Σκληροί οι Αμερικανοί για τα τυροκομικά και τις ονομασίες τους

Θεσμικοί φορείς ζητούν σκληρότερη πολιτική απέναντι στα ευρωπαϊκά προϊόντα

Το Συμβούλιο Εξαγωγών Γαλακτοκομικών Προϊόντων των ΗΠΑ (U.S. Dairy Export Council – USDEC), η Εθνική Ομοσπονδία Παραγωγών Γάλακτος (National Milk Producers Federation -NMPF) και η Κοινοπραξία Κοινών Ονομασιών Τροφίμων (Consortium for Common Food Names – CCFN) με κοινή δήλωσή τους στηρίζουν  τον Υπουργό Γεωργίας των ΗΠΑ Sonny Perdue ο οποίος δίνει το τελευταίο διάστημα μια  σκληρή μάχη με την Ευρωπαϊκή Ένωση για να περιορίσει την ισχύ των προστατευόμενων ονομασιών σε μια σειρά ευρωπαϊκά προϊόντα- τα τυριά περιλαμβάνονται ασφαλώς στα προϊόντα που οι Αμερικανοί δεν αναγνωρίζουν ως ‘προστατευόμενα’.

 

Κατά τη διάρκεια πρόσφατων συναντήσεων με τους Ευρωπαίους αξιωματούχους στον τομέα της γεωργίας και του εμπορίου, ο Sonny Perdue, υλοποιώντας την πολιτική Τραμπ, κατέστησε σαφές ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση  πρέπει να εγκαταλείψει την …επιθετική της πολιτική για την προστασία των  ονομασιών εάν η  Ένωση επιθυμεί να διαπραγματευτεί επιτυχώς μια νέα εμπορική συμφωνία με τις ΗΠΑ.

Οι φορείς USDEC, NMPF και CCFN εξέδωσαν την ακόλουθη κοινή δήλωση: «Οι αθέμιτες εμπορικές πολιτικές της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης και της κατάχρησης των προστατευόμενων ονομασιών, έχουν οδηγήσει σε μια εμπορική δυναμική, όπου τα εμπορικά οφέλη ρέουν μονόδρομα: προς την Ευρώπη. Όπως ορθά επισημαίνει ο υπουργός  Sonny Perdue, τα αθέμιτα εμπορικά εμπόδια της Ευρώπης δεν έχουν σχέση με τη διατήρηση των δικαιωμάτων των νόμιμων γεωγραφικών ενδείξεων αλλά με τον περιορισμό του ανταγωνισμού από τα εξαιρετικά προϊόντα των ΗΠΑ. Επιδοκιμάζουμε τη σταθερή στάση του υπουργού ο οποίος υπερασπίζεται τα δικαιώματα των Αμερικανών αγροτών και παραγωγών τροφίμων να χρησιμοποιούν τα κοινά ονόματα που γνωρίζουν και αγαπούν οι καταναλωτές. Η άρση των εμπορικών φραγμών της ΕΕ -που προκαλούν έλλειμμα των γαλακτοκομικών προϊόντων και  προβλήματα στη βιομηχανία μας πρέπει να παραμείνει κορυφαία προτεραιότητα στις διαπραγματεύσεις της αμερικανικής κυβέρνησης με την ΕΕ».

You might also like