Ηλίας Κουτρομάνος: Γευστικό ταξίδι στα παιδικά χρόνια μας

Το ' Τυροκομείο Κουτρομάνος' από το Καρπενήσι Ευρυτανίας

Από το Καρπενήσι της μεγάλης Στερεοελλαδίτικης γαλακτοκομικής και τυροκομικής παράδοσης, ο Ηλίας Κουτρομάνος βάζει πλώρη για να κατακτήσει το αγοραστικό κοινό που επιθυμεί ποιοτικά προϊόντα, όσο το δυνατό πιο κοντά στη γεύση της παράδοσης. Ταυτόχρονα όμως είναι ένας επαγγελματίας με άποψη για τα όσα – πολλά και σύνθετα- συμβαίνουν γύρω του.
Συνέντευξη: Θανάσης Αντωνίου. Φωτογραφίες: Τυροκομείο Κουτρομάνος

 

Το 1981 στην Παλαιοκατούνα Ευρυτανίας ο Παναγιώτης Κουτρομάνος ίδρυσε ένα τυροκομείο με σκοπό να εκμεταλλευτεί το εξαιρετικής ποιότητας αιγοπρόβειο γάλα που συγκέντρωνε καθημερινά μόνο από κτηνοτρόφους της περιοχής των Αγράφων για να παράξει ποιοτικά τυροκομικά προϊόντα.

Χρόνια αργότερα στην επιχείρηση εισήλθε ο γιος του Ηλίας και μόλις το 2018, η τυροκομική επιχείρηση μεταφέρθηκε σε νέες σύγχρονες εγκαταστάσεις λίγο έξω από το Καρπενήσι. Το Τυροκομείο Κουτρομάνος’, όπως είναι γνωστή η τυροκομική επιχείρηση, διαθέτει επίσης ένα κατάστημα λιανικής πώλησης στο κέντρο του Καρπενησίου από το οποίο προσφέρει όλη τη γκάμα των προϊόντων της.

Το κατάστημα του Τυροκομείου Κουτρομάνος στο Καρπενήσι. Η διανομή των προϊόντων αυξάνεται πανελλαδικά.

 

Τα τελευταία χρόνια ο Ηλίας Κουτρομάνος, ο οποίος έχει αναλάβει πλέον την επιχείρηση, διευρύνει συνεχώς την παρουσία του στο λιανικό εμπόριο: αυτή τη στιγμή τα προϊόντα του Τυροκομείου Κουτρομάνος διατίθενται σε πάνω από 10 καταστήματα, κυρίως delicatessen, στην Αθήνα. Διατίθενται επίσης σε καταστήματα στον Βόλο, τη Θεσσαλονίκη κι από τα μέσα Νοεμβρίου και στη μεγάλη αγορά της Λάρισας.

Το Dairy News επικοινώνησε με τον Ρουμελιώτη τυροκόμο και του ζήτησε τη γνώμη του για θέματα που αφορούν τόσο τη δική του επιχείρηση όσο και την ελλαδική αγορά στο σύνολό της.

Το Τυροκομείο Κουτρομάνου στην Ευρυτανία. Σχεδόν τέσσερις δεκαετίες παράδοσης.

 

Dairy News | Ποιο από τα προϊόντα που παράγετε αποφέρει τις μεγαλύτερες πωλήσεις; Ποιο από τα προϊόντα που παράγετε θεωρείτε ότι έχει τα μεγαλύτερα περιθώρια περεταίρω ανάπτυξης που ενδεχομένως να αξιοποιήσετε μελλοντικά;

Ηλίας Κουτρομάνος | Στα περίπου 40 χρόνια λειτουργίας μας έχουμε καταφέρει να παράγουμε αρκετά μεγάλη γκάμα ποιοτικών προϊόντων όπως φέτα, κατσικίσιο τυρί, τσαλαφούτι, γραβιέρα, κεφαλογραβιέρα, γίδινο κεφαλίσιο, κατσικίσιο βούτυρο, ανθότυρο, σαγανοτύρι, μυζήθρα κ.ά. Σίγουρα αυτό που μας καθιέρωσε είναι η φέτα μας, τα τελευταία χρόνια όμως το τυροκομείο μας φημίζεται για το ξακουστό τσαλαφούτι. Αυτό το παραδοσιακό πρόβειο κρεμώδες τυρί αγαπήθηκε από τους καταναλωτές και πλέον αποτελεί το Νο1 σε παραγωγή προϊόν. Είναι το τυρί που χρησιμοποιείται πλέον ευρέως από πολλούς σεφ δημιουργώντας νέες συνταγές και νέους γευστικούς ορίζοντες. Πρόθεσή μας είναι το τσαλαφούτι να καθιερωθεί στο καθημερινό μας τραπέζι καθώς εκτός από πολύ γευστικό είναι κι ένα τυρί πλούσιο σε διατροφικές αξίες.

Μιλήσατε για φέτα και αναρωτιέμαι: Πώς θα μπορούσε να βοηθηθεί η αγορά της;

Επειδή στην αγορά ισχύει η προσφορά και η ζήτηση, στην περίπτωση μας πρέπει να γίνουν ενέργειες που θα αυξήσουν τη ζήτηση όπως στοχευμένες ενέργειες στο εξωτερικό για να ενημερωθούν οι καταναλωτές στις κύριες αγορές της Ιταλίας, της Γερμανίας, της Αγγλίας, των Σκανδιναβικών χωρών. Διαφήμιση στην τηλεόραση, στο ραδιόφωνο και το outdoor, προβολές, καταχωρήσεις σε περιοδικά διατροφής, με στόχο να καταλάβει ο Ευρωπαίος καταναλωτής τη διαφορά της φέτας από τα υπόλοιπα λευκά τυριά.

Στην ήδη μεγάλη γκάμα προϊόντων, αναμένεται να προστεθούν το 2020 δύο νέα τυριά.

 

Προς τα πού εκτιμάτε ότι θα μπορούσαν να διοχετευτούν τα προϊόντα σας;

Έχουμε ήδη συμμετάσχει σε αρκετές εκθέσεις εντός και εκτός Ελλάδος και προγραμματίζουμε να συμμετάσχουμε και σε αρκετές ακόμη μέσα στο 2020. Σκοπός μας είναι οι νέες συνεργασίες να αυξάνονται συνεχώς στο χώρο της εστίασης, του τουρισμού και των καταστημάτων delicatessen αυξάνοντας έτσι  και το δίκτυο διανομής μας.

Ποια είναι τα σχέδιά σας για το επόμενο διάστημα; 

Όλα τα χρόνια της λειτουργίας μας  προχωράμε με αργά αλλά σταθερά βήματα. Ο στόχος μας είναι να βελτιωνόμαστε καθημερινά στην παραγωγή ποιοτικών τυροκομικών προϊόντων. Χαρακτηριστικό του τυροκομείου μας είναι οι παραδοσιακές, αγνές και αυθεντικές γεύσεις. Θέλουμε οι καταναλωτές δοκιμάζοντας τα τυροκομικά μας να ‘ταξιδεύουν’ γευστικά στα παιδικά τους χρόνια, τότε που τα τυριά φτιάχνονταν παραδοσιακά με μεράκι και φυσικά χωρίς συντηρητικά. Αυτός είναι και ο λόγος που δίνουμε τόσο μεγάλη έμφαση στο γάλα που συλλέγουμε καθημερινά από τον ορεινό όγκο των Αγράφων Ευρυτανίας. Στη συνέχεια πρόθεσή μας είναι να γνωρίσει όλο και περισσότερος κόσμος τα τυριά μας εντός και εκτός Ελλάδας.

Σας ενδιαφέρει η είσοδος στο γάλα;

Το γάλα από μόνο του δεν είναι στα άμεσα σχέδιά μας όμως είναι η παραγωγή νέων τυριών. Ήδη σχεδιάζουμε μέσα στο 2020 την παραγωγή δύο νέων μοναδικών τυροκομικών προϊόντων.

Τσαλαφούτι Καρπενησίου: ο δυνατός κωδικός του Τυροκομείου Κουτρομάνου.

 

Ευαλλοίωτα προϊόντα: Θα εφαρμοστεί ο νόμος;

Θαύματα πλέον δε γίνονται. Για να έρθουν καλύτερες μέρες, θα πρέπει να γίνουν ταυτόχρονα πολλά πράγματα. Στην ελεύθερη αγορά υποχρεωτικά μέτρα που επιχειρούν να καθορίσουν και να υποτάξουν τις εμπορικές σχέσεις δύσκολα αποδίδουν. Για το λόγο αυτό ο ρόλος του κράτους είναι να καταλυτικός. Οφείλει να φέρνει στο τραπέζι της συνεργασίας όλα τα συμφέροντα και να ενισχύει την αλληλοκατανόηση και την άμβλυνση των διαφορών τους με ταυτόχρονη επίλυση των προβλημάτων τους.

Είστε ικανοποιημένος από τη βοήθεια που έχει προσφέρει η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας;

Είμαι απόλυτα ικανοποιημένος από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος για τη μεγάλη προσπάθεια που καταβάλλει για την εξωστρέφεια και την προώθηση των τοπικών προϊόντων μέσω συμμετοχής σε μεγάλες εκθέσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό αλλά και για την προβολή τους με κάθε τρόπο. Προσωπικά θα ήθελα να ευχαριστήσω και τον Αντιπεριφερειάρχη Ευρυτανίας Αριστείδη Τασιό για τις προσπάθειες που καταβάλλει να αναδειχτούν τα τοπικά προϊόντα της Ευρυτανίας.


Στην κεντρική φωτογραφία: Ο Ηλίας Κουτρομάνος στο κατάστημα λιανικής στο Καρπενήσι.

Τυροκομείο Κουτρομάνος: Παλαιοκατούνα Ευρυτανίας.
Υποκατάστημα: Αθανασίου Καρπενησιώτη 57 / Τ.Κ. 36100
Καρπενήσι Ευρυτανίας, τηλ-fax 22370 95587, 22370 23056
[email protected] 

You might also like