Βουλή: κόντρα για την κτηνοτροφία

Με αφορμή το σχέδιο νόμου, ανάμεσα σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση

Κόντρα ανάμεσα σε κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση είχαμε στη Βουλή, με αφορμή τη συζήτηση για το σχέδιο νόμου «Απλούστευση πλαισίου άσκησης οικονομικών δραστηριοτήτων αρμοδιότητας Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και άλλες διατάξεις» και ειδικά για το κεφάλαιο «Απλούστευση πλαισίου ίδρυσης και λειτουργίας κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων».

 

Ο Σταύρος Αραχωβίτης, πρώην υπουργός ΑΑΤ και σήμερα Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ στο σ/ν του ΥπΑΑΤ σχολίασε την πολιτική της κυβέρνησης και αναφερόμενος στις επιπτώσεις του κορωνοϊού και την αντιμετώπισή τους, είπε συγκεκριμένα: «Τόσο η αιγοπροβατοτροφία όσο και η πτηνοτροφία ήταν οι δυο κλάδοι που υπέστησαν, αναμφισβήτητα, το μεγαλύτερο πλήγμα λόγω της πανδημίας που συνέπεσε με το Πάσχα καθολικών και ορθοδόξων. Και σαν να μην έφτανε η πανδημία, με τις άστοχες δηλώσεις Υπουργών της κυβέρνησής σας όπως του κ. Γεωργιάδη καταφέρατε και η τιμή στο κρέας κατρακύλησε. Η απώλεια για τους κτηνοτρόφους εκτιμάται πάνω από 80 εκατ. ευρώ. Εσείς κάνετε λόγο για 32 εκατ. ευρώ. Τι συγκρίνετε; Πόση ήταν η απώλεια για τους κτηνοτρόφους και τι δίνετε; αυτό πρέπει να είναι το μόνο μέλημά σας. Και μπορεί να μην έχετε στο τσεπάκι την Επιτροπή όπως μας είπατε, αλλά και οι αντοχές επιβίωσης των κτηνοτρόφων έχουν τα όριά τους. Και απ’ ότι φαίνεται, ούτε καν την προκαταβολή της Βασικής Ενίσχυσης δεν έχουν να περιμένουν νωρίτερα. Στις περισσότερες χώρες θα δοθεί τον Αύγουστο αλλά όχι στην Ελλάδα».

H ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου, επισήμανε ότι και αυτό το νομοσχέδιο, όπως και όλα τα άλλα, έχει ταξικό πρόσημο, ευνοεί τους μονοπωλιακούς ομίλους και δεν παίρνει κανένα μέτρο στοιχειώδους ανακούφισης για αυτοαπασχολούμενους, μικρομεσαία αγροτιά κ.λπ. Το παρόν νομοσχέδιο δεν αφορά τη μικρομεσαία αγροτιά, τους βιοπαλαιστές αγρότες κ.λπ., αλλά παρέχει επιπλέον διευκολύνσεις στους επιχειρηματικούς ομίλους, καταργώντας επιτόπιους ελέγχους με τη σιωπηρή έγκριση. Γι’ αυτό από το πρώτο άρθρο προωθείται απλούστευση διαδικασιών για τους επιχειρηματικούς ομίλων και όχι μόνο, καθώς και παροχή δημόσιας περιουσίας, ένταξη σε αναπτυξιακούς νόμους, απολαμβάνουν τους περισσότερους κοινοτικούς πόρους με πλήθος φοροαπαλλαγών κ.λπ.

 

Η βουλευτίνα του ΚΚΕ, σημείωσε ότι το νομοσχέδιο αποτελεί εξειδίκευση και εφαρμογή της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής που στοχεύει σε: Περιορισμό της παράκτιας αλιείας, ανάπτυξη του τομέα της υδατοκαλλιέργειας, ενίσχυση του μεταποιητικού κλάδου και εκσυχρονισμό με βάση τη στρατηγική της ανταγωνιστικότητας.  Το ΚΚΕ στάθηκε ιδιαίτερα στις διευκολύνσεις προβλέπονται και για την γαλακτοβιομηχανία καθώς οι εταιρείες απαλλάσσονται από την πληρωμή των δειγματοληψιών για τους ελέγχους, «βαρίδι που τώρα μεταφέρεται στον ΕΛΓΟ Δήμητρα».

You might also like