποπροϊόντα- ξηρή μυζήθρα, γιαούρτι, αφίρι, ανθότυρο, βούτυρο αλά και της συσκευασμένης φέτας ΠΟΠ των 400 γραμμαρίων.

Αναφορά έγινε και στις εξαγωγές, οι οποίες στις ΗΠΑ έφτασαν  τους περίπου 100 τόνους, ενώ η διοίκηση του συνεταιρισμού επανέλαβε ότι θα επιχειρήσει αύξηση του μεριδίου του συνεταιρισμού στις διεθνείς αγορές.

Επενδύσεις σε τυροκομείο και ζωοτροφές

Η γενική συνέλευση ενέκρινε επένδυση ύψους 5 εκατ. ευρώ για την επέκταση και τον εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεων του τυροκομείου του Συνεταιρισμού. Οι δράσεις περιλαμβάνουν την κατασκευή συσκευαστηρίου, τον εκσυγχρονισμό του βιολογικού καθαρισμού και την παραγωγή βιοαερίου που θα χρησιμοποιείται ως καύσιμη ύλη, την αγορά μεταφορικών μέσων και την κατασκευή χώρων τυροβάρελων και χώρων ωρίμανσης των προϊόντων.

Ο Συνεταιρισμός αποφάσισε επίσης να δημιουργήσει μονάδα παραγωγής ζωοτροφών στην περιοχή Χόβολη Καλαβρύτων, έργο ύψους 1,8 εκατ. ευρώ και για το σκοπό αυτό θα υποβάλει αίτημα υπαγωγής στον Αναπτυξιακό Νόμο.


Στην κεντρική φωτογραφία στιγμιότυπο από τη γενική συνέλευση στα Καλάβρυτα. Ο πρόεδρος Παύλος Σατολιάς (δεύτερος από αριστερά στο πάνελ της διοίκησης), ανακοίνωσε νέο επενδυτικό πρόγραμμα.

You might also like