Σύμφωνα με πληροφορίες του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων, εκπρόσωποι μεγάλων σουηδικών υπεραγορών που εμπορεύονται μεταξύ άλλων χαλούμι, βρέθηκαν αυτή την εβδομάδα στην Κύπρο προκειμένου να διακριβώσουν οι ίδιοι αν αληθεύουν πληροφορίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας το τελευταίο διάστημα και κάνουν λόγο για περιπτώσεις ανίχνευσης υπολειμμάτων αντιβιοτικών σε εισαγόμενο χαλλούμι στη Σουηδία, κυπριακής φυσικά προέλευσης.
Οι εκπρόσωποι του σουηδικού εμπορίου συναντήθηκαν με Κύπριους παραγωγούς, επισκέφθηκαν παραγωγικές και τυροκομικές μονάδες και έλαβαν διαβεβαιώσεις ότι στο νησί τηρούνται όλες οι προδιαγραφές και οι κανονισμοί στην παραγωγή του παραδοσιακού τυριού.
Το πρόβλημα ξεκίνησε πριν από μερικές ημέρες όταν η ΜΚΟ WWF (World Wildlife Fund) εξέδωσε στη Σουηδία ανακοίνωση που αναφέρει ότι «το χαλλούμι μπορεί να είναι χειρότερο από το κρέας από άποψη βιωσιμότητας, αφού εισάγεται από την Κύπρο μια χώρα, που βρίσκεται στην κορυφή της λίστας όσον αφορά την χορήγηση αντιβιοτικών στα παραγωγικά ζώα» σύμφωνα με τη σχετική διατύπωση.
Η οργάνωση απειλεί, κατά κάποιο τρόπο, ότι δεν θα συμπεριλάβει το Κυπριακό χαλλούμι στην προτεινόμενη λίστα τροφίμων που θα εκδώσει το φθινόπωρο για τους Σουηδούς καταναλωτές, μια λίστα η οποία τυγχάνει μεγάλου σεβασμού στη βορειοευρωπαϊκή χώρα.
Ο Υπουργός Γεωργίας της Κυπριακής Δημοκρατίας Κώστας Καδής, σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, διαβεβαίωσε ότι το χαλλούμι δεν περιέχει οποιαδήποτε επιβλαβή κατάλοιπα για τον άνθρωπο και έκανε λόγο για λάθος παραμέτρους στη φόρμουλα υπολογισμού της χρήσης αντιβιοτικών από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ), που κατατάσσουν την Κύπρο, όπως και άλλες χώρες ψηλά στη χρήση αντιβιοτικών.
Παράλληλα ο Υπουργός ανέφερε ότι τα αντιβιοτικά στην Κύπρο χρησιμοποιούνται κατά 70% στην εκτροφή χοίρων και πουλερικών και όχι τόσο στα ζώα που σχετίζονται με την γαλακτοπαραγωγή. Επίσης σε αυτά τα ζώα τα αντιβιοτικά, με βάση τα στοιχεία, χορηγούνται σε ζώα νεαρής ηλικίας που δεν χρησιμοποιούνται για γαλακτοπαραγωγή.
Για εκστρατεία με στόχο να πληγεί το κυπριακό χαλλούμι κάνει λόγο και ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Τυροκόμων Γιώργος Πέτρου, καθώς εδώ και μερικά χρόνια πληθαίνουν οι περιπτώσεις ‘ξαφνικών’ κι άδικων επιθέσεων στο δημοφιλές τυρί, τη στιγμή μάλιστα που απομιμήσεις του άρχισαν να κάνουν την εμφάνισή τους σε διάφορες ευρωπαϊκές αγορές.