Στάθης Πασχαλίδης (Κοζάνη): ‘Να στηρίξουμε τους νέους’

Το Dairy News συνομιλεί με τον μάχιμο κτηνοτρόφο και εταίρο της Proud Farm

Πέντε κτηνοτρόφοι στην Κοζάνη στήνουν αυτό το διάστημα  μια πρότυπη, πλήρως εξοπλισμένη  κτηνοτροφική μονάδα αιγοπροβατοτροφίας – μια θερμοκοιτίδα’- και σκοπεύουν να την ‘προσφέρουν’ για εκμετάλλευση σε νέους ή νεοεισερχόμενους στο επάγγελμα κτηνοτρόφους. Η Proud Farm, όπως ονομάζεται το εγχείρημα έχει ενταχθεί σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα χρηματοδότησης για τον σκοπό και την προοπτική του οποίου ζητήσαμε τη γνώμη ενός εκ των εμπνευστών του εγχειρήματος, του κτηνοτρόφου Στάθη Πασχαλίδη.

 

«Η προσπάθεια ξεκίνησε από κοινού με τον Νίκο Κολτσίδα, με τον οποίο αποφασίσαμε να επαναπροσδιορίσουμε τον τρόπο με τον οποίο οι νέοι θα μπορούν να εισέρχονται με ασφάλεια στον χώρο της αιγοπροβατοτροφίας» μας εξηγεί ο κτηνοτρόφος από την Κοζάνη.

Στον πυρήνα της ιδέας βρίσκονται πέντε αυτόνομες μονάδες δυναμικότητας 100 ζώων που θα λειτουργούν ως θερμοκοιτίδα για τη φιλοξενία νέων κτηνοτρόφων για τα κρίσιμα τρία πρώτα χρόνια της δραστηριότητάς τους. Το έργο πλαισιώνεται από τρία ερευνητικά προγράμματα (Μέτρο 16, RIS3, Ερευνώ Καινοτομώ Δημιουργώ Β’ κύκλος). Στο Μέτρο 16, μία ομάδα κτηνιάτρων του ΑΠΘ, μία ομάδα Ισπανών κτηνιάτρων και οι Έλληνες εταίροι, θα διαμορφώσουν το πλαίσιο λειτουργίας της θερμοκοιτίδας, θα δημιουργήσουν τα εργαλεία διαχείρισης των Incubators και θα σχεδιάσουν τον μηχανισμό για την ομαλή μετάβαση των Incubators στις δικές τους κτηνοτροφικές μονάδες.

Η μετά τον λιγνίτη εποχή

«Ζούμε σε μια περιοχή όπου κλείνουν εργοστάσια, μιλάμε πλέον για τη μετα-λιγνιστική περίοδο και θα  υπάρχουν πάρα πολλοί άνεργοι. Στην ουσία αυτό που θέλουμε να κάνουμε είναι να βοηθήσουμε τους νέους, χωρίς να έχουμε εμείς κάποιο κέρδος, προκειμένου να αναπτυχθεί η κτηνοτροφία»  μας εξηγεί ο Στ. Πασχαλίδης. Μέχρι σήμερα οι παραγωγοί της περιοχής δίνουν το γάλα τους σε μεγάλες εταιρείες όπως οι Μπέλας, Ήπειρος, Τυράς,  Ρούσσας κ.ά. Ως ομάδα παραγωγών Proud Farm έκλεισαν φέτος να δώσουν το πρόβειο γάλα στη βιομηχανία Μπέλας στην τιμή των 98 λεπτών, όταν στην περιοχή  θα κλείσει 89-91 λεπτά.

Στάθης Πασχαλίδης για το γάλα και τις ελληνοποιήσεις

«Στο αγελαδινό γάλα υπάρχει πρόβλημα. Υπάρχουν εταιρείες που αγοράζουν μεγάλες ποσότητες γάλακτος από το εξωτερικό, το αναμειγνύουν με ελληνικό και παράγουν προϊόντα τα οποία υποτίθεται ότι έχουν φρέσκο ελληνικό γάλα. Στο πρόβειο γάλα δεν είναι τόσο συχνό το φαινόμενο, η αγορά είναι διαφορετική, δεν υπάρχουν μεγάλες μονάδες προβατοτροφίας έξω και το εισαγόμενο πρόβειο γάλα φτάνει στην ίδια σχεδόν τιμή με το εγχώριο- επομένως δεν συμφέρει η εισαγωγή»  

Ο ίδιος εκτιμά οτι το εγχείρημα της Proud Fartm θα καταστεί σημαντικό και, φυσικά κερδοφόρο, όταν αυξηθεί η αγορά ζωοτροφών από την περιοχή. Με το να  αυξηθεί η γαλακτοπαραγωγή σε ποιότητα και ποσότητα στην περιοχή της Κοζάνης, ποσότητα τέτοια που θα επιτρέψει στους παραγωγούς να διαπραγματεύονται τελείως διαφορετικά με τις γαλακτοβιομηχανίες.

«Μπορούμε να πετύχουμε ποσότητες 20 εκατ. λίτρων γάλα το χρόνο, δηλαδή τζίρο της τάξης των 20 εκατ. ευρώ το χρόνο.  Εκεί θα είναι η επιτυχία μας: η δημιουργία ενός μεγάλου ‘συνεταιρισμού’ ο οποίος θα πουλάει γάλα με ταυτότητα, ‘Γάλα Κοζάνης’ για παράδειγμα και δεν θα μπορεί ο καθένας να μας εκμεταλλεύεται!»  καταλήγει ο κτηνοτρόφος από την Κοζάνη.

Το κόστος μιας νέας μονάδας: συχνά απαγορευτικό

Ο οικονομολόγος Νικόλαος Κολτσίδας της κτηνοτροφικής μονάδας Φάρμα Ελλάς (Άγιος Δημήτριος, Κοζάνη), ένας από τους υπευθύνους για την υλοποίηση του έργου παρουσίασε πρόσφατα στο επίσημο περιοδικό του ευρωπαϊκού φορέα EIP-AGRI ο οποίος υλοποιεί σειρά προγραμμάτων στον αγροτικό κλάδο, τη συγκεκριμένη προσπάθεια στην Κοζάνη.  Σύμφωνα με τον Ν. Κολτσίδα, «Οι νεοεισερχόμενοι στην πρωτογενή παραγωγή πρέπει να επενδύσουν χρόνο, χρήμα και προσπάθεια για την προετοιμασία του αχυρώνα, την αγορά του εξοπλισμού και των ζώων, τον εφοδιασμό με ζωοτροφές και τη δημιουργία μηχανισμών παραγωγής και πωλήσεων. Μπορεί να χρειαστούν περισσότερα από δύο χρόνια και πάνω από 200.000 ευρώ πριν αρχίσουν να αποκτούν εισόδημα από την επένδυσή τους αυτή».

You might also like