ΗΠΑ: η κόντρα με το Μεξικό ‘σκοτώνει’ τη γαλακτοβιομηχανία

Επτά εκμεταλλεύσεις την ημέρα βάζουν λουκέτο στις ΗΠΑ κι ο Τραμπ απειλεί...

Οι απειλές του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ ότι θα κλείσει τα σύνορα της χώρας του με το Μεξικό τις επόμενες ημέρες για να περιορίσει το πέρασμα παράτυπων μεταναστών και τη διακίνηση ναρκωτικών έχει προκαλέσει αναστάτωση – για ακόμα φορά- στον κλάδο της αμερικανικής γαλακτοκομίας ο οποίος αναμένεται πως θα πληγεί σοβαρά ακόμα και με μια ολιγοήμερη διακοπή των εμπορικών σχέσεων σε περίπτωση κλειστών συνόρων.

 

Οι αμερικανικές εξαγωγές γαλακτοκομικών προϊόντων συνεχίζουν να βρίσκονται σε φάση πίεσης  εξαιτίας του σκληρού ανταγωνισμού αλλά και των φορολογικών αντιποίνων που έχει επιβάλλει ο Τραμπ στις εμπορικές σχέσεις. Πηγές στην αμερικανική κτηνοτροφία και γαλακτοκομία εκτιμούν ότι το κλείσιμο των μεξικανικών συνόρων θα προκαλέσει περαιτέρω χάος σε μια ήδη αναστατωμένη γαλακτοκομική οικονομία και μάλιστα σε εποχή που σύμφωνα με επίσημα στοιχεία κλείνουν επτά γαλακτοκομικές εκμεταλλεύσεις την ημέρα.

Από την πλευρά του ο Jim Mulhern, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Ομοσπονδίας Παραγωγών Γάλακτος [National Milk Producers Federation –NMPF], προειδοποιεί  πως «η  γαλακτοκομική βιομηχανία διανύει μια από τις χειρότερες οικονομικές περιόδους της. Οι χαμηλές τιμές γάλακτος δημιουργούν ήδη δυσκολίες για τους αγρότες και οι περαιτέρω διακοπές της προσφοράς το μόνο που θα κάνουν είναι να παρατείνουν τις δυσκολίες των παραγωγών».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η παρέμβαση του Tom Vilsack, ο οποίος είναι  πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Αμερικανικού Συμβουλίου Εξαγωγών Γαλακτοκομικών [U.S. Dairy Export Council USDEC] ο οποίος επισημαίνει ότι «Οι εξαγωγείς γαλακτοκομικών προϊόντων ήδη υποφέρουν από μειωμένη πρόσβαση στις εξαγωγικές αγορές λόγω των υψηλών δασμών και της έλλειψης προόδου στις εμπορικές συμφωνίες των ΗΠΑ. Το κλείσιμο των νότιων συνόρων μας με το Μεξικό θα αποτελούσε μια γροθιά που θα έστελνε τη γαλακτοβιομηχανία πίσω μια ή και δύο δεκαετίες».


Το Μεξικό είναι ο μεγαλύτερος πελάτης γαλακτοκομικών των ΗΠΑ καθώς αγοράζει από αυτές προϊόντα αξίας περίπου 1,4 δισ. δολάρια (στοιχεία 2018). Το Μεξικό είναι ο μεγαλύτερος πελάτης των ΗΠΑ σε σκόνη γάλακτος, τυρί και βούτυρο.


«Δεν υπάρχει μια έτοιμη εναλλακτική αγορά για τα εκατ. γαλόνια γάλακτος που μετατρέπονται σε χιλιάδες τόνους γαλακτοκομικών προϊόντων και τυριών που εξάγουμε στο Μεξικό» δήλωσε ο Vilsack και πρόσθεσε «Είναι πολύ δύσκολο να κατανοήσουμε τον αντίκτυπο που θα έχει το κλείσιμο των συνόρων ΗΠΑ-Μεξικού στην αμερικανική γεωργία και τόσο στην αμερικανική όσο και στη μεξικανική βιομηχανία τροφίμων».

Ο αντίκτυπος στην αγορά

Η NMPF και ο USDEC έχουν προσπαθήσει πολύ εδώ και περίπου δύο δεκαετίες να δημιουργήσουν μια σημαντική αγορά εξαγωγών από τις ΗΠΑ προς το Μεξικό και βλέπουν όλη αυτή την προσπάθεια να κινδυνεύει εξαιτίας της επιμονής του Αμερικανού Προέδρου να κλείσει τα σύνορα.

Οι Mulhern και Vilsack επισημαίνουν στις συνεντεύξεις που δίνουν αυτό το διάστημα καθώς και στα σχόλιά τους στα αμερικανικά media ότι το κλείσιμο των συνόρων θα έχει αρνητικές συνέπειες και στους συνεργάτες από την άλλη πλευρά καθώς η εξάρτηση της μεξικανικής γαλακτοβιομηχανίας από τις πρώτες ύλες που αγοράζει από τις ΗΠΑ είναι πολύ μεγάλη. Μια τέτοια κίνηση θα έστελνε και την μεξικανική βιομηχανία πολλά χρόνια πίσω καταστρέφοντας τις προσπάθειες και των δύο πλευρών για εκσυγχρονισμό και παραγωγή ποιοτικών προϊόντων για τους Μεξικανούς.

«Δεν μπορούμε να εγκρίνουμε τον περιορισμό της πρόσβασης στα τρόφιμα ως διαπραγματευτικό όπλο της αμερικανικής διπλωματίας στην επίλυση των μεταναστευτικών ζητημάτων» σχολιάζει ο Vilsack.

Μετά την ανακοίνωση του Τραμπ έσπευσε και η Dairy Farmers of America (DFA), η μεγαλύτερη εταιρεία συλλογής κι εμπορίας γάλακτος των ΗΠΑ, ένας παγκόσμιος κολοσσός, με επιστολή της προς το Κογκρέσο, να τονίσει ότι τα σύνορα πρέπει να μείνουν ανοικτά για τους εξαγωγείς γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων και να μην επιδεινωθεί περεταίρω η ήδη επιβαρυμένη από τους δασμούς κατάσταση.

Φωτογραφία: U.S. Department of Agriculture/ Lance Cheung. 

You might also like