Το Μελίχλωρο Λήμνου ανακηρύχθηκε στοιχείο πολιτισμού

Κομμάτι της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας

Το παραδοσιακό τυρί Μελίχλωρο ή Μελίπαστο Λήμνου  ανακηρύχθηκε πρόσφατα ως στοιχείο της  Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας  από τη Διεύθυνση Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Πρόκειται για την ευτυχή έκβαση μιας προσπάθειας χρόνων των παραγωγών και των αρχών του νησιού.

 

Το προϊόν βρίσκεται σε έναν κατάλογο 16 νέων στοιχείων στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς  σύμφωνα  με απόφαση του Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού. Αξίζει να σημειώσουμε οτι στη Λήμνο, το Μεσογειακό Ινστιτούτο για τη Φύση και τον Άνθρωπο (MedINA), μέσω του προγράμματος Terra Lemnia, συμμετείχε στην προσπάθεια να ενταχθεί το τυρί μελίπαστο/μελίχλωρο στον σχετικό κατάλογο.

Στο σχετικό κείμενο της αναγνώρισης του συγκεκριμένου τυροκομικού προϊόντος αναφέρονται τα εξής: «Το Μελίχλωρο/Μελίπαστο είναι παραδοσιακό τυρί της Λήμνου που παρασκευάζεται από αιγοπρόβειο γάλα. Η τεχνογνωσία της παρασκευής του αλλά και της αξιοποίησης του ως τροφίμου αλλά και ως μέσου συναλλαγών στο πλαίσιο παλιότερα της ανταλλακτικής οικονομίας είναι συνδεδεμένη με τη συλλογική ταυτότητα και τη μνήμη των τοπικών αγροτοκτηνοτροφικών κοινοτήτων, και ιδιαίτερα των κεχαγιάδων (αγροτοκτηνοτρόφων), της Λήμνου τόπου με ιδιαίτερα πλούσια αγροδιατροφική παράδοση, από την αρχαιότητα».


Κεντρική φωτογραφία: Μελίχλωρο φυσικής ωρίμανσης, από το τυροκομείο Αγρόκτημα Βίγλα Λήμνου.

You might also like