Συνέντευξη Τύπου στην Κεφαλονιά για το INTERREG GREECE-ITALY

Ευρωπαϊκό έργο για την κτηνοτροφία και τυροκομία σε Κεφαλονιά - Ιθάκη

Συνέντευξη Τύπου παραχώρησε στις 16 Σεπτεμβρίου στην Περιφερειακή Ενότητα Κεφαλονιάς και Ιθάκης ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Σωτήρης Κουρής, μαζί με τους εκπροσώπους του έργου INTERREG GREECE-ITALY με τίτλο «Strengthening innovation and competitiveness of dairy enterprises through Mobile Laboratories of quality control – MOBILAB».
Ρεπορτάζ & φωτογραφίες: Σπύρος Σακαλής. Φωτογραφίες τυροκομείων: ΕΛΓΟ- Δήμητρα

 

Στη συνέντευξη συμμετείχαν η Λουκία Αικατεριάνδου, Διευθύντρια Ερευνών, ο Γεώργιος Σαμούρης, Διευθυντής Ερευνών, η Θεοδώρα Τσιλιγιάννη, Διευθύντρια Ερευνών, η Ευριδίκη Μπουκουβάλα, Κύρια Ερευνήτρια και ο Ευδόξιος Ψωμάς, Εντεταλμένος Ερευνητής.

Η Κεφαλονιά

Στην Κεφαλονιά, 150.000 πρόβατα και γίδια εκτρέφονται σε 600.000 εκτάρια βοσκοτόπων, σε ημι-εκτατικές συνθήκες εκτροφής με συμπληρωματική διατροφή όποτε χρειάζεται. Η ποικιλομορφία της χλωρίδας και του ημιορεινού περιβάλλοντος στο νησί συμβάλλει στην εξαιρετική ποιότητα του γάλακτος και άλλων προϊόντων. Τα ζώα διατηρούνται σε παραδοσιακές αλλά συχνά βελτιωμένες εκτροφές και η παραγωγή κρέατος και γάλακτος γίνεται με παραδοσιακό τρόπο. Στο νησί υπάρχει ένα σφαγείο.

Στιγμιότυπο από παλαιότερη επίσκεψη μελών του έργου σε τυροκομεία της Κεφαλονιάς. Φωτό: ΕΛΓΟ- Δήμητρα

 

Η Κεφαλονιά διαθέτει 17 τυροκομεία, που λειτουργούν σύμφωνα με την εθνική και κοινοτική νομοθεσία. Έχουν πιστοποιηθεί σύμφωνα με τις προδιαγραφές HACCP και παράγουν προϊόντα υψηλής ποιότητας, εφαρμόζοντας παραδοσιακές μεθόδους σε συνδυασμό με σύγχρονα τεχνολογικά μέσα. Η παράδοση της παραγωγής τυριού ανάγεται στους ομηρικούς χρόνους, καθιστώντας τους Κεφαλονίτες μεταξύ των παλαιότερων τυροκόμων στην Ελλάδα.

Μέχρι τον καταστροφικό σεισμό του 1953, η κτηνοτροφία αποτελούσε μια από τις κύριες δραστηριότητες των κατοίκων, η οποία ήταν επίσης ο κύριος μοχλός ανάπτυξης για το νησί. Οι κτηνοτρόφοι της Κεφαλονιάς κέρδισαν διεθνή αναγνώριση με το «βαρελίσιο τυρί Κεφαλονιάς» (το οποίο είναι παρόμοιο με το τυρί φέτα της ηπειρωτικής χώρας), το εξαιρετικό σκληρό τυρί Κεφαλονιάς «κεφαλοτύρι», το ειδικό τυρί «πρέντζα», καθώς και το βούτυρο, το κασέρι, το γιαούρτι κ.λπ. Το «Βαρελίσιο τυρί Κεφαλονιάς» έχει τη δική του ειδική επωνυμία και ετικέτα που το ξεχωρίζει από άλλα βαρελίσια τυριά στην ελληνική αγορά.

Το «Βαρελίσιο τυρί Κεφαλονιάς», το εμβληματικό τυροκομικό προϊόν του νησιού. Φωτο: ΕΛΓΟ- Δήμητρα.

 

Η  Ιθάκη

Στην Ιθάκη, εκτρέφεται η αυτόχθονη φυλή προβάτων «κόκκινο πρόβατο-κάτσενο», τα χαρακτηριστικά της οποίας μοιάζουν με αυτά της συριακής φυλής προβάτων και είναι κοινός πρόγονος των φυλών προβάτων στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή. Το παραγόμενο γάλα χρησιμοποιείται για την παραγωγή τυριών με παραδοσιακό τρόπο επεξεργασίας.

Υπάρχει ένα καινοτόμο τυροκομείο στο νησί. Ωστόσο, λόγω της περιορισμένης παραγωγής γάλακτος από τους ντόπιους κτηνοτρόφους, υπάρχει ισχυρή εξάρτηση του τοπικού τυροκομείου από τη γειτονική Κεφαλονιά

    Ομάδα Έργου του Ινστιτούτου Κτηνιατρικών Ερευνών- ΕΛΓΟ Δήμητρα:

  • Ανδρέας Διβάνης, Συντονιστής
  • Δρ. Λουκία Αικατεριάνδου, Διευθύντρια Ερευνών
  • Δρ. Ηλίας Μπουζαλάς, Εντεταλμένος Ερευνητής
  • Δρ. Αθανάσιος Γελασάκης, Επίκουρος Καθηγητής ΓΠΑ
  • Δρ. Γεώργιος Σαμούρης, , Διευθυντής Ερευνών
  • Δρ. Ευριδίκη Μπουκουβάλα, Κύρια Ερευνήτρια
  • Διονύσιος Μπιρμπίλης, Technical Assistant

You might also like