“Αντι-Σαράντη” κίνηση κτηνοτρόφων σε Μακεδονία και Θράκη

Αμφισβητούν τις προθέσεις του Θεσσαλού βιομήχανου κι αντιδρούν στη  ‘διάσπαση’

Κλίμα έντονης αντιπαράθεσης σε μερίδα κτηνοτρόφων από τη Μακεδονία και τη Θράκη προέκυψε από την κίνηση του βιομήχανου Μιχάλη Σαράντη (Τυράς, Όλυμπος, Ροδόπη) να προκαλέσει διάσπαση στην υφιστάμενη Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Φέτας, συστήνοντας ο ίδιος -με ορισμένους κτηνοτρόφους από τη Θεσσαλία- μια μάλλον άτυπη και ίσως παράτυπη νέα Διεπαγγελματική.

 

Σε εξέλιξη βρίσκεται αυτές τις ημέρες αντίδραση από την πλευρά βορειοελλαδίτικων κτηνοτροφικών συλλόγων οι οποίοι μην έχοντας ενημερωθεί για την κίνηση Σαράντη να συστήσει με τη συνεργασία ορισμένων τοπικών συλλόγων κτηνοτρόφων μια νέα Διεπαγγελματική, με δική τους ανακοίνωση προς την εφημερίδα Ύπαιθρος Χώρα,  απαντάνε στις πρόσφατες δηλώσεις του βιομήχανου με τις οποίες επιχείρησε να δικαιολογήσει τη διασπαστική κίνησή του.

Πιο συγκεκριμένα, σε ανακοίνωσή τους κτηνοτροφικοί σύλλογοι από Νευροκόπι, Προσοτσάνη, Καβάλα, Ξάνθη και Αλεξανδρούπολη, με αιχμηρό τρόπο και με μπόλικη δόση ειρωνείας, απορρίπτουν τους ισχυρισμούς του Θεσσαλού βιομήχανου, απορρίπτουν την πρόταση ‘συνεργασίας’ που έχει απευθύνει στην κτηνοτροφική κοινότητα και ισχυρίζονται ότι για την κατάσταση που επικρατεί δεν ευθύνονται, όπως αφήνει να εννοηθεί,  οι μικροτυροκόμοι.

Οι κτηνοτρόφοι με ειρωνικό τρόπο αναφέρονται στις απόψεις του Μ. Σαράντη για στήριξη από μέρους του της ελληνικής κτηνοτροφίας, θεωρώντας ότι προωθεί την μείωση των εισοδημάτων τους και της εξίσωσής τους με τους κτηνοτρόφους από τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, προκειμένου να εξυπηρετηθούν τα συμφέροντά του. Αναφέρονται επίσης σε ορισμένες αιτιάσεις του βιομήχανου για το πως προέκυψε η κατρακύλα της τιμής του γάλακτος πριν από περίπου τρία χρόνια κι αρνούνται οτι η πτώση αυτή ήταν αποτέλεσμα της υπερπροσφοράς γάλακτος.

Για την υπόθεση του ‘ελληνικού γιαουρτιού’ στην Ρουμανία, υπόθεση για την οποία εγκαλείται ο γαλακτοβιομήχανος, οι κτηνοτρόφοι που υπογράφουν την επιστολή  εκτιμούν ότι στην ουσία ο ίδιος παραδέχτηκε το πρόβλημα που προκάλεσε σε βάρος των ελληνικών συμφερόντων.

You might also like