COVID-19 | Το ‘Τυροκομείο Κουτρομάνος’ στις επάλξεις

Συζητάμε, εν μέσω πανδημίας, με τον Ευρυτάνα τυροκόμο Ηλία Κουτρομάνο

Ο Ηλίας Κουτρομάνος από το Καρπενήσι συνεχίζει την τυροκομική παραγωγή του και εν μέσω πανδημίας, τροφοδοτώντας το κατάστημα λιανικής που διαθέτει στην πρωτεύουσα της Ευρυτανίας αλλά πραγματοποιώντας και διανομή κατ’ οίκον. Αν και τα επενδυτικά σχέδιά του έχουν πάει αναγκαστικά πίσω, αισιοδοξεί ότι γρήγορα θα επανέλθει στην προηγούμενη κατάσταση και σχεδιάζει από τώρα τα νέα προϊόντα που θα κυκλοφορήσει.

 

Η πανδημία του κορωνοϊού δεν έχει πλήξει την παραγωγική ικανότητα του ‘Τυροκομείο Κουτρομάνος’ στο νομό Ευρυτανίας. «Παίρνουμε κανονικά γάλα και συνεχίζουμε απρόσκοπτα την παραγωγή μας» μας είπε σε συνομιλία μας ο ιδιοκτήτης της μονάδας Ηλίας  Κουτρομάνος. «Οι κτηνοτρόφοι με τους οποίους συνεργαζόμαστε προέρχονται από τη δυτική Ευρυτανία, κυρίως από το Δήμο Αγράφων,  όπου η κτηνοτροφία και η γαλακτοπαραγωγή είναι πολύ ανεπτυγμένες. Η πλευρά του Καρπενησίου βρίσκεται τώρα σε ανάπτυξη».

Οι πωλήσεις του τυροκομείου του έχουν πέσει κατά 50% αλλά ο ίδιος προσδοκάει ότι όταν θα τελειώσει όλο αυτό θα επανέλθει στην κατάσταση που βρισκόταν προηγούμενα. Η πτώση των πωλήσεών του προέρχεται τόσο από τη λιανική όσο και από τη χονδρική. «Είναι δυστυχώς κλειστά τα εστιατόρια με τα οποία συνεργαζόμασταν καθώς και όλα τα ξενοδοχεία που τροφοδοτούσαμε εντός κι  εκτός Ευρυτανίας.  Υπάρχει όμως πτώση και στη λιανική, στο κατάστημα…» μας εξηγεί.

Αν κι έχει περάσει ένας μήνας από τότε που η χώρα μπήκε στην …καραντίνα, αν και πολλά πράγματα έχουν αλλάξει στην κατανάλωση, ο Ηλ. Κουτρομάνος  δεν παρατηρεί μεγάλες διαφορές στο τι ψωνίζουν οι πελάτες στο κατάστημά του, αυτό όμως που έχει παρατηρήσει είναι ότι εμφανίζονται πια νέοι πελάτες, που μέχρι πρότινος ψώνιζαν στα σουπερμάρκετ.

Μερίδα καταναλωτών που ψώνιζαν στα σουπερμάρκετ στρέφονται πλέον σε μικρά, εξειδικευμένα καταστήματα, όπως αυτό του Τυροκομείου Κουτρομάνος στο Καρπενήσι.

 

«Δεν είμαι σίγουρος για ποιο λόγο  προτιμούν το κατάστημά μας, ίσως για λόγους αναμονής στις ουρές των σουπερμάρκετ, ίσως για λόγους συγχρωτισμού, βλέπω όμως ότι αρκετοί στράφηκαν σε μικρότερα και εξειδικευμένα καταστήματα όπως το δικό μας. Πιστεύω ότι αυτή είναι μια καλή ευκαιρία για τους καταναλωτές να γνωρίσουν και να  στραφούν προς τα παραδοσιακά προϊόντα και τα μικρότερα καταστήματα. Θα πληρώσει ίσως κάτι παραπάνω ο καταναλωτής που θα τα επιλέξει, αλλά η ποιότητα και η εξυπηρέτηση είναι διαφορετική». Παρατηρεί επίσης ότι ο κόσμος έχει στραφεί στις τυποποιημένες συσκευασίες σε σχέση με το χύμα προϊόν-  το Τυροκομείο Κουτρομάνος άλλωστε παράγει και χύμα και συσκευασμένα τα προϊόντα σε διάφορα βάρη.

Ρωτάμε τον Στερεοελλαδίτη παραγωγό για την κατάσταση που επικρατεί αυτή τη στιγμή στην Ευρυτανία, όσο αφορά τις πωλήσεις κρέατος για το Πάσχα και μας απαντάει ότι «Οι παραγωγοί κρέατος στο νομό είχαν πρόβλημα φέτος διότι δεν μπορούν να δώσουν τα αρνιά τους, παλεύουν όμως να πουλήσουν από σπίτι σε σπίτι και σε τιμές δυστυχώς  χαμηλές, από 3,50- 3,60 ευρώ το κιλό το σφάγιο».

Απολύμανση στο Τυροκομείο Κουτρομάνος, από τον πιστοποιημένο επιστήμονα Παναγιώτη Καραθάνο.

 

Αν και το κλίμα δεν είναι ευχάριστο, ο Ηλίας Κουτρομάνος  έχει σχέδια για το Τυροκομείο, δυστυχώς όμως όλα έχουν πάει πίσω εξαιτίας του κορωνοϊού. «Προλάβαμε φέτος και βγάλαμε ένα νέο προϊόν, το τσαλαφούτι με σκόρδο, ένα πολύ ωραίο προϊόν το οποίο ξεκίνησε να διακινείται κυρίως σε εστιατόρια πριν αυτά κλείσουν» μας λέει και συμπληρώνει: «Σκεφτόμαστε να βγάλουμε δύο νέα προϊόντα το καλοκαίρι για την τουριστική αγορά, αν τα πράγματα ομαλοποιηθούν, το ένα ίσως είναι φέτα σε κυβάκια η οποία θα συσκευάζεται σε ταπεράκι για να μπορεί εύκολα ο καταναλωτής να το χρησιμοποιεί».

You might also like