Caseus Veneti 2020: Ανακαλύπτοντας τυριά του Βένετο

To ξεχωριστό γεγονός για την ιταλική τυροκομία, εν μέσω πανδημίας!

Άρωμα από εξαιρετικά τυριά είχαν την ευκαιρία να βιώσουν όσοι βρέθηκαν το Σαββατοκύριακο 26 και 27 Σεπτεμβρίου 2020 στην Piazzola sul Brenta με φόντο τη θεαματική βίλα Κονταρίνι, που κάθε χρόνο φιλοξενεί τον διαγωνισμό και την έκθεση Caseus Veneti, ένα από τα σημαντικότερα τυροκομικά γεγονότα της Ιταλίας. Το Dairy News ήταν εκεί και καταγράφει το γεγονός που διεξήχθη στη ‘σκιά’ της πανδημίας.
Αποστολή στη Βενετία: Κωνσταντίνα Μπαλαφούτη Menarin

 

Η πρώτη μεγάλη εκδήλωση της Περιφέρειας του Βένετο μετά το lockdown μπορούμε να πούμε ότι στέφθηκε με μεγάλη επιτυχία αφού η προσέλευση του κοινού, τηρώντας τα μέτρα ασφάλειας για τον Convid 19, υπήρξε πολύ υψηλή, αποδεικνύοντας για μια ακόμη φορά τον ιδιαίτερο δεσμό των Βενετών με το territorio, την κτηνοτροφία και τη γεωργία. Η επιλογή να υιοθετηθεί μια διαδρομή μονόδρομος για τους επισκέπτες είχε ως αποτέλεσμα να τηρούνται οι αποστάσεις και να αποφευχθεί ο συνωστισμός μιας και το συγκεκριμένο γεγονός είναι ιδιαίτερα αγαπητό στους Ιταλούς.

Η είσοδος ήταν στην υπέροχη Αίθουσα των κοχυλιών όπου ο επισκέπτης μπορούσε να δει και να θαυμάσει όλα τα τυριά που συμμετείχαν στον διαγωνισμό όπως και τα βραβευμένα τυριά ταξινομημένα ανά κατηγορία με πληροφορίες για την τυπολογία και παρασκευαστή. Στη συνέχεια έξοδος στο πάρκο όπου υπήρχαν περίπτερα πώλησης διατροφικών προϊόντων και μετά είσοδος στη βίλα σε άλλο σημείο όπου λάμβαναν χώρα οι διάφορες εκδηλώσεις γαστρονομικού ενδιαφέροντος που πάντα συνοδεύουν τον συγκεκριμένο διαγωνιστικό θεσμό.

Η επιτυχία ήταν αναμενόμενη αφού πριν την έναρξη της έκθεσης είχε επέλθει sold out στις 45 εκδηλώσεις (γευσιγνωσίες τυριών, cooking show, pizza show με διαφορετικά τυριά κ.ά.) που είχαν προγραμματιστεί για το διήμερο.

Η οργανωτική επιτροπή του Caseus Veneti 2020 δίνει συνέντευξη Τύπου στην είσοδο του επιβλητικού κτηρίου Piazzola sul Brenta.

 

Τυριά: Οι πρωταγωνιστές

Ο πλούτος της βενετικής τυροκομικής παραγωγής επιβεβαιώθηκε από την παρουσία 403 τυριών στον διαγωνισμό, ενταγμένα σε 38 τυπολογίες ανάλογα με την μέθοδο παραγωγής, όπως και άλλα 11 τυριά παραγωγής αγροκτήματος (fattorie).

Το 58% του γάλακτος που παράγεται τοπικά, χρησιμοποιείται για την παραγωγή 4 εκατομμυρίων κεφαλιών τυριού ΠΟΠ αφού η περιφέρεια Βένετο έχει προνοήσει κι έχει κατοχυρώσει επτά  ΠΟΠ αλλά και δεκάδες άλλα τοπικά τυριά με ιταλικά υψηλά  κριτήρια πιστοποίησης. Επιβεβαιώνεται επίσης ο πρωταγωνιστικός ρόλος που διαδραματίζουν οι επτά Διεπαγγελματικές οργανώσεις για την προστασία των επτά τυριών ΠΟΠ αλλά και η -πρωταρχικής σημασίας- ομαδική ανάληψη πρωτοβουλιών και δράση.

Οι Ιταλοί δεν μπορούν να αποχωριστούν ούτε εν μέσω πανδημίας τα αγαπημένα τυριά τους.

 

Η τεχνική επιτροπή  την οποία αποτελούσαν 80 γευσιγνώστες τυριών/maestri  assaggiatori μέλη της Ιταλικής οργάνωσης γευσιγνωστών τυριών Ιταλίας ONAF, πραγματοποίησε τη γευσιγνωσία και την αξιολόγηση των οργανοληπτικών χαρακτηριστικών των διαγωνιζόμενων τυριών σε ξεχωριστή συνεδρίαση πριν από την έναρξη της έκθεσης το Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου.

Βραβεύθηκαν τα πιο αξιόλογα τυριά και απονεμήθηκαν 49 μετάλλια σε τυροκομεία και μικρές τυροκομικές επιχειρήσεις (15 στο νομό Βιτσέντσας, 17 στο νομό Τρεβίζο, 7 στο νομό Βερόνας, 3 στο νομό Μπελούνο, 4 στο νομό Πάντοβας και 3 στο νομό Βενετίας).

Εφέτος παρούσα για πρώτη φορά με περίπτερο ήταν η γειτονική περιφέρεια του Friuli Venezia Giulia η οποία μοιράζεται με το Βένετο την πιστοποίηση ΠΟΠ για το τυρί Μοντάζιο απόδειξη ότι μόνο μέσα από την συνεργασία φορέων και θεσμών εκπληρώνονται οι στόχοι και επιτυγχάνονται καλύτερα αποτελέσματα.

Τα διαγωνιζόμενα τυριά στην κατηγορία Grana Padano.
You might also like