Δύο πανεπιστημιακοί του Γεωπονικού στην Dairy Day 2020

Ο Θεοφύλακτος Μασούρας και ο Αθανάσιος Γελασάκης συμμετέχουν στην ημερίδα

Δύο εκπρόσωποι της πανεπιστημιακής κοινότητας με σημαντικό ερευνητικό και διδακτικό έργο ο καθένας τους θα συμμετέχουν στις εργασίες της ημερίδας που διοργανώνει το περιοδικό Dairy News την Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου κι η οποία θα διεξαχθεί και θα μεταδοθεί διαδικτυακά με ελεύθερη συμμετοχή.

 

Πιο συγκεκριμένα ο Θεοφύλακτος Μασούρας θα συμμετέχει στο τρίτο και τελευταίο πάνελ της ημερίδας  ( προβλέπεται να ξεκινήσει στις 14.30 την Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου), ενώ λίγο πιο πριν την ημερίδα θα τιμήσει με την παρουσία του ο Αθανάσιος Γελασάκης (το πάνελ στο οποίο συμμετέχει θα ξεκινήσει στις 12.50 την Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου).

Θεοφύλακτος Μασούρας

Ο Θεοφύλακτος Μασούρας είναι Επίκουρος  Καθηγητής Γαλακτοκομίας στο τμήμα Επιστήμης Τροφίμων & Διατροφής του Ανθρώπου του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών.  Έλαβε το πτυχίο Γεωπόνου το 1981 από τμήμα Επιστήμης & Τεχνολογίας Τροφίμων  του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών (τότε ΑΓΣΑ).

Το 1994 έλαβε το διδακτορικό του δίπλωμα (PhD) από το  Departement Génie Chimique-Division Procèdes Biotechnologiques, Université de Technologie de Compiègne (Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κομπιέν, Γαλλία) στην ειδικότητα Génie Enzymatique Bioconversion et Microbiologie (GEBM). Από το  1983-1989 και από το 1994 μέχρι σήμερα  υπηρετεί  στο Εργαστήριο Γαλακτοκομίας του Τμήματος Επιστήμης Τροφίμων & Διατροφής του Ανθρώπου του Γ.Π.Α σαν ερευνητής και σαν μέλος  του Ε.Ε.ΔΙ.Π συμμετέχοντας στις εκπαιδευτικές, ερευνητικές  και διοικητικές  δραστηριότητές του.

Το 2005 εξελέγη Λέκτορας με γνωστικό αντικείμενο «Τεχνολογία Γάλακτος και των Προϊόντων». Από το 2009 μέχρι σήμερα είναι  Επίκουρος Καθηγητής με γνωστικό αντικείμενο «Γαλακτοκομία». Διδάσκει προπτυχιακά και μεταπτυχιακά μαθήματα Επιστήμης και Τεχνολογίας Γάλακτος και των Προϊόντων. Επιπλέον διδάσκει μαθήματα Νομοθεσίας Τροφίμων και Εισαγωγής στην Επιστήμη & Τεχνολογία Τροφίμων. Έχει επίσης διδάξει προπτυχιακά και μεταπτυχιακά μαθήματα στο Τμήμα Οινολογίας & Τεχνολογίας Ποτών του ΤΕΙ Αθήνας πάνω από 15 έτη.

Ο Θεοφύλακτος Μασούρας σε παλαιότερη επίσκεψή του σε τυροκομείο στην περιοχή της Ελασσόνας.

 

Στα ερευνητικά του ενδιαφέροντα συμπεριλαμβάνονται: Ποιότητα του νωπού γάλακτος και ενέργειες για τη βελτίωσή της, φυσικοχημικά, και μικροβιολογικά χαρακτηριστικά του γάλακτος και των γαλακτοκομικών προϊόντων, τεχνολογίες παρασκευής παραδοσιακών και σύγχρονων γαλακτοκομικών προϊόντων, μελέτη των μεταβολών στα συστατικά τους και τις ιδιότητές τους κατά τη ωρίμανση ή τη διατήρησή τους, βιολογικά και παραδοσιακά γαλακτοκομικά προϊόντα κυρίως από αιγοπρόβειο γάλα, νέες τεχνολογίες στην παραγωγή προϊόντων και την αξιοποίηση του τυρογάλακτος, διατροφική αξία των γαλακτοκομικών προϊόντων και προσδιορισμός των συστατικών που την προσδιορίζουν (ανόργανα συστατικά, λιπαρά οξέα, χοληστερόλη κλπ).

Έρευνα για την  αυθεντικότητα και την γεωγραφική προέλευση γαλακτοκομικών προϊόντων. Παραγωγή νέων γαλακτοκομικών προϊόντων με ιδιαίτερες διατροφικές ιδιότητες. Ανίχνευση  και προσδιορισμός  ουσιών–βιοδεικτών και διερεύνηση χρήση τους για τον έλεγχο της αυθεντικότητάς των. Διαμόρφωση τεχνολογιών για την παραγωγή προϊόντων με βελτιωμένα διατροφικά χαρακτηριστικά (μειωμένα λιπαρά, μειωμένο Na κ.α).

Αθανάσιος Γελασάκης

Ο Αθανάσιος Γελασάκης  είναι Επίκουρος Καθηγητής στα Νοσήματα Παραγωγικών Ζώων στο Εργαστήριο Ανατομίας και Φυσιολογίας Αγροτικών Ζώων. Έχει λάβει πτυχίο Κτηνιατρικής από το Εργαστήριο Ζωοτεχνίας της Κτηνιατρικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης το 2005.

Έλαβε PhD, στην Υγεία & Ευζωία Μικρών Μηρυκαστικών, από το Εργαστήριο Ζωοτεχνίας Κτηνιατρικής Σχολής του Α.Π.Θ. ( 2007-2011). Υπήρξε Μεταδιδακτορικός Ερευνητής στο Εργαστήριο Ζωοτεχνίας Κτηνιατρικής Σχολής του Α.Π.Θ. την περίοδο 2011-2015. Έλαβε MSc, στην Δημόσια Υγεία,από την  Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας, 2011-2013 και Dipl. από το Ευρωπαϊκό Κολλέγιο Διαχείρισης της Υγείας των Μικρών Μηρυκαστικών (ECSRHM), το 2014.

Υπήρξε Ερευνητής στο Ινστιτούτο Κτηνιατρικών Ερευνών του ΕΛΓΟ-Δήμητρα, την περίοδο 2016-2018. Υπήρξε συμβασιούχος Επίκουρος Καθηγητής, στο Τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνων του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας (2015-2018), στο Κολλέγιο Περρωτής της Αμερικάνικης Γεωργικής Σχολής (2015-2017) και στο Τμήμα Κτηνιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (2017).

Ο Αθανάσιος Γελασάκης (δεξιά) επιβλέπει τη διαδικασία στο αρμεκτήριο της Ένωσης Αγρινίου, στο πλαίσιο του προγράμματος Feed For Milk το οποίο αφορούσε στην «Ανάπτυξη καινοτόμων μιγμάτων συμπυκνωμένων ζωοτροφών για τη βελτιστοποίηση της ποιότητας του παραγόμενου πρόβειου γάλακτος».

 

Μέχρι σήμερα έχει συμμετάσχει σε 27 ερευνητικά προγράμματα (6 διεθνή ανταγωνιστικά, 6 εθνικά ανταγωνιστικά και 15 προγράμματα με ιδιωτική χρηματοδότηση), σε 5 από τα οποία ως επιστημονικά υπεύθυνος. Η ερευνητική του δραστηριότητα αφορά σε θέματα που άπτονται των νοσημάτων, της υγείας και ευζωίας των ζώων, καθώς και στην εκτροφή των παραγωγικών ζώων, στη διαχείριση των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων και στη συσχέτισή τους με την παραγωγικότητα των ζώων και τη βιωσιμότητα των εκτροφών.

Τέλος, η έρευνά του περιλαμβάνει τη χρησιμοποίηση των επιστημών της κτηνιατρικής επιδημιολογίας και της βιοστατιστικής για την επεξεργασία και αξιολόγηση παρατηρήσεων σε θέματα υγείας και ευζωίας των ζώων και διαχείρισής τους σε επίπεδο εκτροφής, αλλά και σε θέματα δημόσιας υγείας (ζωοανθρωπονόσοι, τροφιμογενή νοσήματα).

You might also like